Izbornik
IMG_7228_tn

Petrinjski osnovnoškolci izveli predstavu “Djed i repa” u sklopu projekta Kazališne družine „Smješko“

PETRINJA – Kao nastavak prošlogodišnjeg projekta “Online sa Smješkom”, Kazališna družina „Smješko“ ove je godine započela s kombinacijom dramskih online i uživo radionicama za djecu i adolescente. Cijeli projekt i ovaj put sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Projekt se bavi razvojem novih sadržaja, ne samo kulturnog već i edukativnog ali i terapeutskog karaktera. “Smješko” ovim projektom želi ponuditi nastavak uspješnih online radionica, kojima su ovog puta omogućena izvođenju i u fizičkom prostoru. Sudionici radionica mogli su aktivno sudjelovati kroz diskusije, govorne vježbe, izrađivanjem predmeta, snimanjem, pisanjem i još mnogo čime.

Tri radionice, kroz 8 termina, družina je provodila u različitim mjestima te su iste prilagođene određenim dobnim skupinama djece s obzirom na sadržaj. Uz radionice „Mali princ“ u Dugoj Resi, „Smješkom protiv treme“ u Zagrebu“, u Petrinji se izvodila radionica „Priča u lutkarskoj video animaciji”. Na poziv učiteljice razredne nastave Bojane Novaković, koja je koordinatorica ovog projekta, posjetili smo učenike Osnovne Škole Dragutina Tadijanovića na završnoj aktivnosti koju su odradili pod vodstvom glumice i lutkarice Lidije Kraljić.

„Kroz set od nekoliko radionica online preko platforme ZOOM djeca i ja smo izrađivali lutke i danas smo se prvi put susreli uživo. Složit ćemo našu predstavu “Djed i repa“ za koju smo izradili lutke. Djeca trenutno uvježbavaju kako hodati s lutkama i onda ćemo zajedno to posnimiti i staviti na neku od Internet platformi. Radionica je obuhvatila učenike od prvog to trećeg razreda, u toku radionice bilo ih je jedanaest uz nekoliko pridruženih braće i sestara. Danas ih je ovdje deset. Imali smo do sada 6 online susreta i danas se evo dva sata uživo družimo.“ – kazala je Kraljić.

Na ovu radionicu javila su se djeca koja i inače imaju afiniteta prema ovakvim i sličnim aktivnostima. „Mislim da su djeca apsolutno zainteresirana. Zapravo, bilo mi je divno što, u toku cijelih radionica dok smo izrađivali lutke i pričali kako bismo osmislili našu predstavu, oni nisu samo slijepo slijedili upute koje sam im davala. Uvijek su imali neki svoj prijedlog kako da razviju tu ideju, kako da ju primijene i pridonesu predstavi. Mislim da su baš nekako željni i da jako uživaju u ovome.“ – kazala je Kraljić.

„Provedbom ovog projekta nadamo se održati dramske aktivnosti kojima potičemo kreativnost i maštu, no i nadograđujemo samopouzdanje i komunikativnost kod djece i adolecenata. U samom cilju nam je ojačati socijalne vještine, interes za kulturu, a s obzirom na pandemijske okolnosti, prvenstveno nam je u cilju imati pozitivan učinak na mentalno zdravlje djece i mladih.“ – navedeno je na službenim stranicama Kazališne družine „Smješko“.

Ukoliko ste zainteresirani za pogledati snimku predstave “Djed i repa”, pratite novosti na stranica OŠ Dragutina Tadijanovića i Kazališne družine „Smješko“.


 

Monika Perlic

Monika Perlic

Monika Perlić, novo je mlado lice u programu Petrinjskog radija. Radijsko iskustvo stjecala je na drugim radio postajama, a od sada ju svakodnevno možete slušati u našem programu. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X