Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
pileticceljak2306202223

Počela obnova Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, radovi vrijedni više od 7 milijuna kuna

SISAK – Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić boravio je u Sisačko-moslavačkoj županiji u radnom posjetu. Nakon radnog sastanak sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, na kojem se razgovaralo o obnovi domova za starije osobe na području naše županije, ministar je u pratnji župana obišao Dom za starije i nemoćne osobe Sisak.

„Obzirom na dugogodišnje iskustvo, na sve što smo zajedničkim naporima činili za ovaj Dom za starije i nemoćne u Sisku, veseli me što smo u suradnji s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje osigurali sredstva da se u potpunosti obnovi ovaj sisački Dom za starije, nešto više od sedam milijuna kuna osigurao je HZMO, također dijelom nakon potresa također su osigurana sredstva, dio radova je već obavljen. Sada vidite da se mijenja vanjska ovojnica u potpunosti zbog narušene konstrukcije ove fasadne cigle, ali isto tako iskoristili smo priliku da uredimo i dobar dio unutarnjih prostora“, rekao je Piletić.

Dodaje kako imaju za cilj da u sljedećem rebalansu proračuna osiguraju sredstva za obnovu Doma za starije i nemoćne u Glini. „Ono što nam predstoji, malo je veći zahvat, riječ je o Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji gdje također kada se završi izrada projektne dokumentacije i provede postupak javne nabave, Vlada će tu također odgovoriti i dati podršku Sisačko-moslavačkoj županiji kao osnivaču tog Doma da osiguramo sredstva i za tu obnovu. Idući tjedan završit ćemo postupak javne nabave za izradu projektne dokumentacije novo Dječjeg doma Vrbina i nakon što dobijemo pravomoćnu građevinsku dozvolu krećemo u raspisivanje javne nabave obnove i ove institucije“, najavio je Piletić.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je podsjetio kako je zgrada Doma za starije i nemoćne osobe Sisak izgrađena 1989.godine te je nažalost također stradala u potresu. „Ministar je rekao da su već izvedeni određeni radovi na obnovi do sada. Ti radovi su bili važni za korisnike Odjela za Alzheimerovu i druge demencije. Ovi radovi koji se trenutno izvode na fasadi, radovi na sobama su važni radi poboljšanja kvalitete pružanja usluga Doma, isto tako su važni radi sigurnosti prolaznika obzirom je fasadna cigla oštećena u potresu i bilo ju je potrebno ukloniti. Na radnom sastanku smo s ministrom razgovarali osim iznalaženja modela financiranja za objekte u vlasništvu HZMO-a, isto tako o proširenju kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe Sisak i Petrinja i zajednički smo pokrenuli taj projekt obzirom da imamo veliki broj korisnika koji čekaju na red i u domu u Sisku i na domu u Petrinji“, rekao je Celjak.

Što se tiče Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja, župan je kazao kako se trenutno izrađuje projektna dokumentacija. Očekuju da će taj postupak biti gotovo do kraja mjeseca, a nakon toga ide postupak raspisivanja javne nabave za radove. Također je dodao kako je objekt u Šašu gotov te će dio korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja vratiti na područje Sisačko-moslavačke županije.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak Ružica Čakširan je izrazila zadovoljstvo što su radovi na obnovi Doma počeli. „Popucali zidovi nikako nisu bili pravi ugođaj za život naših korisnika, osobito je velikih problema bilo u kupaonicama. Moram se zahvaliti HZMO-u. Mi smo se mjesecima čuli na dnevnoj bazi i oni su promptno rješavali sve naše probleme koje smo mi imali na terenu. Krenula je obnova. Veliki je dio četvrtog kata obnovljen, veći dio soba i kupaonica je završen, znači korisnici su se uselili. Sada ide uređivanje prizemlja i nakon toga i fasade, a nakon toga ostalih katova našeg Doma“, rekla je Čakširan.

Dodaje kako trenutno imaju 240 korisnika, a među korisnicima je i Ana Zetin. „Lijepo nam je u domu. Tu sam već četiri godine. Zabavljamo se. Pohvalila bih naše osoblje, našu ravnateljicu, svi su dobri i svi se brinu za nas. Malo radimo, imamo ručni rad, samo nas je malo korona uništila, ne možemo putovatia. Prije smo putovali po domovima i pjevali, a sada se tu zabavljamo. Imamo vježbanje za ruke i noge, a vježbamo i glas. Svaki put pjevamo i kada nemamo nastupa. Družimo se svi zajedno“, rekla nam je Ana Zetin.

Na samom kraju Piletić je najavio rješavanje problema s listama čekanja na domove za starije i nemoćne. „Upravo zbog toga što imamo pritisak korisnika koji su na listi čekanja, Vlada je osigurala kroz Nacionalni plan otpornosti i oporavka 370 milijuna kuna i Ministarstvo rada će krajem ljeta raspisati natječaj gdje želimo dodatno omogućiti kapacitete jedinicama lokalne i regionalne samouprave, 800 kreveta. Znam nije dovoljno, ali ipak idemo korak dalje da se ipak proširi broj ležajeva u domovima za starije i nemoćne“, kazao je Piletić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X