Izbornik
ambozijenaslov

Petrinjski pčelari proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Ambrozija

DONJA BUDIČINA – Petrinjski pčelari i ove su godine blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Ambrozija obilježili sudjelovanjem na misnom slavlju u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Donoj Budičini.

„Pčelari petrinjske udruge i ove godine obilježavaju dan Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelarstva. Prošle godine smo ovdje u Budičini, u mjestu koje broji ponajveći broj pčelara na području grada Petrinje, posvetili u crkvi kip svetog Ambrozija i zastavu Pčelarske udruge „Petrinja“. Pokušavamo svake godine obilježiti taj dan, da to bude tradicija za sve pčelare, ne samo s područja grada Petrinje, nego pčelare i sa šireg područja Republike Hrvatske. Na ovaj način ćemo moliti sv. Ambrozija da nam da još jednu kvalitetnu, dobru i pozitivnu pčelarsku godinu kao što je bila ova 2022. Nadamo se da će i iduća 2023. biti kvalitetna, prvenstveno da ne bude mraza, jer mraz je taj prirodni segment koji nama može puno naštetiti, odnosno uzeti one proljetne cvjetove koje pčele iskorištavaju kako bi dale kvalitetne vrste meda. Još jednom zahvaljujem svim ljudima, svim pčelarima koji su se potrudili da se ovo organizira i vjerujem da će to postati tradicija petrinjskog pčelarstva“, rekao je Mihael Jurić, predsjednik Pčelarske udruge „Petrinja“.

Na misnom slavlju, pčelarima se pridružio i zamjenik petrinjske gradonačelnice, Ivan Prskalo koji im je u ime Grada čestitao blagdan njihova zaštitnika.

„Želim svim pčelarima da im i iduća godina bude uspješna kao što je i ova bila, da ova zima bude takva da košnice prežive i što više rojeva pčela naših pčelara. Mi imamo tu jednu sretnu okolnost da je petrinjski kraj dosta nezagađen i svakako bi trebalo i dalje nastojati u tome. Grad Petrinja si stvarno daje truda da potakne taj petrinjski brend, da se Banovina koja ima takav prostor, na neki način iskaže kroz tu kvalitetu. Stvarno imamo jako dobru suradnju s pčelarima. To je sve na neki način prilika da se u ovom kraju koji ima dobre osnove i za ostale poljoprivredne proizvode, potakne i pčelarstvo.”

“Znamo da pčelarstvo nije samo sebi svrha, nego je i svo voćarstvo praktički vezano za pčele i to je jedna simbioza kojom bi se sva ta poljoprivredna proizvodnja u ovom kraju mogla povezati. U nekim krajevima voćari čak angažiraju pčelare da dođu sa svojim košnicama u vrijeme kad se oprašuju voćke da bi ono bilo što kvalitetnije. A evo, kažem, mi imamo čistu prirodu. Možda nemamo industrijsku proizvodnju, ali u ovom slučaju to i jest prednost i ne treba ni forsirati sad nekakve prljave industrije u ovom kraju, kad je već Bogom dan ovakav kakav jest. Svojedobno sam čuo da bi Petrinja, da ne znam koliko da meda ima, mogla sve izvesti, jer je za medom velika potražnja, posebno čistim, nepatvorenim medom, a to sve naši pčelari imaju – veliku i dugu tradiciju i stvarno imaju tu mogućnost. Grad Petrinja je spreman poticati tu proizvodnju, isto kao što je Ministarstvo poljoprivrede to spremno na široj, nacionalnoj razini, ali mi na lokalnoj razini želimo taj brend pogurati i dalje“, rekao je Prskalo.

Pčelarska udruga Petrinja broji stotinjak članova koji, prema zadnjem popisu, imaju oko 5 tisuća košnica. Blagdan njihova zaštitnika, pčelarima je u ime Sisačko-moslavačke županije čestitala Anita Sinjeri Ibrišević, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode.

Misno slavlje na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u istoimenoj crkvi u Donjoj Budičini, gdje je istodobno proslavljen i jučerašnji blagdan Svetog Ambrozija, služio je fra Mate Bašić, upravitelj župa sv. Bartola u Hrastovici i sv. Ivana Pavla II. u Petrinji, u zajedništvu s policijskim kapelanom, don Ivom Borićem.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X