Share on facebook
Share on twitter
rfiljak0809202224

Pijanistički memorijal „Ranko Filjak“ okončan koncertom Srđana Filipa Čaldarovića na klaviru

PETRINJA – Koncertom Srđana Filipa Čaldarovića na klaviru, okončano je treće izdanje Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“. Koncert je ponovno održan u prostorijama Župne crkve Svetog Lovre u Petrinji, a sam Čaldarović otkriva nam kako u Petrinji nastupa prvi puta.

„Katastrofa što se tiče potresa i svega to svi još uvijek proživljavamo. Nadamo se da se takvo što neće više nikada ponoviti i nadamo se da će se što prije sve podići i da će biti bolje nego prije. Ali moram pohvaliti organizaciju koncerta. To je velika stvar da imate tako dobar klavir nego je čudo. Vidim da se Karlo jako trudi, jako je zagrizao i pričao mi je jako puno o ovom festivalu. Mi smo se puno puta čuli, ja sam trebao svirati na otvorenju, pa je bio potres, pa onda iduće godine nisam mogao, ali sada sam došao na red. Ja se nadam da će se to nastaviti širiti, ali sve najbolje za ovakav festival u svakom slučaju“, kazao je Čaldarović.

Ujedno otkriva kakav je program pripremio za petrinjsku publiku. „Jedan zgodan, pitak program. Ide Haydnova Sonata u As-duru, jedna vesela razigrana kompozicija. Onda Bjelinski i Tokata, to je jedna zgodna, virtuozna stvar od Brune Bjelinskog. Onda ide Chopin, Nokturno u b-molu, lirska stvar, njegova poznata stvar u b-molu i na kraju Poloneza u As-duru. Mislim da je program taman, super“, rekao nam je Čaldarović.

Pijanist Karlo Ivančić, umjetnički ravnatelj i pokretač Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ na kraju ovog festivala izrazio je zadovoljstvo. „Ja sam prezadovoljan. Na svaki koncert nam je odaziv publike bio fenomenalan. Ovu večer smo rezervirali za jedan solistički koncert. Do sada smo imali na otvorenju jedan koncert komorne glazbe koji je bio fenomenalan, potom smo imali koncert polaznika Glazbene škole Fran Lhotka, gdje su nas predstavili naši mladi umjetnici. Jako sam sretan da ovaj Pijanistički memorijal možemo zaključiti sa jednim solističkim recitalom našeg cijenjenog pijanista i profesora s Muzičke akademije Srđana Čaldarovića. Ja se veselim i budućim izdanjima festivala. Uvjeren sam da ćemo i na godinu uspjeti organizirati ovakav festival“, rekao nam je Ivančić.

Treće izdanje ovog festivala posvećeno je jednom od najuglednijih hrvatskih pijanista – Ranku Filjaku (1927.-1983.) koji svoje korijene vuče upravo iz Petrinje. Organizator Pijanističkog memorijala „Ranko Filjak“ je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a koncert su uz Ministarstvo kulture medija, podržali i Turistička zajednica Grada Petrinje kao i Grad Petrinja, a velika zahvala ide i župniku Josipu Samaržiji na ustupljenom prostoru za održavanje ovog festivala.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X