Share on facebook
Share on twitter
pisanicanaslov 2

Popovačke pisanice prijateljstva – dar „Moslavačkog štrka“ potresom ranjenim gradovima

PETRINJA – U Petrinju je danas stigla velika oslikana uskrsna pisanica.

Dar je to članova Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ i Grada Popovače kojim su, ususret najvećem kršćanskom blagdanu Uskrsu, htjeli iskazati suosjećanje i podršku te poslati poruku nade koju ovaj blagdan simbolizira, gradovima „ranjenim“ nedavnim potresima.

„Ovom pisanicom želimo zapravo samo pokazati našu ljubav i suosjećanje u svemu što vas je zadesilo, ali jednako tako želimo podijeliti radost onog novog što dolazi i u obnovi i u novoj budućnosti Petrinje. Ova pisanica je nastala u suradnji Grada Popovače i Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ i izuzetno nam je drago da smo mogli dati svoj likovni doprinos, iako su se građani Popovače angažirali i osobno i mnogi su od nas tu dolazili i volontirali. Vjerujem da ćemo – obzirom da je dugo vrijeme oporavka i obnove, još puno, puno moći dati i sudjelovati u obnovi ovog vašeg grada koji je prekrasan, kojeg svi volimo, koji je zapravo na ponos cijeloj našoj županiji i ovim hrabrim ljudima koji su kroz povijest prošli puno toga“, rekla je Marija Pukec Žigić, predsjednica Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački štrk“ (čiji su članovi prošlo ljeto oslikali i trafostanicu u petrinjskom parku, a koja je nažalost također stradala u potresu).

Osim za Petrinju, velike oslikane pisanice kao simbol nade i novog života, moslavački likovni stvaraoci oslikali su i za Sisak i Glinu, ukrasivši svaku motivima specifičnim za grad kojem ju daruju. Tako „petrinjsku pisanicu“, među ostalim, krase Petrinjčica, prepoznatljiva stucka, kesteni…

„Mi poklanjamo tri pisanice našim prijateljima, gradovima susjedima – Sisku, Petrinji i Glini i cijeli projekt smo nazvali „Popovačke pisanice prijateljstva“. Svaka pisanica ima obilježje grada kojem ga doniramo, kako bi se građani „stopili“ s njom i prepoznali ju kao „svoju“ pisanicu. Obzirom da je to jedan krasan običaj da se za vrijeme uskrsnih blagdana dariva, mi vama darujemo ljubav i radost i ovo obilje koje je prikazano na toj samoj pisanici – neka bude svim Petrinjcima i svima nama u budućnosti uvijek puno srce. Tako smo za Petrinju, isto kao i za svaki grad, na pisanicu stavili jedno veliko srce – znači, Popovača je prijatelj i nosi u srcu svoje prijatelje – ovdje je to Petrinja. Jednako tako je cijela pisanica u jednoj „etno košarici“ koju možemo vidjeti na svim nošnjama i u Petrinji i u Popovači. Tu je i Petrinjčica koja je ukras i stvarno obilježje grada, a okolo su i stucka i kesteni i špek i šunka i sir i vrhnje i vino i grožđe – sve ono što ova naša lijepa domovina proizvodi i u čemu mi uživamo. Eto, neka je sa srećom, neka traje i neka izmami osmijeh na lice svih koji budu ovdje prolazili i unese im mir i radost“, kazala je Pukec Žigić koja je pisanicu u Petrinju dopremila zajedno s Ksenijom Tomac Špoljarić, voditeljicom Turističke zajednice Grada Popovače.

Pisanicu su simbolično predale petrinjskom gradonačelniku Darinku Dumboviću.

Zahvalivši „Moslavačkom štrku“, Turističkoj zajednici Grada Popovače, Gradu Popovači i popovačkom gradonačelniku Josipu Miškoviću na daru, Dumbović je kazao kako upravo u potresom razorenom gradu, uskrsna pisanica kao simbol rađanja novog života, nove nade, ima poseban značaj.

„U ovim našim petrinjskim ruševinama se pokazuje da smo doživjeli jednu prestrašnu katastrofu koja nas je zadesila i u kojoj je izuzetno puno toga devastirano, uništeno. Međutim, ova simbolika uskrsnog jajeta je definitivno poruka i da imamo novu šansu, da počinjemo ispočetka. Moramo izniknuti ovdje s jednom novom pričom, s jednim modernim gradom koji će imati i onu svoju autohtonu baštinu i izgled koji smo imali nekada. Nije nam lako. Nije lako stajati kraj razrušenog grada, ali nam je puno lakše stati kada imamo prijatelje poput svih onih koji su u kontinuitetu u zadnja dva i pol mjeseca dolazili u naš grad, koji su nam ostavili tu poruku ljubavi i zajedništva i svega onoga što moramo imati kroz osnovni karakter društvenog života, a to je pružiti jedni drugima ruku. Hvala svima na tome. Danas uoči samog Uskrsa to je poruka ljubavi i zajedništva, ali i svih onih duhovnih vrijednosti koje je Petrinja gajila kroz svoju kulturu i baštinu. Nadam se da simbolika ove pisanice može dati jednu poruku svima kako možemo biti ne samo bolji ljudi nego i kako nam ova katastrofa koja nas je snašla, može biti i jedna nova prilika i inspiracija …“, rekao je petrinjski gradonačelnik koji je gošćama iz Popovače zahvalio „potresnim“ petrinjskim stuckama.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

close-link
X