dijabeteskucazdravlja13112020

Petrinjska kuća zdravlja obilježila je Svjetski dan dijabetesa šarolikim programom

PETRINJA – Svjetski dan dijabetesa obilježen je u Petrinjskoj kući zdravlja. Zbog trenutne epidemiološke situacije aktivnosti su ograničene, tako da nisu mogle biti izvedene javnozdravstvene akcije mjerenja šećera u krvi koje godinama provodi Petrinjska kuća zdravlja za šire građanstvo.

Kao bi se nastavio kontinuitet poticanja unapređenja zdravlja u zajednici, ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na edukaciju i  osvještavanje građana o prevenciji dijabetesa zdravom prehranom. Želi se također informirati javnost o dijabetesu kao civilizacijskoj bolesti.

Svjetski dan dijabetesa se obilježava 14. studenog. Međunarodna dijabetička Federacija i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenule su ovu kampanju još 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji, rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje ona predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.

U svijetu od šećerne bolesti boluje svaka jedanaesta osoba, odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a 352 milijuna je izloženo riziku od obolijevanja. Procjenjuje se da će do 2045. godine 629 milijuna ljudi na svijetu bolovati od šećerne bolesti. U Hrvatskoj je registrirano preko 300 000 osoba s dijagnozom šećerne bolesti.

Šećerna bolest (Diabetes mellitus) je kronična, nezarazna bolest koja u organizmu “ometa” mehanizme koji kontroliraju razinu šećera u krvi, a nastaje kao posljedica poremećaja u proizvodnji inzulina, hormona gušterače. To je kronični poremećaj metabolizma ugljikohidrata koji s vremenom povećava rizik od bubrežnih bolesti, ateroskleroze, sljepoće te neuropatije.

Razlikujemo dvije vrste dijabetesa- dijabetes tipa 1 koji ne možemo prevenirati i dijabetes tipa 2 koji možemo prevenirati promjenom načina života. Neki od rizičnih čimbenika su tjelesna neaktivnost i konzumiranje nezdrave hrane.

Dijabetes svakog dana zahvaća sve više i više ljudi, kako kod nas, tako i u svijetu. Pogotovo tip 2 za koji znamo da je stil života presudan. To je pitanje prehrane, prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti. Najviše su pod rizikom osobe koje u obitelji već imaju oboljele od dijabetesa. Vrlo je važno redovito kontrolirati razinu šećera u krvi jer se simptomi javljaju 5 do 7 godina nakon što je povišena razina šećera u krvi. Javljaju se kada šećerna bolest već počne štetno utjecati na druge organe.

Pravovremenim postavljanjem dijagnoze i pravilnim liječenjem mogu se spriječiti komplikacije kao što su oslabljeni vid, sljepoća, zatajenje bubrega, gangrena stopala i šaka, moždani i srčani udar…

„Šećerna bolest je učestala kronična bolest današnjeg doba. Poznato je kako uravnotežena, pravilna prehrana ima izrazito važnu ulogu u liječenju šećerne bolesti. To je zapravo oblik uravnotežene, pravilne prehrane koji može koristiti čitavoj populaciji, a ne samo oboljelima od dijabetesa.

Iako je prvi korak u sprječavanju komplikacija ovog poremećaja izbjegavanje šećera i nezdravih namirnica, prehrana za dijabetičare ne mora biti bezukusna i jednolična. Potrebno je znati što jesti, ali ponekad je važnije znati kako i kada jesti. Prehranu rasporedite u pet manjih obroka dnevno. Ne preskačite doručak. Objedujte svaki dan u isto vrijeme. Izbjegavajte objedovati u neprovjerenim restoranima; važno je da uvijek imate kontrolu nad namirnicama koje konzumirate. Svaki dan pojedite barem 5 jedinica voća i povrća. Izbjegavajte meso, posebno prženo i pečeno. Pijte mnogo vode. Ne koristite duhanske proizvode i alkohol. Izbjegavajte slatkiše i grickalice svih vrsta. Preporuča se davati prednost unosu ugljikohidrata iz voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i niskomasnog mlijeka te unosu složenih ugljikohidrata“

Sve su to preporuke iz Nutri kluba Petrinjske kuće zdravlja. Ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa sastojao se od prilagođene radionice za korisnike, osobe s invaliditetom, koji su često u riziku pretilosti i mogućnosti obolijevanja od šećerne bolesti. Otkrivanjem različitih okusa hrane korisnici su otkrili namirnice koje su prirodno slatke i naučili kako na zdraviji način zadovoljiti potrebu za slatkim. Za ograničeni broj članova Nutri kluba pripremljena je prezentacija i praktična radionica na temu Prevencija dijabetesa pravilnom prehranom.

Ostali članovi su prezentaciju, glikemijske tablice namirnica i recepture dobili na svoje e-mail adrese.

„Važno je da preventivni programi obuhvate populaciju različitih potreba i različite dobi. Nutri klub je složio i edukativnu paket radionicu koju će dostaviti u Petrinjski vrtić putem koje će i najmlađi naučiti kako slatkiše zamijeniti zdravim prirodnim namirnicama“, objasnili su nam u Nutri klubu u Petrinjskoj kući zdravlja.

  • Image00001
  • Image00002
  • Image00003
  • Image00004
  • Image00005
  • Image00006
  • Image00007
  • Image00008
  • Image00009
  • Image00010
  • Image00011
  • Image00012
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X