Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
slavuljbečnaslov

Petrinjski „Slavulj“ zapjevao u srcu Beča

BEČ /PETRINJA – Pjesma petrinjskog „Slavulja“ proteklog se vikenda (23. i 24. studenog) mogla čuti i u srcu Beča. U glavni grad Austrije, u kojem su kroz povijest svoj trag ostavili brojni veliki glazbenici poput Mozarta, Beethovena, Straussa … i zbog čega u svijetu i nosi nadimak „Glavni grad glazbe“, petrinjski „Slavuljaši“ stigli su u godini svoje 155. obljetnice. Kako je počela njihova „bečka“ priča, prisjetio se predsjednik HPD-a „Slavulj“, Željko Crnković.

„Prve kontakte uspostavio je već naš dirigent, maestro Josip degl’ Ivellio preko prijatelja iz Družbe „Braće Hrvatskoga Zmaja“, članova Hrvatske akademske zajednice u Austriji koji žive i rade u Beču. Oni su nam zapravo bili i partneri u toj cjelokupnoj organizaciji. Konkurirali smo potom na natječaj Ministarstva kulture RH za međunarodnu kulturnu suradnju u partnerstvu s Hrvatskom akademskom zajednicom u Austriji i tako je zapravo i došlo do ostvarenja tog projekta realiziranog koncem studenog.“

U prohladni, vjetroviti Beč, „Slavuljaši“ su doputovali u subotu prijepodne, nakon čega su ih domaćini iz Hrvatske akademske zajednice poveli u razgledavanje najužeg centra Beča i njegovih znamenitosti. Vremena za razgledavanje i nije bilo previše, jer trebalo se još smjestiti u hotel i pripremiti za prvi nastup.

Uz Hrvatsku akademsku zajednicu, u organizaciju gostovanja petrinjskih zboraša uključila se i Hrvatska katolička misija u Austriji sa sjedištem u Beču, tako da su prvu večer, u subotu, „Slavulji“ pod ravnanjem svog dirigenta, maestra Josipa degl’ Ivellia održali koncert zborske glazbe u crkvi Am Hof. Crkva je to u kojoj su Hrvati prisutni već pola stoljeća i za koju turistički vodiči posjetiteljima Beča običavaju reći kako je to „hrvatska crkva“. Ovdje su „Slavuljaši“ održali cjelovečernji koncert na kojem su se predstavili s repertoarom sastavljenim od sakralnih do svjetovnih skladbi. (Razveselilo ih je, kažu, kad su u publici ugledali i neka poznata lica ljudi iz našeg grada i županije koji su se igrom slučaju u to vrijeme nalazili ili žive i rade u Beču).

U nedjelju prijepodne „Slavuljaši“ su nastupili u austrijskoj crkvi Emmaus am Wienerberg.

„Tu smo pjevanjem sudjelovali u misnom slavlju. Riječ je o austrijskoj crkvi, tako da je misa bila na njemačkom, ali župnik koji je vodio misno slavlje, vlč. Zvonko Brezovski je Hrvat, pa je ujedno prevodio sve i na hrvatski, što je čitavom događaju dalo jednu posebnu draž. Nakon mise, održali smo i jedan kratki koncert duhovnih skladbi, tako da je to u cjelini bio jedan lijep program koji je i publika srdačno pozdravila. Župnik koji tamo djeluje, za članove našeg zbora i župljane priredio je i druženje uz ručak, tako da smo se zaista ugodno osjećali“, ispričao je Crnković.

Nakon ručka, u nedjelju poslijepodne, nešto malo vremena koje im je ostalo do povratka u Hrvatsku i Petrinju, iskoristili su za jedan „brzopotezni“ posjet Schönbrunnu, gdje se, kažu, na svakom koraku već osjeća adventski ugođaj, ispunjen mirisima kolača i kuhanog vina. S pokojim suvenirom i pregršt lijepih uspomena, valjalo je požuriti doma, jer već sljedeći dan, na blagdan Sv. Katarine, „Slavuljaše“ je čekao koncert u Komarevu.

Kao što smo već spomenuli, program njihova nastupa u Beču realiziran je potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. (Ministarstvo je financiralo troškove puta, a u dijelu troškova smještaja i hrane participirali su sami članovi „Slavulja“). Partner im je, kao glavni organizator gostovanja bila Hrvatska akademska zajednica u Austriji u Beču, uz sudjelovanje Hrvatske katoličke misije u Beču.

Foto: Ž.Crnković, HPD “Slavulj”

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X