Petrinjski HSS-ovci obilježili rođendane braće Radić Petrinjski HSS-ovci obilježili rođendane braće Radić
PETRINJA – Članovi petrinjske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke, tradicionalno i ove godine obilježili su rođendane Antuna (11.06.1869.) i Stjepana (11.06.1871.) Radića kada su... Petrinjski HSS-ovci obilježili rođendane braće Radić

PETRINJA – Članovi petrinjske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke, tradicionalno i ove godine obilježili su rođendane Antuna (11.06.1869.) i Stjepana (11.06.1871.) Radića kada su kod spomenika Stjepanu Radiću, na istoimenom Trgu, položili cvijeće i zapalili svijeće.

„Kada dođem ovdje i stanem na ovaj Trg čisto me podsjeća na onu sliku gdje je, kažu, trideset tisuća ljudi bilo ovdje kada je Radić održao poznati govor u Petrinji i to je dokaz koliko su Petrinjci bili vezani za Radića, zato što je nudio za sve jednako, zato što je brinuo o svim slojevima društva, zato što je rekao da svi hrvatski sinovi moraju imati školu, posao, da je potrebno da ostanu ovdje, da se hrvatska zemlja ne rasprodaje. Radić je pogodio u dušu svakog hrvatskog čovjeka, znao je što mu treba i zato je bio toliko popularan.“ – kazao je dr. Miroslav Petračić, predsjednik GO HSS-a Petrinja.

Dalje je naglasio i nekoliko povijesnih činjenica: „Radić je bio dobar sa svima koji su živjeli ovdje, znao je voditi takvu politiku i u ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji bio je vrlo utjecajan političar, a sve je to njegovo djelovanje, nažalost, spriječeno atentatom na njega u Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine od iste one organizacije koja nas napala 91. i htjela oteti hrvatsku zemlju. Radić je imao sljedbenike koji su nastavili njegovo učenje, njegov put i sve je to onda rezultiralo Banovinom Hrvatskom koja je hrvatskom narodu omogućila veliki utjecaj u ondašnjoj državi i pružala veliku nadu. Međutim, onda je to sve urušio svjetski rat nakon kojeg je sve prešlo u jednopartijski sistem i nije se više moglo živjeti u demokraciji. Mi smo u državi koja je obećavala da ćemo se vratiti u višestranačje, ali nažalost malo se to „iščašilo“, ali nadam se da će se to vratiti i da ćemo svi živjeti sretniji i zadovoljniji, mi i naša djeca.“

Još je najavio kako će do iduće godine, kada se ponovo okupe, na spomenik vratiti ploču na kojoj su imena onih koji su dali doprinos za postavljanje spomenika među kojima je i Mila Wood, koja je bila profesorica na petrinjskoj Učiteljskoj školi i u to vrijeme najpoznatija kiparica i medaljarka Hrvatske, ali i šire, a jedan od najljepših kipova Sjepana Radića je sigurno ovaj u Petrinji.

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.