smzmol29012020go

Početak jedne dobre suradnje Sisačko-moslavačke županije i Republike Moldove

SISAK – U Malom kabinetu sjedišta Sisačko-moslavačke županije u Sisku, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Roman Rosavec, primili su u nastupni posjet veleposlanika Republike Moldove u Republici Hrvatskoj Njegovu Ekselenciju Olega Tulea, kao i počasnog konzula Republike Moldove Emila Soleničkog.

Na dolasku se zahvalio župan Žinić koji je istaknuo kako su razgovarali o niz tema. „U današnjem razgovoru predstavio sam našu županiju, naše gospodarske mogućnosti, naš turizam, poljoprivredu, onime čime se županija bavi. Mogućnosti suradnje između ove županije i određenih pokrajina i Republike Moldove, po pitanju i gospodarstva, razmjene studenata, po pitanju turističkih dolazaka. Prezentirao sam ambasadoru naše neke najuspješnije tvrtke koje posluju ovdje. Pokušao sam iznijeti što je ova županija i ovaj grad bio prije 50 godina kada je to bio najveće industrijsko središte, a danas evo sjedište modernih tehnologija, malih kompanija koje pokušavaju uhvatiti korak sa najrazvijenijim svjetskim kompanijama“, rekao je Žinić.

Vjeruje kako bi prva suradnja mogla biti ostvarena po pitanju razmjene studenata putem programa ERASMUS+. „Vjerujem i u dolazak, ponudio sam ambasadoru da dovede jednu delegaciju gospodarstvenika koji bi posjetili ovu županiju, vidjeli mogućnosti suradnje, ali i mogućnost dolazaka određenih turističkih djelatnika, odnosno njihovih ljudi, turističkih agenata, kojima bi omogućili posjete svim turističkim destinacijama u našoj županiji. Istaknuo sam važnost našeg Lječilišta Topusko, od naših prirodnih bogatstava kao što je Park prirode Lonjsko polje, spomenuo i našu sortu Škrlet, naše autohtono vino“, dodaje Žinić te na kraju ističe kako vjeruje da je ovo početka jedne dobre suradnje.

Na prijamu se zahvalio veleposlanik Republike Moldove u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Oleg Tule. „Za Republiku Moldovu, zemlju koja u budućnosti želi postati članica Europske unije, suradnja sa Hrvatskom, najmlađom članicom Europske unije, je jako važna. Posebice sada kada Hrvatska predsjeda Vijeće Europske unije u prvih šest mjeseci ove godine. Jako smo zainteresirani za suradnju naše zemlje sa vašim županijama i gradovima. Pronašli smo nekoliko različitih sektora gdje možemo surađivati aktivno“, istaknuo je Tule te vjeruje kako će suradnja Republike Moldove i Sisačko-moslavačke županije biti uspješna u budućnosti.

„Vjerujemo da ćemo ostvariti suradnju po pitanju trgovine i gospodarstva. Za nas je jako važno da proizvodi Republike Moldove budu prezentirani na hrvatskom tržištu, uključujući vina iz Moldavije, koji su jedan od bitnih i ključnih naših proizvoda. Bit ćemo sretni da imamo još više hrvatskih tvrtki u našoj zemlji, a i sada ih u Moldaviji ima jako puno“, kazao je Tule koji je na kraju izrazio zahvalnost županu Žiniću na otvorenosti za suradnju Sisačko-moslavačke županije i Republike Moldove.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X