proljećarisastanak

Pitanja Petrinjskog proljeća o stanju nasipa u Petrinji i nastavku izgradnje autoceste A11

PETRINJA – Na sastanku s predstavnicima Grada Petrinje i nekoliko državnih ministarstava, održanom ovaj tjedan u petrinjskoj Gradskoj upravi, predstavnice Inicijative građana „Petrinjsko proljeće“, među ostalim, postavile su i pitanje o sigurnosti petrinjskih nasipa: „Znamo da dolazi jesen, obilne kiše, mi smo nemali broj puta u Petrinji imali situaciju da prijeti poplava. Kakva je kvaliteta naših nasipa u Petrinji?“, pitala je predstavnica Petrinjskog proljeća, Lea Kizilkaya.

Odgovorio je načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Petrinje, Zvonimir Ljubičić: „Hrvatske vode su obišle nasipe kompletno i radili su bušenje i istraživanje na nasipima. Za sigurnost ne može nitko garantirati, ali za sad su nasipi sigurni. Kod mosta na Kupi (kod Bresta op.a.) jedan dio nasipa su čak pojačavali vrećama. Što se tiče poplava, to ćemo saznati tek kad kiša padne koliko smo potonuli i gdje se što diglo i gdje se što spustilo. To prije nećemo sigurno saznati. A da će bit – vjerojatno će biti, jer ako smo 30 centimetara potonuli – moramo biti spremni na sve“, kazao je Ljubičić.                             

Jedno od pitanja Petrinjskog proljeća na ovom sastanku bilo je i ono o nastavku izgradnje autoceste A11 od Zagreba do Siska, ceste o kojoj se stanovnicima ovog kraja priča i obećava već dugi niz godina: „U kojoj je fazi natječaj za izgradnju autoceste do Siska – vidjeli smo svi u medijima se uvijek objavljuje kada je nešto negativno, u smislu „uložene su žalbe“, „zaustavljeno je“, „čeka se“, „još se nisu otvorile ponude“ i slično. Postoje li rokovi – to uvijek muči građane, mi nikada ne znamo kad će nešto krenuti, kad će biti završeno. Koji je rok za izgradnju te autoceste? Je li Petrinja direktno uključena u taj pravac ili je u cijeloj toj situaciji s izgradnjom autoceste do Siska ostala po strani?“, pitala je Kizilkaya.

Na ovo pitanje odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Tomislav Mihotić: „Vezano za Zakon o javnoj nabavi – ponude pristigle na natječaj za izvođače su otvorene, znači odluka se priprema, provjeravaju se svi detalji uvjeta koje su ponuđači dostavili i tendera koji su ispunili i ako bude u redu, do kraja devetog mjeseca bi trebao biti potpisan ugovor s izvođačem. Ono što je kratkoročno definirano i dogovoreno je da se pod hitno ide u iznalaženje rješenja brže povezanosti Petrinje i Gline na autocestu, a za to je najbliži čvor Žažina. Znači, na Žažini bi se otvorio novi čvor koji sada nije u projektnoj dokumentaciji i koji nije u ovom tenderu, ali je dan nalog Hrvatskim autocestama i Hrvatskim cestama da pod hitno nađu optimalno i najbrže rješenje povezivanja. Govorim po onome što smo izdefinirali i stavili na papir – to bi trebao biti čvor Žažina, ali to će se potvrditi nakon analize. Već i sada ovaj dio ceste od Petrinje prema Lekeniku ide kroz program Hrvatskih cesta u projekt rekonstrukcije. Taj projekt je doveden do pred tender za natječaj, ali kad se riješi čvor na autocestu, onda će i fizički krenuti ta rekonstrukcija“, rekao je Mihotić.

Inače, prema informacijama Hrvatskih autocesta, procijenjena vrijednost izgradnje dionice autoceste A11 od Lekenika do čvora Sisak, u duljini od 11 kilometara, iznosi 300 milijuna kuna s rokom izvođenja radova od 24 mjeseca. Sredstva za dovršetak izgradnje autoceste Zagreb-Sisak u cijelosti su osigurale Hrvatske autoceste bez dodatnog zaduživanja. Podsjetimo, izgradnja autoceste A11 počela je u Kušancu u travnju 2006. godine. Dionica između Velike Gorice i Buševca duga 9 kilometara puštena je u promet 9.svibnja 2009. Dionica između Buševca i Lekenika duga 11,2 km u promet je puštena 22.travnja 2015. U studenom 2015. otvorena je i dionica između Jakuševca i Velike Gorice, duga 10,9 kilometara. Autocesta A11 Zagreb – Sisak bi put od Zagreba do Siska trebala smanjiti za 15 do 20 minuta.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X