Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uosismžipoljacinaslov

Poljaci u Hrvatskoj svoj udio u humanitarnoj akciji „WOSP“ od srca darovali Udruzi osoba s invaliditetom SMŽ

PETRINJA – Poljaci u Hrvatskoj okupljeni u grupu „WOSP Chorwacja“ ove su godine u sklopu najveće poljske humanitarne akcije „WOSP“ – „Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy“ („Veliki orkestar blagdanske pomoći“), u kojoj se tradicionalno prikupljaju sredstva za dječje bolnice u Poljskoj, odlučili pomoći potresom pogođenom području u Hrvatskoj.

Prikupljenu donaciju odlučili su usmjeriti Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije (UOSI SMŽ), kao jedinoj udruzi na području naše županije koja pruža podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, a čiju je važnost nedavno prepoznao i UNICEF. Donatorski ček na 10.915,65 kuna predstavnici grupe „WOSP Chorwacja“ članovima Udruge predali su ovaj tjedan ispred „Male kuće“ u Petrinji, koja je, (nakon što je potres uništio  njihovu „Sobu čuda“ – prostor za senzornu terapiju u Sisku), ostala jedini objekt u kojem trenutno pružaju psihosocijalnu podršku svojim članovima i njihovim obiteljima.

„WOSP je najveća poljska humanitarna organizacija koja jednom godišnje skuplja donacije za poljske bolnice, prvenstveno za dječje odjele. Poljaci u Hrvatskoj su već po treći put sudjelovali u  toj najvećoj poljskoj humanitarnoj akciji s tim da smo ove godine  zamolili Fundaciju u Varšavi da nam specijalno odobri da mi skupljamo novce za osobe i za organizacije pogođene potresom u Hrvatskoj. Fundacija se s time složila i odlučili smo pomoći Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Tražili smo naime neku organizaciju kojoj je pomoć najpotrebnija, a s druge strane koja je vjerodostojna i za koju vjerujemo da će novci koje im proslijedimo završiti na pravom mjestu. Fundaciji u Varšavi predložili smo nekoliko organizacija, ali na kraju su oni rekli da odluku prepuštaju nama s obzirom na to da smo mi tu i da najbolje znamo kakva je situacija. Onda smo se još u međuvremenu malo raspitali kod poznanika i otkrili da je ova Udruga pravo mjesto za pomoć“, rekao je Slaven Kale, voditelj grupe „WOSP“ u Hrvatskoj.

Zajednica Poljaka u Hrvatskoj nije velika, ali donaciju koju su prikupili, daruju od srca, baš kako sugerira i simbol akcije WOSP – crveno srce koje dobiva svaka osoba koja u akciji sudjeluje.

„Poljaka je u Hrvatskoj jako malo – prema zadnjem popisu stanovništva svega 672 osobe. Povezali smo se s većinom poljskih udruga u Hrvatskoj, s obzirom na to da mi kao WOSP nismo tu formalno registrirani kao udruga. U prikupljanju su nam tako pomogli Poljska kulturna udruga „Kopernik“ iz Zagreba, Poljska kulturna udruga „Morsko Oko“ iz Zadra, Poljska kulturna udruga „Polonez“ iz Splita, zatim Poljska škola iz Splita, Poljska škola iz Zagreba, lektorati poljskog jezika na sveučilištima u Osijeku i Rijeci i Polonistika iz Zagreba. Pridružili su se također Poljaci iz Pule i iz Dubrovnika, tako da se može reći da se cijela poljska manjina u Hrvatskoj udružila kako bi pokazala solidarnost s ovim dijelom Hrvatske. To je više-manje “kap u moru” potreba, ali time pokazujemo da želimo pomoći i da smo solidarni“, kazao je Kale.

„Nama jako puno znači podrška zajednice – da smo prepoznati kao netko u potrebi, pogotovo u ovo vrijeme nakon potresa kada smo ostali bez centralnog prostora za našu djecu u Sisku gdje nam je „Soba čuda“ koju smo humanitarno gradili tri godine i u njoj četiri godine sretno provodili terapiju senzorne integracije, jedinu na području naše županije. Ova gesta nama jako puno znači. Puno nam znači što su nam pokazali da nismo sami, da su tu za nas i nadamo se da će se možda iz ovoga izroditi nekakav drugi i veći oblik suradnje“, rekla je Dijana Smajo, predsjednica UOSI SMŽ, zahvaljujući na donaciji.

