hsupeticijapetgo

Petrinjski HSU prikuplja potpise za peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

PETRINJA – Petrinjska Gradska organizacija Hrvatske stranke umirovljenika na petrinjskoj Gradskoj tržnici počela je s prikupljanjem potpisa za peticiju protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Predsjednik petrinjskog HSU-a Stjepan Galijan je podsjetio kako su ovakvu peticiju već bili potpisivali.

„To smo već jednom obavljali 2016.godine kada je HSU organizirao potpisivanje peticije protiv poskupljenja i tada su nas poslušali, obzirom smo imali više od 100 tisuća potpisa, samo HSU na području cijele Hrvatske. Ministar ondašnji nas je poslušao i ostavio je iznos dopunskog zdravstvenog osiguranja na iznos od 70 kuna. Međutim, novi ministar predlaže da se participacija poveća sa 70 na 130 kuna“, objasnio je Galijan.

Smatra kako navedeno predloženo povećanje dopunskog zdravstvenog osiguranja za njih nije prihvatljivo. „Ujedno potpisujemo da smo za povećanje cenzusa dopunskog zdravstvenog osiguranja. Do sada, ako je samac ima cenzus 1939 kuna. Čim mu pređe jednu kunu, on podliježe plaćanju dopunskog zdravstvenog osiguranja. Mi sada tražimo da to ne bude više 1939 kuna, već 2340 kuna“, dodaje Galijan.

Protive se guranju umirovljenika i radnika u siromaštvo. „Ujedno, da jedan član obitelji ako je samac, 1516 kuna je cenzus, mi predlažemo da bude 1830 kuna. Ovi ljudi koji su naseljenici iz Bosne i Hercegovine, njih je puno sa malim mirovinama i malim prosjekom. Tražimo da se taj cenzus podigne, da ne obuhvaća sve umirovljenike da moraju plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. S druge strane mirovine sada kada su rasle, upravo taj cenzus je odigrao takvu nakaradnu ulogu da su neki umirovljenici dobili 30 do 40 kuna povišicu mirovine, 260 tisuća je takvih u Hrvatskoj, a onda smo automatski prešli cenzus i morali smo platiti dopunsko zdravstveno osiguranje 70 kuna. Mi smo dakle za to da se taj cenzus podigne da tih 260 tisuća umirovljenika oslobodili tog plaćanja“, rekao je Galijan.

Petrinjski HSU će svakog utorka i subote od 8 do 12 sati, prikupljati potpise na Gradskoj tržnici u Petrinji, a iste prikupljaju sve do 10.prosinca ove godine. Na terenu imaju i svoje aktiviste koji također prikupljaju potpise za njihovu peticiju.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X