petrusmojapetrinjanaslov

“Petrinjo moja“- lijepa glazbena posveta “Petrusica” i autorskog tandema Krznarić/ Eterović našem gradu

PETRINJA – „Petrinjo moja k’o majčino krilo, puna si sreće, puna topline, najdraži grade moga života, Petrinjo moja, moja ljepota …“, kaže refren pjesme „Petrinjo moja“, nove skladbe posvećene našem gradu koju su na stihove Željka Krznarića i glazbu i aranžman Tonija Eterovića otpjevale i snimile članice Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“. Zajedno s autorskim dvojcem, „Petrusice“ su novu pjesmu ovaj tjedan u Maloj gradskoj vijećnici predstavile i petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću.

U opuštenom, neformalnom razgovoru evocirale su se uspomene, pa se Dumbović prisjetio kako je prije nekoliko godina uopće krenula ideja o stvaranju ove pjesme.

„Željka s kojim se iz Petrinje znam dugi niz godina, često sam sretao u Zagrebu, oko Sabora. Vidimo se uvijek u prolazu, ali nikad ne stignemo razgovarati. I onda jednom prilikom, prije nekoliko godina rekao sam mu: „Daj da uglazbimo nešto o Petrinji, daj ti to napravi, molim te. Imamo pjevački potencijal, ima to tko otpjevati. Sad kad je pjesma gotova, mogu samo reći da mi je drago što je uglazbljena i što dolazi do posebnog izražaja uz prekrasne glasove vas „Petrusica“. Vama zahvaljujem i na svem doprinosu koji ste dale za grad Petrinju i što ste dio našeg kulturnog bogatstva, pogotovo pjevačkog, u kojem Petrinja definitivno ima što pokazati. Mislim da će i ova pjesma ostaviti traga“, rekao je Dumbović.

Tekst pjesme „Petrinjo moja“ napisao je Željko Krznarić, kojeg mnogi Petrinjci dobro znaju i pamte kao dugogodišnjeg novinara Petrinjskog radija na kojem je radio od 1977. do 1991. Ovaj novinar, tekstopisac i pjesnik, član je Hrvatskog društva književnika i Hrvatskog društva skladatelja. Dobitnik je „Porina“ za pjesmu „Uzalud vam trud svirači“ te pobjednik „Dore“ s pjesmom „Nek ti bude ljubav sva“. Više od 500 njegovih pjesama je uglazbljeno, a u ovu o Petrinji, pretočio je emocije o gradu za kojeg ga vežu brojne uspomene.

„Prihvatio sam Darkovu inicijativu s obzirom da znam da bi Petrinja trebala imati jednu takvu pjesmu. Složili smo se da to ne mora biti himna, ali barem neka pjesma posvećena Petrinji koja zvuči kao himna i koja se može puštati na različitim događanjima. Kad mi je Darko to predložio, ja sam sjeo, napisao i odmah zvao Tonija Eterovića, jer sam znao da on to može najbolje napraviti. Dosta dugo se to „kuhalo“, neke tri godine je trajalo, dok se nismo povezali s Jasminom Augustić. Naime, nama je prvenstveno pitanje bilo tko će to pjevati. S obzirom na dugu tradiciju pjevanja u Petrinji, logično je bilo da to budu petrinjski pjevači. Toni je pregovarao s „Petrusicama“ i sve se najedanput počelo slagati u neku cjelinu. I eto, pjesma je došla i „Petrusice“ su je odlično otpjevale. Moramo zahvaliti i gradonačelniku koji je sve to logistički podržao. Da nije bilo toga, sigurno bi bilo puno teže“, kazao je Krznarić.

Pjesmu je uglazbio još jedan „Porinovac“, Ante Toni Eterović, skladatelj, aranžer, instrumentalist, producent, programer glazbe u čijem su zagrebačkom studiju „Toneter“ članice ŽVA „Petrus“ pjesmu i snimile.

„Ono što je najvažnije je da će „Petrusice“ to zaista i izvoditi. Najgora je stvar kad nešto napraviš, a onda to ostane negdje u ladici ili to moraš tražiti po internetu. Ovdje, u ovom slučaju, imaš žive izvođače koji to mogu izvesti za svaku prigodu“, rekao je Eterović.

Rezultatom su zadovoljne i „Petrusice“ koje su svojim glasovima omogućile da pjesma „Petrinjo moja“ zaživi i krene na svoj put do slušatelja.

„Ja bih isto htjela zahvaliti, kao prvo gradonačelniku što je uopće potaknuo ideju za jednu takvu pjesmu. Također, hvala i gospodinu Krznariću i gospodinu Eteroviću što su je lijepo složili, a evo mi kod Tonija u studiju je i snimile. Posebno mi je još drago što je pjesma nastala i snimljena u godini kada HPD „Slavulj“ čije smo mi članice i naša sekcija pripada tom Društvu, slavi 155. godišnjicu, pa evo, bolji poklon od Grada i od nas nije mogao biti, tako da mi je to posebno drago“, rekla je voditeljica ŽVA „Petrus“Jasmina Augustić.

Nakon što su svi zajedno poslušali snimku pjesme „Petrinjo moja“, autori i članice ŽVA „Petrus“ darovali su petrinjskom gradonačelniku njezin notni zapis sa svojim potpisima.

Ovu lijepu glazbenu posvetu našem gradu u izvedbi „Petrusica“ možete poslušati i vi:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X