Izbornik
Petrinja-1991

Petrinja se prisjeća 2.rujna 1991.godine, prije 28 godina Petrinja pretrpjela prvi otvoreni napad na grad

PETRINJA – Za Petrinjce je danas dan sjećanja na samo jedan od strašnih ratnih dana, jer je na današnji dan prije 28 godina Petrinja pretrpjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti. Bio je to prvi otvoreni napad na grad od strane pobunjenih Srba, paravojnih formacija i ondašnje JNA.

Zbog navodno ispaljene mine od strane hrvatske vojske prema tadašnjoj vojarni Vasilj Gašeća, potpukovnik Slobodan Tarbuk u 12 sati i 18 minuta zaprijetio je hrvatskim snagama i naredio ispaljivanje granata prema Vili Gavrilović. Tim je činom počeo prvi otvoreni napad na grad i ispaljeno je 15 granata na Petrinju, ali i na obližnja sela, jer je poslijepodne počeo i minobacački napad na Hrastovicu. Na prigradsko naselje Budičinu samo toga dana je ispaljeno više od 110 minobacačkih mina.

Napad je u Petrinji nastavljen i snajperskom vatrom i rafalnom pucnjavom po središtu grada, u 15 sati po ranjenu djecu u Petrinju je došao helikopter MUP-a, vodile su se i ulične borbe u gradu, a tromblonskim minama je zapaljeno više stambenih objekata. U vrijeme tenkovskog napada na grad razarani su Dječji vrtić, crkva svetog Lovre, Srednja škola, Općinski sud, zgrada tadašnje Općine i nekoliko privrednih objekata, među kojima Slavijatrans i Gavrilović, Tvornica obuće i zgrada Bolnice.

Zbog više požara pozvani su vatrogasci iz Siska i obližnjih mjesta. Nakon divljanja pobunjenih Srba ostala je materijalna šteta procijenjena na više od 4,5 milijuna eura. U samom središtu grada uništeno je i oštećeno oko 300 objekata, kuća, stanova i lokala.

U sisačku Bolnicu 2. rujna 1991. godine dovezeno je 11 civila i tri pripadnika ZNG-a, a poginuli su pripadnik ZNG-a Nikola Lokner, djelatnik MUP-a Andrija Rokić i civil Stjepan Bučar.

Petrinja je 2. rujna 1991. godine, prije 28 godina, proživjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti i sigurno je da nitko nikada neće zaboraviti taj dan, niti sve ono što je uslijedilo nakon ovog prvog otvorenog napada.

Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X