Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hss11062020gore

Petrinjski HSS-ovci obilježili rođendane braće Radić

PETRINJA – Članovi petrinjske Gradske organizacije Hrvatske seljačke stranke, tradicionalno i ove godine obilježili su rođendane Antuna (11.06.1869.) i Stjepana (11.06.1871.) Radića kada su kod spomenika Stjepanu Radiću, na istoimenom Trgu, položili cvijeće i zapalili svijeće.

„Slavimo rođendan našeg osnivača, idejnog vođe, veliko sina hrvatskog naroda. Mislim da ga svi u Hrvatskoj trebaju slaviti, svi se pozvati na Radića jer Radić je vjerojatno političar par excellence u Hrvatskoj, u hrvatskoj povijesti. Radić je stvorio hrvatski politički narod. Prije Radića nije bilo Hrvata kao političkog naroda. Nevjerojatno je simbolično kako slavimo rođendan jednog takvog čovjeka koji je postao velika žrtva na Tijelovo, kada se slavi žrtva, euharistija“, kazao je dr. Miroslav Petračić, predsjednik Gradske organizacije HSS-a Petrinja.

Ističe kako se na Radića poziva i HDZ. „Imaju se zbog čega pozivati na Radića. Radić je sanjao republiku, zbog republike je bio u zatvoru, zbog republike je nastradao. Tuđman je kasnije realizirao tu republiku i osamostalio tu republiku. Postoji ta jedna velika poveznica i tradicija. HSS je građanska stranka, stranka koja je oduvijek bila višestranačje, koja je oduvijek govorila o republici, o samostalnosti Hrvatske, Radić pogotovo o tome da ne valja kao guske u maglu uletat u jato koje se ne zna što će od njega biti i koji je oduvijek pripadao Europi“, dodaje dr.Petračić.

Podsjeća kako se Radić školovao u Europi te je prvi školovani političar. „Radić je veliki hrvatski sin kojeg politika mora slaviti, ne samo politika, nego obični ljudi zato što su zahvaljujući Radiću postali slobodni. Radiću koji je apsolutno u ondašnjim uvjetima promovirao hrvatski narod i hrvatski politički narod. Toga se svi moramo sjetiti. Živio Radić, njemu u slavu. Moram se pozvati na ono što je postao naš slogan, naša parola, vjera u Boga i seljačka sloga što daje svu onu ideju koju HSS ima u sebi. Znači, seljačka sloga, misli se na hrvatsku slogu i vjera u Boga. To je sukus ideje HSS-a“, ističe dr.Petračić te dodaje kako su tu još naravno sloboda i europsko opredjeljenje. Na samom kraju je poručio kako moramo državu uređivati onako kako ju je Radić počeo voditi, na korist hrvatskom narodu i svima onima koji žive u Hrvatskoj.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X