Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kalendarnaslovna

Petrinjski kalendar za 2021. godinu

PETRINJA – Zidove mnogi petrinjskih (i ne samo petrinjskih) domova i u 2021. godini koja je pred nama, krasit će Petrinjski kalendar. Novi kalendar koji na 12 listova (obostrano) donosi niz starih petrinjskih motiva, zanimljivih priča iz petrinjske povijesti, crtica o petrinjskim velikanima, poznatim ljudima koji su u našem gradu živjeli i stvarali, o petrinjskim običajima i uskim petrinjskim uličicama i stazama, tzv. „ulićkama“, zabilježenih „perom“ marljivog istraživača petrinjske povijesti Ivana Rizmaula, tiskalo je i ovaj put, treću godinu zaredom, Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja.

„Ovo je treći po redu Petrinjski kalendar, zidni kalendar. Nešto je manjeg formata nego prethodna dva, ali na 12 listova obostrano, za svaki mjesec donosi zanimljive opise raznih događaja, poznatih i možda manje poznatih ličnosti. Sve je to tekstualno složio i napisao idejni začetnik ovog kalendara, gospodin Ivan Rizmaul. On to sve ima zabilježeno i uvijek napravi nešto zgodno. Grafičku obradu napravio je Dino Žilić, a u računalo prepisala Dajana Ilić. Korekturu i lekturu napravila je gospođa Draženka Vuković. Nakladnik je Hrvatski dom – za nakladnika: Darinko Dumbović i Milan Herceg, ravnatelj PUO Hrvatski dom, a sve to opet ide preko Grada Petrinje. Kalendar je tiskala Tiskara „Zelina“ u tisuću primjeraka, tako da se nadamo da će biti dovoljno za sve koji budu htjeli nabaviti svoj primjerak. Kalendar se može nabaviti ovdje kod nas u Hrvatskom domu po prigodnoj cijeni od 15 kuna. To nije puno, čak smo malo i snizili cijenu. Ostala prodajna mjesta su Turistička zajednica grada Petrinje, Knjižara „Šušnjić“ i petrinjska „Zelena kuća“, ispričala nam je Ana Lipovac, djelatnica Hrvatskog doma Petrinja.

Između ostalog, Petrinjski kalendar za 2021. podsjeća nas (kroz siječanj i veljaču) na svestranog Slovaka Ivana Branislava Zocha, pedagoškog djelatnika, pisca i znanstvenika, zaslužnog za izgradnju „vremenjače“- mereorološkog stupa koji i danas stoji u petrinjskom parku. Ožujak i travanj posvećeni su plesnim školama koje su od konca 19. stoljeća djelovale i u petrinjskim plesnim dvoranama. Osim plesnim koracima, polaznike su podučavale i “uljudnom vladanju”, a vrhunac su bile njihove završne priredbe, tzv. „plesni vjenčići“.

Svibanj, mjesec u kojem vatrogasci slave svog zaštitnika sv. Florijana, posvećen je prigodno petrinjskom vatrogastvu i Dobrovoljnom vatrogasnom društvu koje je u Petrinji osnovano 1880. godine. Petrinjski kalendar za iduću godini podsjeća i na plemićke obitelji koje su ranijih stoljeća živjele na prostoru između Kupe i Une, odnosno na području današnje Banovine. Jedna od njih bila je i obitelj Jelačić Bužimski, a priča o Jelačićima u Petrinji proteže se u ovom kalendaru kroz lipanj, srpanj, kolovoz i rujan.

Na stranicama listopada nalazi se zanimljiv prilog o petrinjskim „ulićkama“, dok nam studeni, u kojem se slavi blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, predstavlja “Petrinjski lovni red” iz 1925. Prosinac je posvećen Majdancima, dijelu grada s najdužom petrinjskom ulicom (današnja Ulica Stjepana Radića). Tko je naselio taj dio grada i tko je bio „Zmaj iz Majdanaca“, povjesničar Rizmaul otkriva nam na prosinačkim stranicama Petrinjskog kalendara.

Kao i prethodna dva izdanja i ovaj Petrinjski kalendar za 2021. godinu vjerojatno će nadživjeti godinu za koju je izdan, jer i nakon njezina isteka, može biti sačuvan kao vrijedan zapis pomalo zaboravljene povijesti našeg grada, kao svojevrsna „mala petrinjska povjesnica“.

Podsjećamo, po cijeni od 15 kuna, Petrinjski kalendar za 2021. možete  u Hrvatskom domu nabaviti svakim radnim danom od 9 do 14 sati. Ostala prodajna mjesta su: Turistička zajednica grada Petrinje, Knjižara „Šušnjić“ i „Zelena kuća“.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X