Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
klavir27062020k

Petrinja ponovno domaćin Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“

PETRINJA – Od 17.do 21.listopada Petrinja će biti domaćin vrhunskog događaja u kulturi. Drugi put Petrinja će biti domaćin Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“. Umjetnički ravnatelj festivala Karlo Ivančić ističe kako su u naš grad htjeli i ove godine donijeti dio svjetske kulturne baštine kroz izvedbe međunarodno priznatih hrvatskih i inozemnih umjetnika.

„Jako sam sretan što smo uspjeli u ovim okolnostima kakve su nas sve snašle, uspjeti organizirati drugo izdanje Pijanističkog memorijala. Prošle godine smo započeli Festival sa jednim koncertom na kojem je nastupila kćer Ranka Filjak, Martina Filjak. Ove godine Memorijal je prepoznat od strane Ministarstva kao vrhunska kulturna manifestacija, te uz financijsku potporu Ministarstva, Grada Petrinje, Turističke zajednice grada Petrinje, uspjeli smo organizirati Memorijal sa jednim bogatim programom od tri koncerta koji će se održati“, otkrio je Ivančić.

Dodaje kako je ovo posebna prilika ovakve umjetnike čuti uživo. „Festival ove godine okupit će zaista renomirane i vrhunske hrvatske i inozemne umjetnike, međunarodno priznate zaista. Na samom otvorenju 17.listopada imat ćemo koncert Amadeus tria koji se sastoji od tri vrhunska virtuoza na svojim instrumentima, to su Leonid Sorokow na violini, Krešimir Lazar na violončelu i Ruben Dalibaltayan na klaviru. U utorak 19.listopada nastupit će naša proslavljena mezzosopranistica Renata Pokupić, koja vjerujem da će nam pružiti doživljaj za pamćenje. Izvest će jedan atraktivan program solo pjesama za klavir i glas. Na klaviru će svirati pijanistica Renata Hill. Treći koncert bit će u četvrtak 21.listopada, nastupit će naš pijanist Ivan Krpan, mladi pijanist iza kojega je već sada jedna ozbiljna priča. Pobijedio je na jednom velikom natjecanju 2017.godine u Italiji i on će nam također odsvirati jedan atraktivan program. Vjerujem da će to biti užitak za slušati“, dodaje Ivančić.

Još jednom je podsjetio zbog čega ovaj Pijanistički memorijal nosi ime po Ranku Filjaku. „Nakon što je 2020.godine Grad Petrinja i krovna institucija u kulturi Pučko otvoreno učilište kada su pribavili instrument koji je bio adekvatan za održavanje i proširenje kulturne scene u Petrinji, odlučio sam pokrenuti jedan festival, a to je bilo jako dobra prilika da se istakne jedno ime, jednog velikog hrvatskog pijanista koji je porijeklom iz Petrinje, koji je odrastao i rođen je u petrinjskoj učiteljskoj obitelji Ranko Filjak. Na taj način Petrinju brendiramo kroz to, na neki način ona postaje prepoznatljiva i opet javnosti pokazujemo da je to grad kulture, da se ne smije zaboraviti, da ima jako veliko kulturno nasljeđe i ovo je bila savršena prilika da jedno takvo ime upravo bude prožeto tim festivalom“, zaključio je Ivančić.

Ulaz na sva tri koncerta je besplatan, a svaki koncert počinje u 19:30 sati te će biti održani u Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji.

Foto:Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X