Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
prvašićiulazak

Početak nove školske godine uz epidemiološke mjere

PETRINJA –  Za oko 460 tisuća učenika u Hrvatskoj danas je počela nova školska godina. U osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija ove je školske godine ukupno 10.800 učenika, 250 manje nego prošle godine. Među njima je i 1180 prvašića kojih je 150 manje nego lani.

U školske klupe danas je po prvi puta sjelo i nešto više od 180 petrinjskih prvašića u 5 osnovnih (matičnih i područnih) škola: 42 u Prvoj osnovnoj školi, 49 u Osnovnoj školi Mate Lovraka, 14 u Osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića u Gori, 9 u Osnovnoj školi Jabukovac. Najviše prvašića, njih 74, ove godine je upisala Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, inače i najveća osnovna škola u Petrinji.

Zbog epidemije koronavirusa, školska godina ovaj put počinje u specifičnim epidemiološkim uvjetima. Ravnatelj Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Davor Miholjević kaže kako su početak nastave dočekali spremno, poštujući preporuke Nacionalnog Stožera civilne zaštite RH i Ministarstva znanosti i obrazovanja: „Mi imamo tu sreću što je naša škola velika i što imamo puno ulaza, pa smo uspjeli osigurati da naši učenici ulaze na različite ulaze kako ne bi došlo do nekakve zaraze. Naša škola, zajedno s područnom školom, broji 582 učenika. Imamo 11 odjeljenja razredne nastave i 10 odjeljenja predmetne nastave. Ove godine su upisana tri prva razreda, što je vrlo dobra stvar i po tome smo jedna od rijetkih škola u županiji. Sve manje je djece, ali evo mi imamo tu sreću da smo upisali tri prva razreda“.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predvidjelo je tri mogućnosti, odnosno tri modela nastave tijekom pandemije koronavirusa: model A koji podrazumijeva odvijanje nastave u školi, mješoviti model B koji je kombinacija nastave u školi i tzv. „online“ nastave, odnosno nastave na daljinu te model C koji podrazumijeva odvijanje nastave na daljinu. U školama naše županije školska je godina počela po modelu A, dakle s nastavom koja se održava u školama. Ravnatelj Miholjević kaže kako bi volio da tako i ostane, no dodaje kako su spremni na sve scenarije.

„Ova godina je dosta neizvjesna. Kažem, zasad je krenulo dobro zato što smo stvarno velika škola i imamo dosta tih ulaza, a i pridržavamo se svih mjera. Sad, kako će biti dalje, vidjet ćemo. Mi bi svi voljeli da ne bude „online“ nastava, da ostanemo u školi, ali o tome mi ne možemo odlučivati – to su tako neka izazovna vremena za školstvo. Mi već od prošle godine imamo naše „online zbornice“ u različitim programima i već su danas naši učitelji, na satovima razrednika, podsjetili djecu na to. Pete razrede ćemo već ovaj tjedan obučiti za „online“ nastavu. Znači, mi smo spremni za sva tri modela nastave“, kaže Miholjević.

Prvi dan škole uvijek je posebno uzbudljiv za prvašiće. Dan je to koji ostaje u sjećanju za cijeli život, a ova generacija pamtit će ga nažalost i po epidemiološkim mjerama koje su pratile njihov polazak u školu. Osjećaji su pomiješani i kod djece i kod roditelja – s jedne strane sreća zbog velikog i važnog dana u njihovim životima, s druge strane i doza zabrinutost roditelja kako će se sve to odvijati, s obzirom na situaciju.

Kakvi su njihovi osjećaji i očekivanja prvog dana škole, otkrili su nam pred Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića prvašić Eugen i njegova mama Tatjana te prvašić Patrik i njegov tata Tihomir.

„Ne znam … malo se bojim. Ne znam kakvo je raspoloženje, jesam sretan il’ tužan“, iskren je prvašić Eugen.

„Pa evo, isto tako nekako kako je Eugen rekao, ne znam je li raspoloženje sretno ili tužno. Sretni smo jer je to ipak veliki dan u njegovom i naravno, mom životu, ali pomalo smo i u strahu zbog svega toga i zapravo ne znamo kako će se stvari razvijati“, kaže mama Tatjana.

„Paaa, dobro sam raspoložen i sretan! Veselim se da budem dobar u školi. Malo sam radio, pripremao se da budem pametan u školi i mislim da ću slušati učiteljicu“, uzbuđeno je ispričao Patrik.

„ Uzbuđeni smo. I mi smo svi to prošli i nadam se da će biti sve u redu. Neka bude svima sretno!“, kazao je tata Tihomir.

