Izbornik
zasadidrvopanj2

Petrinja se priključila akciji „Zasadi drvo, ne budi panj“, zasađeno osam stabala

PETRINJA – Varaždinka Mateja Anđelina Kramar putem društvenih mreža pokrenula je građansku inicijativu pod nazivom „Zasadi drvo, ne budi panj“ koja je pokrenuta s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena.

Među brojnim gradovima u Hrvatskoj koji su se priključili ovoj akciji je i Petrinja, a petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova zamjenica Viktorija Kaleb, simbolično su tim povodom zasadili drvo u Ulici Matije Mesića u Petrinji, zajedno s djelatnicima petrinjskog poduzeća Komunalac.

„Mislim da je to izuzetno kvalitetna i dobra akcija koja je dala inspiraciju putem društvenih mreža od jedne mlade Varaždinke koja je tu akciju pokrenula. Sigurno da je ova akcija dosta senzibilizirala javnost, dosta gradova, dosta komunalnih poduzeća. Akcija je na kraju dala poruku. Ono što se prije svega treba mladoj Varaždinki zahvaliti i reći da je to jedno prekrasno djelo koje je osvanulo na društvenim mrežama. Na tim društvenim mrežama imamo svega i svačega, međutim kada se bavi prirodom i kada je priroda u prvom planu, to je onda i ona poznata priča, odgovornost prema prostoru u kojem živimo moramo imati svi“, rekao je Dumbović.

Podsjeća kako je naš prostor izuzetno puno devastiran te priznaje kako mu je malo i žao što je takva aktivnost što je došla iz krajeva koji nisu izgubili toliko šume. „Kada pogledamo Hrastovačku, Zrinsku i Trgovsku goru, mi smo milijune kubika izgubili, ovdje se promijenio biljni i životinjski svijet. Ovdje se izuzetno puno devastiralo prostora i ovdje možemo reći da imamo jednu vrstu kataklizme. Da je to napravio netko iz naše županije koja je propatila u takvom devastiranju i koloniziranju naše županije, onda bi bio puno sretniji. Međutim kada to dolazi iz Varaždinske županije, onda mogu reći hvala, hvala jer tamo sigurno nije ni 10 posto devastirano šuma kao kod nas“, dodaje Dumbović.

Poručuje kako je ova akcija dobra poruka za sve nas. „Kada se političari bave prostorom, kada političari kažu da ne trebamo nuklearni otpad, kada političari kažu da trebamo zdrav život, zdravu prirodu, ekološku proizvodnju, kada političari kažu da se treba boriti za svoje šume i kada smo još prije 15 godina imali aktivnost za Hrvatske šume da prestanu devastacijom i kada bi Hrvatske šume koje su napravile ovdje zločin prema prirodi, posadile na svako mjesto gdje su uništili to svako drvo i prodali za skupe novce, od kojih nitko nije imao koristi, pogotovo lokalna samouprava nego svi ostali, a mi ništa“, istaknuo je Dumbović te dodaje kako bi ovakvih mladih kao što je ova Varaždinka trebalo biti puno više u cijeloj Hrvatskoj.

Zdravko Milaković iz Komunalca je istaknuo kako su u Mesićevoj ulici posadili četiri stabla, dok su četiri stabla posadili i u Ulici Augusta Šenoe. „U Šenoinoj ulici posadili smo kuglaste javore, a ovdje smo u sklopu ove akcije posadili javore. U slučaju da bude trebalo posaditi na još nekim lokacijama, jer akcija ide i dalje, mi ćemo tražiti pozicije i lokacije koje su nam najpotrebnije za sadnju i tako ćemo i saditi gdje stabla imaju mjesta i gdje su potrebna“, rekao je Milaković.

Cilj inicijative „Zasadi drvo, ne budi panj“ je potaknuti građane, tvrtke i ustanove da bilo samostalno, bilo u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi pridonijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnost i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbanim sredinama.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X