Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
katarinanaslov

Petrinjski Kabinet za logopedsku podršku pridružio se obilježavanju Međunarodnog dana glasa

PETRINJA – Kabinet za logopedsku podršku, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, priključio se obilježavanju Međunarodnog dana glasa, koji se inače obilježava 16.travnja. Glas slave i obilježavaju širom svijeta otorinolaringolozi, fonijatri, logopedi i svi drugi koji se bave fenomenom ljudskog glasa. Obilježavaju ga i glasovni umjetnici, a posebice medijski djelatnici svih svjetskih radijskih i televizijskih postaja, jer je taj dan i njihov dan, obzirom da svoju poruku prenose prvenstveno glasom.

„Često ne razmišljamo o svojim vokalnim sposobnostima, a možda je baš sada došlo vrijeme kada moramo razmišljati o ulaganjima u svoj glas, jer je zdrav i učinkoviti glas važniji nego ikada. Sačuvajte svoj glas jer to je Vaš kapital. Očuvajte blagodati dobroga glasa tako da pazite na zdravlje svojih glasnica. Najčešći savjeti za očuvanje glasnica su: nemojte pušiti, nemojte vrištati i vikati jer time oštećujete vrlo fine strukture koje proizvode glas. Ne žeđajte. Tijekom dana pijte puno vode ili neke druge tekućine u kojima nema kofeina i alkohola. Odmorite se. Ako ste bolesni, imate upalu grla privremeno smanjite upotrebu glasa kako bi izbjegli vokalne ozljede. Razmotrite korištenje mikrofona kada morate govoriti grupi ljudi, na otvorenom ili uz pozadinsku buku kako ne bi suvišno naprezali svoje glasnice i tako uzrokovali fonotraumu. Naučite prepoznati rizične situacije za svoj glas i izbjegavajte ih. Smanjite telefoniranje, govorite u tihim situacijama, više slušajte – manje govorite. Uvećajte svoju glasovnu učinkovitost“, rekla nam je Katarina Matijević, voditeljica petrinjskog Kabineta za logopedsku podršku.

Također dodaje kako je važno i zagrijavanje glasnica. „Ulažući u svoj glas i imajući strategiju kako sačuvati zdravlje svojega glasa uvećat ćete i kapital koji nosite sa sobom – svoj dobar i učinkovit glas. Prije govora “ugrijte” svoj glas. Znamo da pjevači i glumci prije nastupa svoj glas uvježbavaju, jer time pripremaju svoj instrument za vrhunsku izvedbu. To također trebaju činiti i svi oni kojima je glas važan za profesiju: nastavnici, profesori, odgajateljice u vrtiću. “Ugrijte” svoj glas, pripremite ga na napor jednostavnim vježbama: otpjevajte od niskog do visokog tona, oponašajte motor, mrmljajte, govorite i otpjevajte samoglasnike. Učite o načinu proizvodnje glasa“, zaključila je Matijević.

Primjeri nekih od vježbi za zagrijavanje glasnica, to jest vokalnog aparata, prikazani su u video materijalu kojeg je upravo povodom obilježavanja ovog dana objavila Katarina Matijević, voditeljica Kabineta za logopedsku podršku, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X