Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
unicefdonacijanaslov

Philips i Iceberg International Trading putem UNICEF-a donirali vrijednu medicinsku opremu Bolnici u Sisku i Domu zdravlja Petrinja

PETRINJA – Tvrtka Philips Hrvatska u partnerstvu s tvrtkom Iceberg International Trading donirala je  putem UNICEF-a šest mobilnih monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata, kako bi podržala što skoriju normalizaciju zdravstvenih usluga u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji. UNICEF je danas pet monitora i specijalne krevete dostavio Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku, a jedan monitor stigao je i u Dom zdravlja Petrinja, gdje je uručen pedijatrici Snježani Prodanović.

U ime Doma zdravlja Petrinja, u sklopu kojeg u Glini djeluje i Pedijatrijska ambulanta doktorice Prodanović (koja je nakon potresa izmještena u Topusko), zahvalila je v.d. ravnateljice Doma zdravlja Petrinja, Renata Stanešić.

„U ime Doma zdravlja Petrinja ja vam zahvaljujem, posebno tvrtki Philips i UNNICEF-u na ovoj velikodušnoj donaciji monitora za praćenje vitalnih funkcija djece za ordinaciju doktorice Prodanović. Smatram da će ova donacija uvelike pomoći doktorici u radu i da će povećati kvalitetu zdravstvene skrbi djece na području Gline i Topuskog. Veliko mi je zadovoljstvo što mogu primijetiti da u ovoj teškoj situaciji ipak ima ljudi koji još uvijek misle na nas i koji su svjesni činjenice da je nama pomoć i dalje potrebna i da će nam još dugo biti potrebna, premda je prošlo tri mjeseca od potresa. Iz tog razloga, vaše razumijevanje i podrška su nam od iznimne važnosti. Nadam se da ćemo se iz ove teške situacije, zajedničkim naporima svih nas, uspjeti izboriti za bolje sutra“, rekla je Stanešić.

Svima koji su se spremno odazvali ovoj akciji na poziv UNICEF-a, zahvalila je i predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, Regina M. Castillo.

„Za nas je izuzetno važno što je ova donacija velikodušno došla od Philipsa, globalnog partnera UNICEF-a. Vrlo smo im zahvalni za tu donaciju koja pokazuje kako i mali dio opreme može spasiti dječji život i iznimno smo zahvalni za ovu priliku da možemo pomoći u spašavanju života. Htjela bih zahvaliti i svima vama za posao koji ovdje radite. Znamo da je to nakon potresa postalo još teže, ali tu smo da vas podupremo, da budemo uz vas još dugo vremena, stoga vam hvala na partnerstvu“, kazala je Castillo.

U ovoj donatorskoj akciji posredovalo je i Ministarstvo zdravstva RH, ukazavši na potrebe koje postoje na terenu. Donacija je stigla u prave ruke, smatra Vesna Grgurić-Štimac, voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite i članica operativne skupine za područje Sisačko-moslavačke županije pri Ministarstvu zdravstva RH.

„S obzirom na okolnosti u kojima se sada nalazimo, mislim da ova vrijedna donacija ide u prave ruke. Dozvolite da istaknem i to da su ravnateljstvo Doma zdravlja i svi zdravstveni radnici nakon ove razorne katastrofe uložili enormne napore da održe dostupnost i kontinuiranost primarne zdravstvene zaštite na svom području, bez obzira što su vjerojatno i mnogi od njih imali privatnih katastrofa, odnosno nesreća koje su ih zadesile i u njihovom privatnom prostoru. Stoga zahvala i na spašavanju opreme i što ste, usprkos prelaženju u druge prostore koji nisu adekvatni, svojim vrijednim radom održali kontinuitet zdravstvene zaštite. Još jedanput hvala i svim donatorima. Nadam se da će se suradnja s UNICEF-om, koja s Ministarstvom zdravstva traje dugi niz godina, nastaviti i dalje“.

Miroslav Šaban, direktor Philipsa za Hrvatsku, tvrtke koja je donirala uređaje, kaže kako su sretni što su imali priliku pomoći baš na ovakav način.

