vrtic0803202229

Petrinjske tete u vrtićima poručile NE ukidanju odredbi Državnog pedagoškog standarda

PETRINJA – U više od 50 gradova diljem Hrvatske održana su mirna okupljanja radnika i radnica u dječjim vrtićima povodom izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, pa tako i u Petrinji. Kako ističu u svom priopćenju, predložene izmjene smatraju neprihvatljivim po više osnova, no krajnje problematičnim smatraju prijedlog izmjena odredbi Državnog pedagoškog standarda, posebno u onom dijelu koji se tiče omjera broja djece i odgojitelja u pojedinim grupama.

„Svi su složni oko važnosti kvalitetnog odgoja i obrazovanja od najranije dobi. Složni su oko važnosti poticajnih uvjeta u kojima će svako dijete ostvariti svoj puni potencijal, a istovremeno, u Prijedlogu izmjena Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, predlažu ukidanje odredbi Državnog pedagoškog standarda, koje žele svesti na razinu Pravilnika. Na taj će se način podržati dosadašnje stanje te će se otvoriti prostor da bude i gore“, stoji u priopćenju.

I u ovom trenutku odgojiteljice rade u jasličkim grupama i s 20 djece, a u vrtićkim grupama se taj broj penje i na 25, 30 djece. Usvoji li se ovakav zakon i ukine Državni pedagoški standard, ministar će Pravilnikom moći odrediti koliki će broj djece biti u grupama, a dijete će biti samo broj u Pravilniku ministra, dodaje se u priopćenju.

„U sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene, odgojiteljice, spremačice, stručne suradnice, kuharice. Na njihovom radu, stručnosti, kompetencijama, emocionalnoj podršci i entuzijazmu počiva cjelokupni sustav. One su te koje stvaraju sigurne, kvalitetne i poticajne uvjete u kojima djeca u najranijoj dobi rastu i razvijaju se, a država i sustav ih ni na koji način ne podržavaju.  No njih je sve manje, umorne su, iscrpljene, na bolovanjima, odlaze raditi u druge sektore i kronično ih nedostaje na tržištu rada. Za takvo stanje su prije svega krivi teški uvjeti rada i u nekim općinama i gradovima sramotno niska materijalna prava. No, vladajući “peru ruke”, odgovornost za ulaganje u sustav spuštena je na lokalnu razinu, a svi znamo da su regionalne razlike velike. Rješenje za nadomjestak manjka odgojitelja vide u prekvalifikaciji učitelja“, stoji u priopćenju.

No, odgojiteljice s tim prijedlogom nisu zadovoljne. Smatraju da se na taj način obezvrjeđuje njihova stručnost, znanje i kompetencije, te sav rad i trud koji su uložile tokom studija.  „Odgojiteljica je prva učiteljica, a vrtić prva stepenica obrazovanja i to niti jedan zakon ne smije osporiti. Radnice i radnici u dječjim vrtićima u Hrvatskoj današnjim su akcijama rekli odlučno NE ukidanju odredbi Državnog pedagoškog standarda i odlučno NE učiteljima u dječjim vrtićima, pod uvjetima kojima je to predviđeno izmjenama i dopunama Zakona, te su najavili da neće stati s pritiskom prema zakonodavcu!“, zaključuje se u priopćenju.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X