Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
valentinabadanjakpintaric

Počinju 14. Ars Organi Sisciae i 6. Zrin festival

PETRINJA – Zrin, Petrinja, Gora, Glina, Gornji Viduševac, Topusko, Sela-Sisak i Hrvatski Čuntić i ove godine će biti domaćini dvaju festivala, 14. po redu Ars Organi Sisciae i šestog po redu Zrin festivala. Kako nam je pojasnila Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae i voditeljica ova dva festivala, oba festivala ove godine idu paralelno od 30. svibnja do 14. lipnja.

„Ove godine Zrin festival i Ars organi Sisciae idu paralelno obzirom na okolnosti koje su, nadam se, iza nas. Nismo htjeli otkazati Ars organi Sisciae nego idemo i to krećemo iz Petrinje. Prije otvorenja orguljaškog festivala, Zrin festival ove godine otvaramo 30. svibnja, dakle u subotu smo na Zrinu uz fantastičan ansambl Acoustic Project. Dakle, čeka nas fenomenalan program, folklorna fuzija. To je uistinu program za šire mase, popularna glazba na temelju naše folklorne glazbe. Jedan jako dobar program. Otvaramo Zrin festival u subotu u 17 sati“, pojasnila je Badanjak Pintarić.

Sve programe prenose na web stranicama festivala kao i na Youtube kanalima festivala. „Zatim 31. svibnja smo u Petrinji, u Župnoj crkvi Svetog Lovre u 20 sati. Otvaramo 14. Ars organi Sisciae uz Trio Fiat Lux, jedan krasan trio koji svojim nazivom već najavljuje ono što želimo poručiti ovim festivalima,a to je neka bude svjetlo. U triju su vrsni izvođači, Josipa Lončar, sopranistica, Dario Teskera trublja i Alen Kopunović Legetin na orguljama. Opet jedan krasan program baš onakav kakav i očekujemo za otvorenje festivala“, ističe Badanjak Pintarić.

U utorak 2. lipnja u sklopu Zrin festivala u Župnoj crkvi Uznesena Blažene Djevice Marije u Gori s početkom u 20 sati nastupit će Laura Vadjon na violini te Pavao Mašić na čembalu. U sklopu Ars organi Sisciae u četvrtak 11. lipnja s početkom u 20 sati u Župnoj crkvi Svetog Lovre nastupit će Zvonimir Marković na trombonu i Hrvoje Trinki na orguljama, dok će u nedjelju 14. lipnja s početkom u 20 sati u sklopu Zrin festivala u Franjevačkoj crkvi Svetog Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću nastupiti Acoustic ansambl.

Badanjak Pintarić nam ujedno otkriva zbog čega su ova dva festivala značajna za ovo naše područje. „Jako je značajno da se kroz festivale predstavlja kulturna baština našega kraja, a svi znamo koliko je Banovina bogata kulturnom baštinom još od prahistorije, pa kroz cijelu povijest, imamo različite slojeve, nalazišta i lokacije koji svjedoče o kulturnoj baštini i vrijednostima koje se danas pomalo nekako zaboravljaju. Važno je zbog toga što nekako čini mi se da u mnogim segmentima je taj kraj pomalo zaboravljen, važno je nekako tu našu pažnju i fokus sa nekih viših i najviših instanci usmjeriti u smjeru razvoja Banovine, a kultura je uvijek bila pokretač gospodarstva i sveukupnog razvoja, pa mislim da na taj način pozitivno i preaktivno utječemo u tom smislu“, dodaje Badanjak Pintarić.

Na pitanje je li bilo straha od moguće otkazivanja ili odgađanja oba festivala, Badanjak Pintarić dodaje kako je bilo pomalo stresno u iščekivanju odluke da se festivali mogu održati. „Naravno da je bilo. Cijelo vrijeme smo sa grčem očekivali, cijela ekipa je bila spremna da krenemo, ali otkazivanje početka Ars organi koji je trebao početi 2. svibnja u Petrinji, i cijelo to odgađanje iz tjedna u tjedan, pa onda odluka da festivali idu paralelno, sve to skupa je bilo poprilično naporno. Nakon tog razdoblja mira i prisilnog mirovanja skok u takvu akciju da se u dva tjedna sve mora organizirati iznova, to je bilo prilično izazovno. Ali i veliko veselje jer ipak usprkos svim tim nedaćama u kojima smo se svi skupa zatekli, festivali idu dalje. Tim simboličnim otvorenjem na Dan državnosti na Zrinu i programom kojim otvaramo Ars organi Sisciae u Petrinji, nagovještavamo i nadamo se nekom boljem vremenu“, kazala nam je Badanjak Pintarić.

Ali dodaje da nakon završetka ova dva festivala oni neće mirovati jer od 21. do 28. lipnja kreće Festival drvenih kapela. „Festival drvenih kapela Santa Barbara od 21. do 28. lipnja. Otvorenje je u Velikoj Mlaki u prekrasnoj kapeli Svete Barbare po kojoj smo i nazvali festival, ali ove godine i jedan koncertni program u istoimenoj kapeli Svete Barbare u Brestu“, otkrila nam je Valentina Badanjak Pintarić.

Na samom kraju ističe kako je ulaz na sva događanja besplatan te još jednom podsjeća da sve programe svi zainteresirani mogu pratiti putem web stranica oba festivala.

Live streaming:
www.ars-organi-sisciae.org
www.zrin-festival.com

 1. ARS ORGANI SISCIAE & 6. ZRIN FESTIVAL
  30. 5. – 14. 6. 2020.
  Zrin, Petrinja, Gore, Glina, Gornji Viduševac, Topusko, Sela – Sisak, Hrvatski Čuntić
 1. 5. – SUBOTA – 17.00
  Otvorenje 6. ZRIN festivala
  Tvrđava Zrin
  ACOUSTIC PROJECT
 1. 5. – NEDJELJA – 20:00
  Otvorenje festivala ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
  TRIO FIAT LUX
 1. 6. – UTORAK – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva Uznesenja BDM – Gore
  LAURA VADJON, violina
  PAVAO MAŠIĆ, čembalo
 1. 6. – SRIJEDA – 20.00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva Sv. Ivana Nepomuka – Glina
  ANTE KNEŠAUREK, orgulje
 1. 6. – SUBOTA – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva Sv. Franje Ksaverskog – Gornji Viduševac
  ANSAMBL ANTIPHONUS
 1. 6. – NEDJELJA– 20.00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
  PROJEKT LAZARUS
 1. 6. – SRIJEDA – 20:00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva Sv. Marije Magdalene – Sela
  MARGARETA KLOBUČAR, sopran
  ALEN KOPUNOVIĆ LEGETIN, orgulje
 1. 6. – ČETVRTAK – 20:00
  ARS ORGANI SISCIAE
  Župna crkva Sv. Lovre – Petrinja
  ZVONIMIR MARKOVIĆ, trombon
  HRVOJE TRINKI, orgulje
 1. 6. – SUBOTA – 20.00
  ZRIN festival
  Župna crkva Pohoda BDM, Topusko
  PROGRESSIVE PLECTRA
 1. 6. – NEDJELJA– 20.00
  ZRIN festival
  Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog – Hrvatski Čuntić
  ACOUSTIC ANSAMBL

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X