Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
knjižnicanaslov

Počinje Mjesec hrvatske knjige, ove godine je moto „Razlistaj se!“

PETRINJA – Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja tradicionalno se priključila obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige koji počinje 15.listopada i traje sve do 15.studenoga ove godine. Kako nam otkriva Ante Mrgan, ravnatelj petrinjske Gradske knjižnice i čitaonice, ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige je „Razlistaj se!“.

„Radi se o tome da smo svi mi knjižničari pozvani da svoje programe posveti planeti Zemlje, a u povodu 50 godina obilježavanja Dana planeta Zemlje. Već 25 godina se održava ova nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige“, rekao je Mrgan. Dodaje kako Mjesec hrvatske knjige u petrinjskoj Knjižnici započinju tradicionalno besplatnim upisom i oprostom zakasnine.

„Budući je situacija takva kakva je, mi ćemo to organizirati na način da ćemo u predvorju Knjižnice staviti jedan stol gdje će biti upisni obrasci i tu će se ubacivati u sandučić, jednu malu kutiju ti upisni listovi tako da ne bi dolazilo do gužve u samoj Knjižnici jer Knjižnica je dosta mali prostor. Od 15.do 17.listopada imamo besplatan upis i oprost zakasnine“, otkriva Mrgan.

Dodaje kako od 15.do 31.listopada imaju i jednu zanimljivu akciju. „Riječ je o tome da smo organizirali da naši građani, sugrađani, korisnici, napišu ljubavno pismo, ali rukopisom, ne na računalu, štampano, tiskano i također ćemo staviti sandučić u predvorju knjižnice i u kojeg će se ta ljubavna pisma ubaciti, zatim ćemo od njih izabrati najbolje, ako se to tako može reći, jer kada izražavate osjećaje svačiji su osjećaji najbolji i najljepši“, dodaje Mrgan.

Najavljuje kako će 20.listopada održati program „Razlistaj se“, na Svjetski dan jabuke, kada će zasaditi sadnicu jabuke u krugu Knjižnice. „26.listopada imamo izložbu „Petrinja u oku slikara Slavka Jurinjaka 80-tih godina prošlog stoljeća“. Bit će to izložba postavljena na Odjelu za odrasle na ulazu, ali isto tako bit će to video izložba. Također od 26.listopada do 3.studenoga organiziramo Zidovnicu-slikovnicu. Tu će djeca koja pohađaju igraonicu, crtati, odnosno slikati na jednom velikom platnu. Crtat će na temelju određene teme. 5.studenoga imamo izbor iz lirike Josipa Stanića Staniosa. Tu ćemo također snimiti video uradak kojeg će svi zainteresirani moći pogledati na našim stranicama“, otkrio je Mrgan.

Na samom kraju ističe kako je 11.studenoga Dan hrvatskih knjižnica kada će i naša Knjižnica imati dane otvorenih vrata, a u sklopu toga dana, svi zainteresirani moći će razgledati izložbu 3D i zvučnih slikovnica.

Foto: Arhiva

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X