PO „Posavina i Moslavina“- zajedno do lakšeg plasmana i bolje cijene svojih proizvoda PO „Posavina i Moslavina“- zajedno do lakšeg plasmana i bolje cijene svojih proizvoda
TOPLOVAC – Proizvođačka organizacija „Posavina i Moslavina“ održala je u Topolovcu svoju redovnu godišnju skupštinu. Riječ je o organizaciji osnovanoj 2016. godine koja okuplja... PO „Posavina i Moslavina“- zajedno do lakšeg plasmana i bolje cijene svojih proizvoda

TOPLOVAC – Proizvođačka organizacija „Posavina i Moslavina“ održala je u Topolovcu svoju redovnu godišnju skupštinu. Riječ je o organizaciji osnovanoj 2016. godine koja okuplja dvadesetak ratara s područja Sisačko-moslavačke županije.

Na sjednici u Toplovcu za novog predsjednika izabran je Ivica Šarec. Dosadašnji predsjednik Renato Kelečić odlazi s te dužnosti zbog, kako je naveo, privatnih razloga. Iako odlazi s dužnosti predsjednika, Kelečić je najavio kako ostaje članom Proizvođačke organizacije „Posavina i Moslavina“ za koju smatra da je ispunila svoj osnovni cilj.

„Mislim da smo napravili dobar potez, okupili smo i udružili dosta OPG-ovaca, poljoprivrednika. Kolegama sam rekao da bez obzira što odlazim, viškove uljarica i ostalih usjeva koje ću imati, prodavat ćemo zajedno preko naše organizacije na količinu na koju možemo postići cijenu koju ne bismo postigli samostalno ili preko posrednika. To je bio i smisao ovog udruživanja, da više ne moramo imati posrednike, nego da možemo izravno doći do naših kupaca i postići pravu cijenu“.

Trenutno ova organizacija okuplja 22 poljoprivrednika s područja Moslavine, Posavine i dijela Zagrebačke županije, a dosadašnji predsjednik izrazio je nadu kako će se trend rasta broja članova nastaviti i ubuduće. Jednim od uspjeha, Kelečić smatra i povlačenje 3,8 milijuna kuna sredstava iz EU fondova.

Skupštini Proizvođačke organizacije „Posavina i Moslavina“ nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je 2016. godine bio i jedan od inicijatora njezina osnivanja.

„Potaknuo sam inicijativu i lokalne ratare s područja Posavine i Moslavine kako bi se udružili u proizvođačku organizaciju i kako bi u konačnici iskoristili europska sredstva. Sada su na dobrom putu da to i učine. Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pod Ministarstvom poljoprivrede izdala je odluku o odobravanju korištenja ovih sredstava, a sada je na ratarima, na njih dvadesetak, da realiziraju sredstva kako u prvoj godini, koja će možda biti malo teža zato što je prva, tako i u ostale četiri godine u kojima imaju pravo na europska sredstva za svoje početne aktivnosti. Sredstva su tu da ih potaknu na zajednički, udruženi radi, na koncentraciju svojih proizvoda u okviru proizvođačke organizacije, u poslovanju kroz nju i u konačnici stvaranje novih dodanih vrijednosti preko inovativnih proizvoda“, rekao je Majdak.

Dodao je kako je Sisačko-moslavačka županija velika županija izrazito pogodna za poljoprivrednu proizvodnju, kako za ratarsku i stočarsku, tako i za razvoj voćarstva i povrtlarstva. Nada se kako će tome doprinijeti i reforma koju priprema Ministarstvo poljoprivrede te novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

„Novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu se spušta na jedinice lokalne samouprave, na općine i gradove. Nakon što oni izrade programe, a zakon će biti odobren u idućih mjesec dana, možda i ranije, jedinice lokalne samouprave će izraditi programe raspolaganja. Nakon toga bit će objavljen natječaj za one ugovore koji su istekli, taklo da očekujemo povećanje poljoprivrednih površina i na području ove županije, ali i cijele Republike Hrvatske. Jedna od novosti je da i privatno poljoprivredno zemljište koje se ne koristi i neobrađeno je, a vlasnici su nepoznati, zainteresirane osobe mogu putem Ministarstva poljoprivrede uzeti u zakup na razdoblje do deset godina. Isto tako i zemljište po šumsko-gospodarskoj osnovi koje je u naravi poljoprivredno, moći će se izuzeti iz šumsko – gospodarske osnove  i staviti u funkciju“, najavio je Majdak.

Skupštini je nazočio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak.

„Ratari s područja Sisačko-moslavačke županije udružili su se u Proizvođačku organizaciju „Posavina i Moslavina“. Svoje proizvodne kapacitete udružili su na oko 3 tisuće hektara. Sigurni smo da ćemo u bliskoj budućnosti povećati te proizvodne kapacitete učlanjivanjem novih ratara u ovu udrugu“, rekao je Celjak.

Podsjetio je kako su ciljevi ove udruge plasiranje što kvalitetnijih proizvoda na tržište i povećanje prodajne cijene na tržištu.

„Da bi ostvarili što kvalitetnije proizvode potrebno je osigurati određene preduvjete, a to su: kvalitetno skladištenje proizvoda, dorada proizvoda i pribavljanje što kvalitetnijeg repromaterijala“, rekao je Celjak i najavio kako će u tome imati podršku Sisačko-moslavačke županije.

„Specifičnost ove udruge, u odnosu na druge organizacije civilnog društva je to što je ova udruga već sada osigurala financiranje svoje djelatnosti, barem u onom dijelu koji se tiče skladištenja proizvoda u narednih pet godina. Uz pomoć Sisačko-moslavačke županije, odnosno Razvojne agencije SIMORA-e osigurali su 3,8 milijuna kuna EU sredstava. Sisačko – moslavačka županija podržavat će i dalje rad ove udruge, naravno u okviru svojih nadležnosti i u okviru svog djelokruga rada. Ono što je također važno za rad ove druge je to da će ona osigurati ostanak stanovništva na ruralnim područjima, ostanak mladih na tim područjima, a nadamo se, u skoroj u budućnosti i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je zamjenik sisačko-moslavačkog župana.

Foto: SMŽ

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.