Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hss11062021t19

Petrinjski HSS-ovci obilježili rođendane braće Radić

PETRINJA – Članovi petrinjske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke, tradicionalno i ove godine obilježili su rođendane Antuna (11.06.1869.) i Stjepana (11.06.1871.) Radića, te su kod spomenika Stjepanu Radiću na istoimenom Trgu, položili cvijeće i upalili svijeće.

„Ovo je veselje zato što slavimo rođendan i to 150 godina našeg Stjepana Radića, pravog hrvatskog političara. Bez njega ne bi bilo niti hrvatskog političkog naroda. On je živio svoje hrvatstvo, organizaciju koju je napravio. Ničega se nije bojao, iako su mu govorili na kraju što će mu se dogoditi, nije mario previše za to. Stradao je, 20.lipnja će biti godišnjica atentata, a preminuo je u kolovozu od komplikacija“, rekao je dr.Miroslav Petračić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Petrinja.

Dodaje kako je Stjepan Radić od seljačkog naroda stvorio politički narod. „Dok god je bio živ upozoravao je na put i na budućnost hrvatskog naroda. Posebice znamo da je sudjelovao u organizaciji ulaska Hrvatske u zajednicu sa Kraljevinom Jugoslavijom, one SHS države koja je kratko trajala par dana i upozoravao je, poznata je ona njegova rečenica Ne idite kao guske u maglu“, podsjeća Petračić.

Podsjetio je pritom na njegovu bogatu povijest i put kojeg je prolazio tijekom svog života. „Radić je zaslužan za to da su Hrvati postali politički narod i zaslužan je za to da su Hrvati postali svjesni svoje države. Radić je od Dubrovnika, Mostara, Sarajeva, Dalmaciju, svuda obilazio hrvatski narod i taj hrvatski narod je vjerovao i stvorio je baš pravu političku snagu. Stvorio je politiku koja je politika mira i suradnje“, dodaje Petračić.

Ističe kako je Radić bio uvijek za to da narodu bude bolje i da se živi sigurnije. Također je podsjetio kako je upravo na sadašnjem Trgu Stjepana Radića održan najveći politički skup ikada u Hrvatskoj u to vrijeme, a skup je upravo održao Radić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X