Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
likovnisusretinaslov

Počeli 17. po redu „Likovni susreti na Baniji“

PETRINJA –  Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ Zagreb, Pododbor Petrinja i ove je godine organiziralo likovnu koloniju „Likovni susreti na Baniji“. Ovogodišnji, 17. po redu “Susreti” koji su u Petrinji počeli ovog petka, organizirani su kao višednevna manifestacija, objasnila je predsjednica Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” – Pododbora Petrinja, Mara Vilus.

„Nastavljamo s održavanjem tradicionalnih „Likovnih susreta na Baniji“ koje organiziramo već 17. put. Ove godine prvi puta to organiziramo u tri dana, tako da nam se slikari bolje osjećaju, da se mogu opustiti i da možemo promijeniti lokacije i sredine u kojima će slikati. Prvi dan smo ovdje u Petrinji. Po prvi put slika se u Galeriji „Krsto Hegedušić“ i vrlo je ugodno. Slika se u galerijskom podrumu, ali i na nekoliko lokacija u parku. Ove godine nam je došlo 17 slikara. Trebalo ih je doći i više, ali i ovo je isto tako lijep broj. Ove godine imamo i troje mladih slikara – dva mladića i jednu djevojčicu koja se uključila u slikanje, što nam je posebno drago. Teme i motivi su naravno različiti – od našeg gradskog parka, preko cvijeća do raznih drugih motiva Petrinje“, rekla je Vilus.

Jedan od najmlađih sudionika ovogodišnjih, 17. „Likovnih susreta na Baniji“ je petnaestogodišnji Siniša Matijević iz Krnjaka.

„Slikam od malena. Zapravo, cijeli svoj život crtam i slikam, bavim se time otkako znam za sebe. Zahvaljujući slikanju, bio sam i na televiziji, sudjelovao u različitim talent šou programima i zadovoljan sam i svojim radovima i sudjelovanjem na kolonijama i podrškom koju imam. Najviše volim raditi u olovci, a na kolonijama najčešće su to ulje na platnu ili akvareli, kako gdje. Motivi koje slikam ovise o ambijentu u kojem se nalazim – ako sam u prirodi, onda naravno slikam prirodu, ako smo u nekom zatvorenom prostoru, onda su to nekakvi motivi „iz glave“ ili neki zadani motivi – kako kad. Prvi put sam u Petrinji i odlično je, stvarno sam zadovoljan i ambijentom za slikanje i organizacijom“, kaže ovaj mladi slikar.

Siniša ima i jedan poseban talent – može slikati zatvorenih očiju.

„Da, mogu slikati zatvorenih očiju. To sam otkrio prije četiri – pet godina. Sudjelovao sam i u poznatoj televizijskoj emisiji „Supertalent“, gdje sam osvojio drugo mjesto. Bio sam stvarno zadovoljan, malo mi je falilo do prvog mjesta, što znači da sam fascinirao ljude i drago mi je zbog toga. Meni slikanje zatvorenih očiju ide lako. Drugima je to malo neprirodno. Ja za to imam nekakav osjećaj pod prstima – npr. kad crtam olovkom, svaka olovka ostavlja određeni trag na papiru i ja pod prstima to osjetim, mogu prepoznati „udubinu“, trag koji ta olovka ostavlja i tako se snalazim po papiru. Marker recimo ostavlja drugačiji trag, ima neku svoju mekoću i jednostavno osjetim taj obris koji sam povukao i po tome slikam. Malo je to teško objasniti, ali ja jednostavno, imam tu neku viziju u glavi.“

Osim slikanja, prvog dana 17. „Likovnih susreta na Baniji“, u Galeriji „Krsto Hegedušić“ otvorena je i 8. izložba slika nastalih na ranijim likovnim kolonijama u organizaciji SKD „Prosvjeta“, Pododbora Petrinja.

„Izložene su slike naših akademskih slikara i slikara amatera koji su sudjelovali na dosadašnjim „Likovnim susretima na Baniji“ i likovnim kolonijama „Jesen u Petrinji“. Te manifestacije likovnog karaktera organiziramo dva puta godišnje. Inače, ovo je ukupno trideseta manifestacija u mojoj organizaciji i organizaciji SKD „Prosvjete“, Pododbora Petrinja, što nam je veoma značajno – trideseta manifestacija i dvadeseta godina našeg postojanja i rada“, kazala je predsjednica SKD „Prosvjete“, Pododbora Petrinja, Mara Vilus. Na potpori koju im pružaju, zahvalila je Gradu Petrinji, Savjetu za nacionalne manjine RH i Sisačko-moslavačkoj županiji.

O likovnim radovima predstavljenim na ovoj izložbi govorio je akademski slikar i likovni pedagog Nedeljko Tintor.

„Ova izložba je raspon od akademskog realizma, preko naturalizma, metafizike, apstraktnog ekspresionizma do čiste apstrakcije“, rekao je Tintor otvarajući izložbu, podsjetivši pri tom i na trojicu preminulih slikara koji su inače redovno sudjelovali na „Likovnim susretima na Baniji“ – Vladimira Gregurića, Đorđa Petrovića i Miloša Popovića.

Otvaranje izložbe upotpunila je slikarica Marija Pukec Žigić iz “Moslavačkog štrka” koja je pročitala svoje dvije “slikarske” pjesme.

U ime Grada Petrinje, sudionike „Susreta“ pozdravio je gradski vijećnik Mile Zubanović.

Izložba koja donosi 44 likovna rada sudionika ranijih „Likovnih susreta na Baniji“ u galeriji „Krsto Hegedušić“ može se pogledati do 26. srpnja.

„Likovni susreti na Baniji“ nastavljaju se i tijekom vikenda – u subotu u Moštanici, u nedjelju u Brestu.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X