Izbornik
grizlijannaslov

Petrinjski mališani uživali u avanturama medvjedića Grizlijana

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja ovog utorka u „balon dvorani“ na Gradskom rukometnom stadionu održana je predstava za djecu „Nemaš pojma, Grizlijane“.

O samoj predstavi, više su nam rekle glumice Monika Mihajlović i Lidija Kraljić koje u njoj glume zajedno sa svojim kolegom Mirkom Ilibašićem. (Radi se o mladim glumcima „slobodnjacima“ koji surađuju s više kazališta).

„Predstava govori o jednom malom medvjedu koji je dosta nesamostalan i stalno želi da mama odrađuje sve za njega i da mu nabavlja hranu, ali mama ga odluči naučiti lekciju i ostavi ga samog. On užasno ogladni i kreće u avanturu potrage za hranom“, otkrila je Lidija.

Predstava je osmišljena kao mali mjuzikl za djecu. Nastala je u režiji Ivane Peroš i produkciji kazališta „Smješko“ iz Zagreba.

„Predstava je nastala na temelju istoimenog lektirnog naslova poznate spisateljice Ane Đokić – Pongrašić i većina tog teksta je u predstavi ostala dosta slična. Naravno zbog formata predstave morali smo neke dijelove izbaciti van, odnosno odreći se nekih lijepih scena, ali ove neke vrlo bitne i poučne smo ipak ostavili“, pojasnila je Monika.

„Nemaš pojma, Grizlijane“, priča je o odrastanju koja metaforički prikazuje s kakvim se sve problemima susreću djeca kada moraju naučiti postati samostalnija i odgovornija. Zapravo, govori o tome kako u početku nitko ništa ne zna, dok ne stekne neko iskustvo ili znanje. Pouka priče je kako nije sramota u neznanju, nego u odbijanju učenja. Kao i predložak po kojem je nastala, predstava „Nemaš pojma, Grizlijane“ duhovita je, a njezin jezik prilagođen djeci starije vrtićke i mlađe školske dobi. Glumice Lidija i Monika kažu kako djeca vole lik nespretnog i pomalo razmaženog medvjedića s kojim se mogu poistovjetiti, ali navijaju i za ostale likove u predstavi. Nasmijana dječja lica, kažu glumice, najbolji su im pokazatelj da je njihova publika zadovoljna, a njima je posebno drago što su ovaj put taj osmijeh donijeli upravo na lica malih Petrinjaca.

Predstava „Nemaš pojma, Grizlijane“ prva je predstava ovogodišnje kazališne sezone Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja. Njezino gostovanje financirano je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X