Petrinjski Slavulji sudjelovali na Međunarodnom glazbenom memorijalu u čast Emilu Cossettu Petrinjski Slavulji sudjelovali na Međunarodnom glazbenom memorijalu u čast Emilu Cossettu
ZAGREB – U Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 9.lipnja održan je 7. Međunarodni glazbeni memorijal “Emil Cossetto“, na kojem su nastupili i članovi petrinjskog... Petrinjski Slavulji sudjelovali na Međunarodnom glazbenom memorijalu u čast Emilu Cossettu

ZAGREB – U Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu 9.lipnja održan je 7. Međunarodni glazbeni memorijal “Emil Cossetto“, na kojem su nastupili i članovi petrinjskog Mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“. Pod vodstvom dirigenta Josipa degl’ Ivallia pjevali su:

-Emil Cossetto: Stabat mater-skladba posvećena  Mješovitom oratorijskom zboru crkve sv. Petra u Zagrebu „Hosanna“ i dirigentu Josipu degl’ Ivellio

-Emil Cossetto: En la mar (solo Maja Ostojić)

-Emil Cossetto: Mura, Mura

Uz naše Slavuljaše, sudionici spomenutog međunarodnog memorijala, a povodom 100. godišnjice rođenja Emila Cossetta, bili su:

HPD „Slavulj“ Petrinja – dirigent Josip degl’ Ivellio

MPZ Židovske općine Zagreb „Lira“ – dirigent Robert Homen

VA „Vatroslav Lisinski“ Zagreb – dirigentica Heda Gospodnetić

Ansambl „Canticum“

Gospodnetić singers

Siparantum Choir, Pejë, R. Kosovo – dirigent Memli Kelmendi

KUD „Naša lipa“ Tuhelj – dirigent Armando Slaviček

MPZ „Emil Cossetto“, Zagreb – dirigent Josip degl’ Ivellio

AKMUZ FER Sveučilišta u Zagrebu – dirigent Josip degl’ Ivellio

Zajedničko pjevanje imali su HPD „Slavulj“, KUD „Naša lipa“ i MPZ „Emil Cossetto“ uz Tamburaški sastav FA „Petrinjčica“ i svog voditelja Ivana Klekovića. Sudionicima su predane zahvalnice organizatora Memorijala MPZ-a „Emil Cossetto“. Projekt je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba.

Svakako bi trebalo podsjetiti i na povijest održavanja Glazbenih Memorijala „Emil Cossetto“, na godine održavanja te u kojim je godinama bio međunarodnog karaktera:

-2007.

-2008. međunarodni – “Le Madrigal de Lille”, Lillle, Francuska

-2010. međunarodni – Njemačko-hrvatski muški komorni zbor Rajna-Majna, Njemačka

-2012. međunarodni – Mešani pevski zbor “Cluster” Kulturnega društva “Rak”, Rakek, –Slovenija

-2014. međunarodni – Choeur de la Cité, Pariz, Francuska

-2016.

-2018. međunarodni – Siparantum Choir, Pejë, R. Kosovo

U organizaciji Sveučilišta u Zgarebu, programa Universitas cantat i Mješovitog pjevačkog zbora „Emil Cossetto“, u nedjelju 10. lipnja u Muzeju Mimara samostalni cjelovečernji koncert održao je Zbor „Siparantum“ iz Peći, Kosovo.

Maestro Josip degl’ Ivellio rekao je: „Posebno je bilo svečano jer je ovim Memorijalom obilježena 100. godišnjica rođenja najvećeg hrvatskog skladatelja na polju zborske glazbe 20. stoljeća. Hvala svim sudionicma od kojih su tri moja zbora, Mješoviti pjevački zbor “Emil Cossetto” iz Zagreba, Hrvatsko pjevačko društvo “Slavulj” iz Petrinje i Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Hvala i drugima: MPZŽOZ “Lira” i dirigentu Robertu Homenu, KUD “Naša Lipa” iz Tuhlja i dirigentu Armandu Slavičeku, VA “Vatroslav Lisnski” i dirigentici Hedi Gospodnetić te Zboru “Siparantum iz Peći na Kososvu i dirigentu Memliju Kelmendiju. Hvala i supruzi i kćeri pokojnog Emila Cossetta Dunji i Nini Cossetto na dolaasku. Hvala svima, a najviše hvala Emilu Cossettu za sve što je učinio za zborsku glazbu.“

 

Komentari

Kristina Jakopović Šefica Marketinga / Novinar

Urednica, novinarka i voditeljica Petrinjskog radija i Portala 53. Umjesto u učiteljske vode, Kristina se odlučila za novinarstvo. U programu Petrinjskog radija uređuje emisiju Vidikovac, dok ju slušatelji ponekad mogu ćuti i u radijskom eteru, no danas je ipak najviše posvećena marketingu. Osim nekoliko priznanja za nekadašnji Petrinjski list, naša Kristina je dobitnica i brojnih drugih strukovnih nagrada.