hajrudinkulašić

Petrinja se i ove godine priključila obilježavanju Dana bijelih traka

PETRINJA – Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje obilježilo je prigodno Dan bijelih traka s ciljem prisjećanja na genocid počinjen nad nesrpskim stanovništvom na području Prijedora i okolice 1992. godine. Zbog čega se obilježava Dan bijelih traka, pojasnio je Hajrudin Kulašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.

„Naime 31.svibnja 1992.godine je Međunarodni dan bijelih traka, Dan sjećanja na žrtve u gradu Prijedoru. Kako je došlo do 31.svibnja 1992.godine, naime sve nesprsko stanovništvo je moralo imati bijele trake prilikom izlaska iz svojih domova i kretanja po gradu Prijedoru. Svi objekti koji nisu srpske nacionalnosti su morali biti obilježeni bijelim plahtama kako bi vojska Republike Srpske raspoznavala objekte“, podsjetio je uvodno Kulašić.

„Taj dan 31.svibnja je ubijeno 102 djece i 256 žena u Prijedoru. Ukupna cifra žrtava u samom gradu Prijedoru je oko 3500. Zato taj dan 31.svibnja mora se obilježavati kao Dan sjećanja na žrtve u gradu Prijedoru“, dodaje Kulašić.

Dan bijelih traka se 31.svibnja obilježava skoro u cijelom svijetu jednim mirnim mimohodom kroz grad, kako bi se skrenula pozornost građanima da se ovakav zločin više nikada ne ponovi. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Prijedoru je živjelo više od 112 tisuća stanovnika, od čega nešto više od 49 tisuća Bošnjaka, što je činilo 44 posto stanovnika, više od 47 tisuća Srba, te nešto više od šest tisuća Hrvata. Za samo pet godina, broj Bošnjaka pao na ispod 500. Povodom Dana bijelih traka, jedna delegacija Vijeća otišla je na obilježavanje ovog dana u Prijedor.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X