Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
zimskiuvjetiuniverzalna

Policija još jednom podsjeća, počeli su zimski uvjeti na cestama

SISAK – Marko Čorak, policijski službenik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave sisačko-moslavačke je na konferenciji za medije podsjetio kako su na snagu stupili zimski uvjeti na cestama koji traju od 15.studenoga do 15.travnja 2020.godine.

„Tijekom protekle godine u ovom razdoblju na prometnicama naše županije evidentirano je 600 prometnih nesreća, od toga se 40 prometnih nesreća dogodilo za vrijeme trajanja zimskih uvjeta. U tim prometnih nesrećama, jedna osoba je zadobila teške tjelesne ozljede, a 12 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede“, kazao je Čorak.

Podsjeća kako se pod zimskim uvjetima na cestama podrazumijevaju uvjeti kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, a takvi uvjeti nalažu korištenje zimske opreme za sve vrste motornih vozila.

„Pod zimskom opremom za vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone, podrazumijevaju se zimske gume M+S na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lanci za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimska oprema za autobuse podrazumijeva lance na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače. Autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske pneumatike na pogonskim kotačima“, istaknuo je Čorak.

U slučaju da prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti, vozaču će biti naređeno da zaustavi vozilo ili da nastavi voziti cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno ili da upotrijebi zimsku opremu.

„U slučaju da ne postupi u skladu sa navedenim, predviđene su i novčane kazne. Za vozača kazna iznosi 1000 kuna, za pravnu ili fizičku osobu obrtnika koja naredi ili dozvoli da takvo vozilo sudjeluje u prometu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 5000 do 15 000 kuna, dok je za odgovornu osobu u pravnoj osobi predviđena novčana kazna od 1500 do 5000 kuna“, podsjeća Čorak.

Osim što obveza tijekom trajanja zimske službe imaju sudionici u prometu, obveze imaju i vlasnici cesta. „Osim obaveze vozača i vlasnika motornih vozila koja sudjeluju u prometu na cestama, tijekom trajanja zimskih uvjeta zakonodavac je propisao i obveze vlasnicima cesta koji su istu dužni održavati i štititi kao osnovu na kojoj se odvija promet, tako da odgovara svojoj namjeni, zahtjevima sigurnosti prometa u skladu sa odredbama posebnog zakona i propisima donesenima na temelju istog zakona. U ovom slučaju da to ne čine, predviđene su novčane kazne. Za pravnu ili fizičku osobu, obrtnika, koja je nadležna za održavanje ceste u iznosu od 5000 do 15 000, dok je za odgovornu osobu predviđena novčana kazna od 1500 do 5000 kuna“, zaključio je Čorak.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X