petrad-640x300

Petrinjski radio slavi 74. rođendan, a Portal 53 svoj 9. rođendan

PETRINJA – Petrinjski radio danas slavi 74. rođendan, dok Portal 53 slavi 9. rođendan. Osim priprema za rođendan, ekipe Petrinjskog radija i Portala 53 pripremaju se i za jesensku shemu koja počinje 9. rujna kada će svi slušatelji ponovno moći uživati u 20 emisija, od čega 17 emisija vlastite proizvodnje.

Ponedjeljak je i dalje rezerviran za sportske minute u emisiji „Treće poluvrijeme“ našeg Ivice Miokovića, dok ćemo utorkom i dalje ribati u „Trenici“ našeg Marina Frana. Srijedom ćete i dalje moći postavljati pitanja u emisiji „A sada Vi“, a u popodnevnim satima tu je nova glazbena emisija „Zvučni signali“. Četvrtak poslijepodne je i dalje rezerviran za emisiju „Škatula za note“, dok će petak ostati i dalje ispunjen emisijama „I to je život“ urednika Daše Poredoš Lavor i Maria Gršića, glazbena emisija „Slušaonica“ urednika i voditelja Maria Gršića te glazbena emisija „DJ Night“.

Subotom možete uživati u još jednoj glazbenoj emisiji „Inkubator“, a tu je i dalje emisija Urban music koju uređuju i vode Šime Frković i Alen Belajac.

Obzirom na niz pozitivnih komentara na nedjeljni program, nastavljamo tijekom nedjelje u istom dobrom starom-domaćem ritmu. Osim cjelodnevne domaće glazbe, dan će biti ispunjen s našim emisijama „Zvona Svetog Lovre“ urednika Marina Frana, „Dijagnoze“ naše Slađane Marković, dok ćemo od ove jeseni u emisiji „Jezik me žulja“ uživati svake nedjelje od 12 sati. Tu je i emisija „Naftalina“ te „CMC Top lista“, kao što se u radijski eter vraća i „Veliki odmor“ kojeg realiziramo sa petrinjskim osnovnim i srednjim školama. Od 18 sati tu je i emisija „Slovo ljubavi“ koju uređuju i vode članovi petrinjske Parohije.

Danas, dugu povijest Radija nastavlja sedam djelatnika, to su Ivica Mioković, Kristina Jakopović, Miroslav Sačer, Marin Fran, Slađana Marković, Matea Kezić i Mario Gršić.

„Petrinjski radio nije samo institucija jer njegovi djelatnici žive za svoj grad i njegove ljude. Ima bogatu prošlost prepunu uspona i padova, ali i godine ispunjene ljudskim sudbinama i radom s puno ljubavi. Tako će i ostati. Radio je tu zbog svih onih koji su mu vjerni ove 74 godine, ali i svih novih slušatelja te čitatelja koji iz dana u dan prepoznaju kvalitetu drugog najstarijeg lokalnog radija u Hrvatskoj“, rekao je direktor Petrinjskog radija Mario Gršić.

Kvalitetu rada ovih djelatnika potvrđuju i brojne nagrade struke, odnosno Hrvatske udruge radija i novina jer u posljednjih 10 godina Petrinjski radio je osvojio niz priznanja i nagrada za svoj rad od strane Hrvatske udruge radija i novina, Hrvatskog novinarskog društva te Grada Petrinje i Hrvatske gospodarske komore. Samo prošle godine Petrinjski radio i Portal 53 osvojili su nagradu Hrvatske udruge radija i novina za najbolju radijsku emisiju kao i za najbolju akciju.

Povijest Petrinjskog radija :

Krajem 40-tih i početkom 50-tih godina grad Petrinja među prvima u Hrvatskoj imao je svoju radio stanicu. Razglasna postaja Petrinja naziv dobiva u ljeto 1941. godine, a od 1945. godine počinje djelovati kao Zvučna i Radio stanica Petrinja.

Prije Domovinskog rata, Petrinjski radio je djelovao kao Poduzeće „INDOK“ i bio je jedan od najslušanijih na ovom području, poslovao je s uspjehom, ušao je zajedno sa svojim slušateljima u ratno razdoblje. Nakon prvih napada na Petrinju u rujnu 1991. godine, tadašnji zaposlenici sele radijsku opremu u Sisak odakle emitiraju program.

Važan dio povijesti odnosi se na ratno razdoblje kada od 1. veljače 1992. godine Petrinjski radio nosi naziv Hrvatski radio Petrinja i nastavlja emitiranje svog programa iz Siska. Tadašnja frekvencija je bila 96,5 Mhz. Djelatnici Hrvatskog radija Petrinja su od 1. kolovoza 1992. do 7. studenoga 1995. godine bili desetina posebne namjene u Službi za motrenje i obavješćivanje ureda za obranu Petrinja. Zbog toga su stekli sva prava hrvatskih branitelja i nositelji su odličja Bljesak i Oluja, a odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovani su i Spomenicom Domovinskog rata.

Nakon vojno – redarstvene akcije Oluja Hrvatski Radio Petrinja ponovno ima sjedište u Petrinji, a tijekom 1999. godine preoblikovan je u Petrinjski radio d.o.o. pod kojim nazivom djeluje i danas. Od 6. kolovoza 1995. do 4. rujna 2005. godine Radio se nalazio u Turkulinovoj ulici, od 3. svibnja 2004. godine prvi put u svojoj povijesti počeo je neprekidno vlastito emitiranje programa u trajanju od 24 sata. Na 60. rođendan Radija 7. rujna. 2005. godine počelo je emitiranje iz sadašnjih prostorija.

Od 17. veljače 2004. godine do iznenadne smrti 21. studenog 2012. godine na čelu Radija bio je Darko Komlinović, koji je svojim dolaskom uveo brojne pozitivne novine i promjene u radu. Jedna od njih je i Internet stranica, jer je Petrinjski radio prvi put u svojoj povijesti dobio web stranicu. Prije devet godina, Darko je odlučio pokrenuti i poseban news portal koji će biti potpuno odvojen od radijske stranice, tako je 2010. godine nastao i Portal 53, danas najčitaniji loklani news portal na području Sisačko-moslavačke županije koji godišnje bilježi milijunske posjete. Od 27. prosinca 2012. do 1. lipnja 2016. godine direktor Petrinjskog radija bio je Tin Komlinović, magistar informatike.

Komentari
Miroslav Sačer

Miroslav Sačer

Tonski realizator programa Petrinjskog radija. Upravo za izgled naših prijašnjih web stranica, kao i za izradu naših radijskih jinglova, osvaja nagrade Hrvatske udruge radija i novina, što je samo potvrda kvalitete njegova rada.

NAJNOVIJE VIJESTI

X