Share on facebook
Share on twitter
petrad-640x300

Petrinjski radio slavi 76. rođendan, a Portal 53 svoj 11. rođendan

PETRINJA – Petrinjski radio danas slavi 76. rođendan, dok Portal 53 slavi 11. rođendan. Osim priprema za rođendan, ekipe Petrinjskog radija i Portala 53 pripremaju se i za jesensku shemu koja počinje 6. rujna kada će svi slušatelji ponovno moći uživati u 19 emisija, od čega 14 emisija vlastite proizvodnje.

Svakim radnim danom tu je „Glazbeni retrovizor“ kao i naši „Mali oglasi“. Ponedjeljak je i dalje rezerviran za sportske minute u emisiji „Treće poluvrijeme“ našeg Ivice Miokovića, dok ćemo utorkom i dalje ribati u „Trenici. Srijedom ćete i dalje moći postavljati pitanja u emisiji „A sada Vi“, od sada u novom terminu od 17 sati.  Četvrtak poslijepodne je rezerviran za emisiju „Dallas special jukebox“ te emisiju „Zvučni signali“, dok će petak ostati i dalje ispunjen emisijama „I to je život“ urednika Daše Poredoš Lavor i Maria Gršića, glazbena emisija „Slušaonica“ urednika i voditelja Maria Gršića te glazbena emisija „DJ Night“.

Subotom možete uživati u još jednoj glazbenoj emisiji, Urban music koju uređuju i vode Šime Frković i Alen Belajec.

Obzirom na niz pozitivnih komentara na nedjeljni program, nastavljamo tijekom nedjelje u istom dobrom starom-domaćem ritmu. Osim cjelodnevne domaće glazbe, dan će biti ispunjen s našim emisijama „Zvona Svetog Lovre“ urednika Marina Frana, „Dijagnoze“ naše Slađane Marković, glazbene emisije „Inkubator“ te „Naftalina“, kao i emisija „CMC Top lista“. Novitet od ove jeseni je emisija „Čarobna bajkaonica“ koju će uređivati i voditi logopedinja Katarina Matijević.

Danas, dugu povijest Radija nastavlja sedam djelatnika, to su Ivica Mioković, Miroslav Sačer, Slađana Marković, Matea Kezić, Monika Perlić, Marin Fran, i Mario Gršić.

„Petrinjski radio nije samo institucija jer njegovi djelatnici žive za svoj grad i njegove ljude. Ima bogatu prošlost prepunu uspona i padova, ali i godine ispunjene ljudskim sudbinama i radom s puno ljubavi. Tako će i ostati. Radio je tu zbog svih onih koji su mu vjerni ovih 76 godina, ali i svih novih slušatelja te čitatelja koji iz dana u dan prepoznaju kvalitetu drugog najstarijeg lokalnog radija u Hrvatskoj“, rekao je direktor Petrinjskog radija Mario Gršić.

Kvalitetu rada ovih djelatnika potvrđuju i brojne nagrade struke, odnosno Hrvatske udruge radija i novina jer u posljednjih 10 godina Petrinjski radio je osvojio niz priznanja i nagrada za svoj rad od strane Hrvatske udruge radija i novina, Hrvatskog novinarskog društva te Grada Petrinje i Hrvatske gospodarske komore.

Povijest Petrinjskog radija :

Krajem 40-tih i početkom 50-tih godina grad Petrinja među prvima u Hrvatskoj imao je svoju radio stanicu. Razglasna postaja Petrinja naziv dobiva u ljeto 1941. godine, a od 1945. godine počinje djelovati kao Zvučna i Radio stanica Petrinja.

Prije Domovinskog rata, Petrinjski radio je djelovao kao Poduzeće „INDOK“ i bio je jedan od najslušanijih na ovom području, poslovao je s uspjehom, ušao je zajedno sa svojim slušateljima u ratno razdoblje. Nakon prvih napada na Petrinju u rujnu 1991. godine, tadašnji zaposlenici sele radijsku opremu u Sisak odakle emitiraju program.

Važan dio povijesti odnosi se na ratno razdoblje kada od 1. veljače 1992. godine Petrinjski radio nosi naziv Hrvatski radio Petrinja i nastavlja emitiranje svog programa iz Siska. Tadašnja frekvencija je bila 96,5 Mhz. Djelatnici Hrvatskog radija Petrinja su od 1. kolovoza 1992. do 7. studenoga 1995. godine bili desetina posebne namjene u Službi za motrenje i obavješćivanje ureda za obranu Petrinja. Zbog toga su stekli sva prava hrvatskih branitelja i nositelji su odličja Bljesak i Oluja, a odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana odlikovani su i Spomenicom Domovinskog rata.

Nakon vojno – redarstvene akcije Oluja Hrvatski Radio Petrinja ponovno ima sjedište u Petrinji, a tijekom 1999. godine preoblikovan je u Petrinjski radio d.o.o. pod kojim nazivom djeluje i danas. Od 6. kolovoza 1995. do 4. rujna 2005. godine Radio se nalazio u Turkulinovoj ulici, od 3. svibnja 2004. godine prvi put u svojoj povijesti počeo je neprekidno vlastito emitiranje programa u trajanju od 24 sata. Na 60. rođendan Radija 7. rujna. 2005. godine počelo je emitiranje iz sadašnjih prostorija.

Od 17. veljače 2004. godine do iznenadne smrti 21. studenog 2012. godine na čelu Radija bio je Darko Komlinović, koji je svojim dolaskom uveo brojne pozitivne novine i promjene u radu. Jedna od njih je i Internet stranica, jer je Petrinjski radio prvi put u svojoj povijesti dobio web stranicu. Prije deset godina, Darko je odlučio pokrenuti i poseban news portal koji će biti potpuno odvojen od radijske stranice, tako je 2010. godine nastao i Portal 53, danas najčitaniji lokalni news portal na području Sisačko-moslavačke županije koji godišnje bilježi milijunske posjete. Od 27. prosinca 2012. do 1. lipnja 2016. godine direktor Petrinjskog radija bio je Tin Komlinović, magistar informatike.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X