„Htio bih zahvaliti na ovoj jedinstvenoj prilici, na ovom zajedničkom naporu da pomognemo zdravstvenom sustavu i kolegama, djelatnicima u Domu zdravlja Petrinja u ovim teškim okolnostima da pruže najbolju moguću skrb svojim pacijentima, bilo velikim, bilo malim. Drago nam je da će ovakav oblik opreme pomoći vitalnom ugroženim pacijentima, pogotovo u transportu i udaljenim mjestima. Philips kao tvrtka koja je socijalno angažirana zajedno s kolegama iz UNICEF-a kroz cijeli svijet, izražava zahvalnost vama na primitku naše donacije. Nadamo se da ćete ovaj uređaj koristiti jako uspješno za potrebe i u korist vaših pacijenata.“

Philips je ovu donaciju osigurao u partnerstvu s tvrtkom Iceberg International Trading.

„Želim se pridružiti zahvalama, nadasve UNICEF-u na ovoj predivnoj inicijativi koja me je osobno dirnula, a to je da jedna donacija ide u Petrinju koja adresira našu najvulnerabilniju skupinu, a to su naša djeca. To je najveće blago koje bilo koja zemlja može imati pa tako i mi ovdje u Hrvatskoj. Vama drage doktorice i vašim djelatnicima od srca hvala na vašem entuzijazmu, na svemu što ulažete da upravo toj našoj vulnerabilnoj skupini date maksimalno dobru skrb. Isto tako nadamo se da će se  kroz jednu stabilnu medicinsku skrb i sve ostale momente koji trebaju uslijediti zajedničkom pomoći naše Vlade revitalizacija ovog kraja pokrenuti i da će nam se svi žitelji vratiti“, kazala je Lela Maček, predstavnica tvrtke Iceberg International Trading.

Primopredaji donacije nazočio je i zamjenik šefa misije Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj, Roderick Jeroen Richter.

„Hvala svima vama što ste u ovu akciju uključili i nas iz Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu. Ono što mi je jasno iz svega rečenog danas i u Sisku i ovdje je da je utjecaj svega što se dogodilo prošle godine bio vrlo velik i da je još uvijek potrebna velika pomoć – to je vrlo jasno. Zato je ova inicijativa kao jedan od načina da se pomogne vrlo važna, stoga želim zahvaliti partnerima Philipsu, UNICEF-u, Icebergu i svima ostalima koji su se uključili i omogućili da se ovo dogodi. Mi imamo dugu povijest vrlo dobre suradnje s Philipsom, koja je stara i duboko ukorijenjena tvrtka u našoj zemlji, u Nizozemskoj. Također bih htio zahvaliti i svim zdravstvenim radnicima koji ovdje u otežanim okolnostima predano rade dobar posao i na tome im zaista velika hvala“.

Koliko će mobilni monitor za praćenje vitalnih funkcija malih pacijenata biti koristan, najbolje je, u svojoj zahvali donatorima, objasnila pedijatrica Snježana Prodanović.

„Željela bih u ime primatelja donacije, a to je Dječja ordinacija u Glini, zahvaliti i objasniti malo koje su specifičnosti našeg rada i na koji način ćemo mi to koristiti. Dječja ordinacija u Glini izmještena je nakon potresa u Topusko. Specifičnosti područja su da je ono rijetko naseljeno, a obuhvaća više od 1000 kilometara kvadratnih. Brinemo za oko 1200 djece do 14 godina. U slučaju da nam se dogodi da primimo pacijenta koji je u kritičnom stanju ili je teško bolestan, trebali bismo mu pomoći da do bolnice stigne u što boljem stanju, što bi poboljšalo njegovu mogućnost preživljenja i oporavak u cijelosti. Udaljeni smo od dvije županijske bolnice više od 60 kilometara. U tom smislu, ovakva oprema je životno spašavajuća i od neprocjenjive vrijednosti. U ime naših pacijenata i moje osobno, ja vam zahvaljujem“, kazala je liječnica.

Ovo nije prva donatorska inicijativa UNICEF-a za potresom pogođeno područje. Zdravstvenim ustanovama je UNICEF već ranije donirao veće količine zaštitne opreme. S partnerima je osigurao i dva kontejnera za Dom zdravlja u Sisku te četiri za Opću bolnicu, kao i profesionalnu medicinsku opremu za bolnicu. S 360.000,00 kuna, UNNICEF je podržao i rad Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X