spustunskihcamaca05082020

Podatake o plovilima potrebno je dopuniti do 2. srpnja 2022. godine

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno poziva sve vlasnike plovila unutarnje plovidbe, u nadležnosti lučkih kapetanija u Sisku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Vukovaru, da ažuriraju podatke o plovilima koja koriste i/ili se nalaze u njihovom vlasništvu.

Naime, kao što smo i najavili u ožujku ove godine, ukoliko postoji potreba za dopunom ili izmjenom podataka, vlasnici plovila zahtjev za usklađivanje podataka moraju podnijeti nadležnoj lučkoj kapetaniji – Sisak, Osijek, Slavonski Brod i Vukovar, do 2. srpnja 2022. godine.

U protivnom, smatrat će se da je objekt unutarnje plovidbe nevažeći i brisat će se iz registra po službenoj dužnosti. Ponovni upis moći će se napraviti temeljem zahtjeva vlasnika uz predočenje dokumenta i isprava koji su osnova za otklanjanje utvrđenih neusklađenosti.

Stoga pozivamo vlasnike plovila da putem navedene poveznice https://mmpi.gov.hr/more-86/popis-objekata-unutarnje-plovidbe-ciji-podaci-nisu-uskladjenis-odredbama-zakona-o-plovidbi-i-lukama-unutarnjih-voda/23151, provjere postojeće podatke i, ukoliko je potrebno, naprave zahtjev za izmjenom podataka.

Prema podacima Ministarstva, riječ je o ukupno 6.517 objekata unutarnje plovidbe upisanih u postojeće upisnike čiji podaci nisu ažurirani posljednjih 30 godina pa nisu ni usklađeni s odredbama važećeg Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda. U najvećem broj slučajeva, radi se o nedostatku podatka o osobnom identifikacijskom broju vlasnika, nedostatku opunomoćenika za vlasnike koji više nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i sl.

Podsjetimo, usklađivanje podataka o objektima unutarnje plovidbe preduvjet je za integraciju podataka u zajednički upisnik, odnosno, za uspostavu jedinstvenog elektronskog upisnika pomorskih objekata i objekata unutarnje plovidbe Republike Hrvatske, a za što je stvoren temelj stupanjem na snagu novog Zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda (4. siječnja 2022. godine).

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture još jednom poziva sve vlasnike plovila da na vrijeme provjere podatke te podnesu zahtjeve za usklađivanje istih nadležnim lučkim kapetanijama.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X