Izbornik
pet-zg

Petrinja se još jednom predstavila u Zagrebu

ZAGREB – Šestu godinu za redom Grad Petrinja bio je organizator manifestacije „Predstavljanje Grada Petrinje u Zagrebu“ koja je održana na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, na predstavljanju su sudjelovale gradske ustanove, poduzeća, te udruge, a pjesmom i plesom Zagrepčane i njihove goste razveselili su članovi HKUD-a „Mošćenica“ i glazbena skupina „Kupska zvona“.

Cilj manifestacije bio je predstavljanje bogate povijesne, kulturne i tradicijske baštine, odnosno gospodarske i turističke ponude petrinjskog kraja, kao i gastronomske jer je za degustaciju podijeljeno oko 100 kilograma kobasica Banijske šara svinje, treće autohtone pasmine u Republici Hrvatskoj.

Zadovoljan cjelokupnom prezentacijom bio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je, zajedno sa svojim suradnicima, obišao i sve štandove raznovrsne ponude: „Mislim da je ovo jedna krasna suradnja Grada Zagreba i Grada Petrinje kroz koju želimo povezati naša područja koja su ponekad devastirana, napuštena, zapuštena. Zato zahvaljujem gradonačelniku Bandiću što već šest godina povezujemo gradove koje vodimo, te tako približavamo metropolu područjima koja zaostaju u razvoju. Mislim da taj naš sadržaj bogatstva prirode i karakter života dajemo kroz ove ljude, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kulturu, tradiciju i običaje, te sve druge mogućnosti koje možemo prezentirati upravo na našem Trgu bana Jelačića. Mislim da su to vrijednosti koje su neprocjenjive. Komunikacija je izuzetno važna i ona je ta koja bi trebala Zagrepčane dovesti npr. do naše Hrvatske Kostajnice, Petrinje, Gline i pokazati im da imamo Hrastovačku i Zrinsku goru, pa u konačnici i Trgovsku goru koja ne bi trebala biti zasićena nuklearnim otpadom. Naša je poruka jasna – naše područje može živjeti od proizvoda koje imamo u svojim rukama i koji mogu biti ekološki proizvodi. Zato želimo još jače povezati naše gradove i pokazati što sve imamo i nudimo.“

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

Cijela manifestacija ima i turistički predznak jer osim predstavljanja u Zagrebu očekuje se i dolazak turista na područje Banovine, što je potvrdila i Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje: „Turistička zajednica Grada Petrinje na ovom predstavljanju Petrinje u Zagrebu izložila je svoje promotivne materijale kojima želimo ispričati priču o kulturno-povijesnim znamenitostima našega grada, a pogotovo, tj. naglasak nam je na kulturno-turističkim rutama. Ono što ćemo po prvi puta promovirati, odnosno ponuditi tržištu, putem Turističke agencije „Euroturist“ iz Petrinje, to je „Lovrenčevo i sakralna ruta po Banovini“. Jednom rječju, imamo izuzetno bogatstvo po pitanju sakralnih objekata, građevina, posebnu priču o toj baštini koja je sustavno uništavana tijekom Domovinskog rata i ponovo se dizala iz pepela, odnosno kako ti sami objekti, tako i narod i njihovi običaji i sve što ide uz to. Jednom rječju, obnovljeni duhovni život na ranjenom području Banovine.“

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Ivica Mioković

Ivica Mioković

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.

NAJNOVIJE VIJESTI

X