Petrinjske šnenokle i punč od lipe za slađe ljetne dane! Petrinjske šnenokle i punč od lipe za slađe ljetne dane!
Prvo lipanjsko izdanje emisije „Petrinjski oblizeki“ ponajviše smo posvetili lipama po kojima ovaj mjesec i nosi ime. Lipanj je bogat s mnogo toga, stižu... Petrinjske šnenokle i punč od lipe za slađe ljetne dane!

Prvo lipanjsko izdanje emisije „Petrinjski oblizeki“ ponajviše smo posvetili lipama po kojima ovaj mjesec i nosi ime. Lipanj je bogat s mnogo toga, stižu nam i prve rane jabuke, poznate kao petrovače, a kojih još uvijek ima po petrinjskim starim voćnjacima. Ovaj put vam u emisiji donosimo i stari petrinjski recept za šnenokle, koji će zasigurno mnoge obradovati.

PUNČ OD LIPE – Cvjetove lipe stavimo u vruću vodu, pokrijemo, zatim dodamo prstohvat ribanog muškatnog oraščića. Kad voda pocrveni, čaj procijedimo, ulijemo gustog voćnog soka, ugrijemo i odmah poslužimo.

VOĆNI OCAT – Prokuhajte u 5 litara vode 25dkg šećera i ulijte u velike staklenke ili glineni lonac. Dodajte oko 4kg ostataka voća. Posudu držite na toplom mjestu ili na suncu oko 3 tjedna. Potom ocijedite sok u boce, zatvorite s gazom i ostavite na hladno mjesto. Nakon 2-3 mjeseca, kad završi octeno vrenje, boce zatvorite čepovima od pluta i čuvajte na hladnom mjestu.

ŠNENOKLE – Potrebno nam je 5 jaja koje razbijemo i odvojimo bjelanjke od žutanjaka. Otprilike 8 decilitara do jedne litre mlijeka stavimo kuhati s vanilin štapićem ili jednom vrećicom vanilin šećera te 2 žlica šećera, a kad zakipi, stišamo vatru. Prije toga žutanjke ćemo dobro izraditi sa šećerom (otprilike 3 žlice) i dodati malo hladnijeg mlijeka. Bjelanjke čvrsto istučene stavljamo žlicom u vruće mlijeko žlicu po žlicu. Ako se u mlijeku žličnjak sam ne okrene, okrenite ga, a potom ih vadite šupljom žlicom u staklenu zdjelu. Kad skuhamo i izvadimo sve žličnjake, u vruće mlijeko u kojem su se kuhali dodajemo žutanjke koje smo prethodno izradili sa šećerom i malo mlijeka te kuhamo kremu dok ne postane gusta. Zatim s tom kremom prelijemo nokle (žličnjake) i na kraju preko toga možemo naribati malo limunove korice. Dobar tek!

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.