Zbog epidemiološke situacije, ove je godine izostao tradicionalni program dobrodošlice koji prvašićima pripreme njihovi stariji kolege. Ipak, njihovi učitelji pobrinuli su se da im barem natpisom dobrodošlice, malim slatkim paketićima i zajedničkom pjesmom „Kad si sretan“ koju su otpjevali zajedno s učiteljem informatike Igorom Pavlekovićem, uljepšaju polazak u školu.

Prvašićima osnovne škole Dragutina Tadijanovića sretan i zdrav početak školske godine poželio je danas i sisačko – moslavački župan Ivo Žinić sa svojim suradnicima.

„Sve je spremno za novu školsku godinu. Mi smo kao Županija osigurali 40 tisuća maski za naših 10.800 učenika u svim školama koliko je danas krenulo u osnovne i srednje škole. To je, moram priznati, 250 učenika manje nego prošle godine. Imamo nešto više od 1180 prvašića, što je opet za 150 manje u odnosu na proteklu godinu. Svake godine sve je manje prvašića, ali evo interesantno, u srednjim školama imamo nešto više upisanih učenika, dvadesetak više nego lani i vjerujem da taj broj neće padati. Ovdje smo danas došli u Petrinju posjetiti Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića i vidjeti na koji način će biti primjenjivane sve ove mjere. Sve je spremno prema naputcima Ministarstva znanosti i obrazovanja da svi učenici i sve osoblje ima potrebne maske i sve ono što je potrebno da bi bili sigurni. Naravno, kako vrijeme bude odmicalo, vidjet ćemo što će se sve događati u našim školama. Ne možemo sve ni predvidjeti – što ukoliko budemo imali nekog pozitivnog među učenicima? Što ako budemo imali nekog pozitivnog među nastavnicima? Sve su to scenariji koji nas još očekuju, ali na koje smo mi spremni. Pripremili smo sve da naše osnovne i srednje škole imaju potrebne uvjete“, rekao je Žinić.

Uz osiguravanje maski za učenike i njihove nastavnike i profesore, jedna od mjera je i održavanje nastave u dva turnusa.

„Ovdje će također učenici pohađati nastavu i u poslijepodnevnom turnusu, tako da bismo ispoštivali sve one epidemiološke mjere koje su propisane, dakle distanca i mogućnost dezinfekcije prostora nakon završetka prijepodnevnog turnusa, da budemo svi sigurni. Mi smo kao Županija, zajedno s ravnateljima svih naših škola, poduzeli sve da danas krene nastava. Podržavam ovu ideju i mislim da nastava „online“ nije ono pravo. Ipak je direktna komunikacija nastavnika i učenika puno kvalitetnija, a to je i puno povoljnije za našu djecu. Vjerujem da su to shvatili i roditelji. Bilo je nekih roditelja, doduše ne previše u našoj županiji, koji su smatrali da možda ne bi trebalo nastavu održavati na ovaj način, ali ja vjerujem da će sve biti u redu, pogotovo u našoj županiji. Naša županija je jedna od sigurnijih županija, mi na dnevnoj bazi imamo dva – tri pozitivna slučaja tako da to još nije ništa alarmantno. Ali ako se situacija bude pogoršavala, naravno da ćemo morati poduzimati i drugačije mjere“, kazao je župan.

Inače, što se tiče objekata osnovnih škola u Petrinji, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport, Darjan Vlahov kaže da je završena energetska obnova Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, a pri kraju su radovi i na energetskoj obnovi Osnovne škole Jabukovac. U tijeku je javna nabava za energetsku obnovu Osnovne škole „Mate Lovraka“. U Prvoj osnovnoj školi Petrinja, kaže, u tijeku je opremanje školske kuhinje, nakon čega je potrebno obaviti tehnički pregled radi dobivanja uporabne dozvole.

Od pročelnika Vlahova također smo doznali i da je do sada, za osnovne i srednje škole kojima je osnivač Sisačko-moslavačka županija, doneseno 109 pozitivnih odluka kojima su učenici ostvarili pravo na potporu pomoćnika u nastavi. Zahtjevi i dalje, kaže Vlahov, kontinuirano pristižu. Za petrinjske škole do sada je odobreno 25 pomoćnika u nastavi: 5 za Prvu osnovnu školu, 7 za Osnovnu školu „Mate Lovraka“, 6 za Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, 2 za Osnovnu školu „Ivan Goran Kovačić“ Gora, 2 za Osnovnu školu Jabukovac te 3 za Srednju školu Petrinja.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X