Svaka kuna dobro će doći, jer i nakon potresa ova Udruga ostaje nepokolebljiva u svojoj borbi. Osim što su u kratkom roku u “Maloj kući” ponovno krenuli s terapijama za svoje članove, već planiraju i  izgradnju nove „Sobe čuda“ u Sisku, a nastavljaju i sa izgradnjom svoje „Inkuzivne farme“ u Hrastovici.

„Nama je cilj izgraditi novu „Sobu čuda“. U dogovoru s Gradom Siskom i gradonačelnicom Grada Siska planiramo izgradnju kompletno novog prostora na gradskom zemljištu i trenutno smo u realizaciji toga dijela da potpišemo sporazum s Gradom Siskom oko lokacije gdje ćemo graditi naše novo „mjesto pod suncem“. Projekcije su da će nam za to trebati oko dva do dva i pol milijuna kuna, ali mi smo roditelji i nećemo odustati  – naša djeca su naši pokretači i nemamo pravo odustati od njih“, odlučna je Smajo.

Trenutno sve terapijske usluge koje pružaju svojim korisnicima odvijaju se u „Maloj kući“ u Petrinji.

„Trenutno sva djeca iz Siska dolaze na terapije u Petrinju, međutim to nije dovoljno prilagođen prostor, pogotovo ne za terapiju senzorne integracije, jer je ovaj prostor puno manji. Ovdje u Petrinji smo prilagodili kuću na način da smo jednu prostoriju koju smo imali za Šećernicu u kojoj je zaposlena jedna osoba s invaliditetom, prenamijenili u kabinet fizioterapije. Prostor koji je bio igraonica i po potrebi učionica za projekt Male škole u kojoj smo radili pripremu djece za upis u školu sada smo prenamijenili u prostor za terapiju senzorne integracije, ali time su djeca, naši mladi članovi, ostali bez prostora, jer su oni tu provodili sate i sate domaćinstva, tako da ćemo se truditi uz prostor „Sobe čuda“, paralelno podizati i našu „Inkluzivnu farmu“ u Hrastovici kako bi mladi isto tako imali svoj prostor“, objasnile su predsjednica UOSI SMŽ Dijana Smajo i izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.

Iako su epidemija COVID-a i potres dodatno otežali situaciju, terapijske usluge u Petrinji već koristi stotinjak članova Udruge, iako je, kažu, još dosta članova „na čekanju“. A koliko su terapije njihovim članovima važne i potrebne, najbolje, iz prve ruke, svjedoči Ivona Matijević, majka malene Tee, djevojčice koju je hrvatska javnost prije par godina upoznala kroz borbu za lijek Spinraza.

„Tea ima spinalnu mišićnu atrofiju, bolest u kojoj odumiru svi mišići u tijelu. Prva je u Hrvatskoj primila terapiju Spinraze. Nama terapija jako puno znači, jer bolest ne pita. Svaka terapija nam uvelike pomaže u daljnjem napretku. Ovdje smo prvo išli na radnu terapiju gdje smo osnaživali motoriku. Sada krećemo s fizikalnom, što nam još više znači, jer za mišiće i sve ostalo ove vježbe jako puno pomažu“, kazala je Ivona.

Potres je ovu Udrugu ponovno vratio nekoliko koraka unatrag. Uz materijalnu štetu koju su pretrpjeli kao Udruga, dijelu članova, (a i vodstva Udruge), oštećeni su i obiteljski domovi. No, zbog svojih tristotinjak članova, odlučni i uporni kao i uvijek, ne planiraju posustati na svom putu. Podrška dobrih ljudi i prijatelja poput Poljaka u Hrvatskoj okupljenih  u grupu „WOSP Chorwacja“ i drugih donatora, na tom će im putu zasigurno dobro doći. (Naravno, ni veća podrška državnog sustava ne bi bila na odmet, pogotovo u ovoj situaciji).

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X