Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
izaslanstvobihnaslov

Posjet izaslanstva Hrvata BiH Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića čiju su obnovu pomogli nakon potresa

PETRINJA – Izaslanstvo Hrvata iz Bosne i Hercegovine, predvođeno Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH posjetilo je ovog utorka Osnovnu školu Dragutina Tadijanovića, čiju su obnovu financirali nakon razornog potresa koji je Petrinju pogodio u prosincu prošle godine.

Nakon zajedničkog obilaska obnovljene škole, Hrvatima iz BiH zahvalila je gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes.

„Koristim priliku da zahvalim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatima diljem svijeta koji su reagirali u trenutku kad nam je bilo najpotrebnije. Ovo je katastrofa koja je zaista imala jako široke razmjere i u kojoj nije bila dovoljna snaga ni lokalne zajednice, županijske, pa čak se usuđujem reći ni državne i zato nam je svaka pomoć bila dobro došla, a zaista smo ju i dobili. Ruka prijateljstva pružena je sa svih stana svijeta i ovom prilikom zahvaljujem našim dragim prijateljima iz Bosne i Hercegovine što su prepoznali prioritete, a to su naravno naša djeca, jer bez djece nema budućnosti i njihov opstanak ovdje je garancija ostanka našeg stanovništva, naročito na području Petrinje koja je najranjeniji grad u ovom razornom potresu. Još jednom hvala lijepa od srca našim prijateljima. Mi smo i dalje u potrebi za pomoći i ovim putem pozivam sve koji mogu, da nam i dalje pomažu“, kazala je petrinjska gradonačelnica.

U ime Sisačko-moslavačke županije zahvalio je župan Ivan Celjak: „Donacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, na čelu s gospodinom Čovićem vrlo je značajna za obrazovanje na području grada Petrinje. Ovom donacijom obnovljen je objekt Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u kojem nastavu pohađaju učenici Osnovne škole Dragutina Tadijanovića i Prve osnovne škole Petrinja, a u narednom razdoblju, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, putem Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sisačko-moslavačka županija će urediti potkrovlje ove škole i nadamo se da ćemo već, ubrzo nakon Nove godine, u ovom prostoru, u potkrovlju, smjestiti studente Učiteljskog fakulteta i da će studenti Učiteljskog fakulteta ovdje nastaviti obrazovanje. Još jednom koristim prigodu i zahvaljujem Hrvatima iz Bosne i Hercegovine na ovoj vrijednoj donaciji“, rekao je župan Celjak.

Gostima iz BiH obratio se i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas.

„Ovdje smo bili u travnju ove godine, na inicijativu predstavnika Hrvata u Bosni i Hercegovini i dogovor je pao da će se ova škola, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, obnavljati sredstvima koja će donirati naši prijatelji iz Bosne i Hercegovine. Danas, šest mjeseci poslije čujemo dječji žamor, vidimo nasmijana lica, punu školu djece, dakle – cilj je tu. Ono što želim ponovo istaknuti – nisu važna sredstva, nije važno koliko to novaca nosi – važne su geste, a ovom gestom Hrvati Bosne i Hercegovine i dalje pokazuju da smo pripadnici istog naroda, bez obzira na granicu koja nas dijeli i da ćemo uvijek biti zajedno, bilo to u dobru, bilo u zlu, bilo prije 30 godina, danas i ubuduće“, kazao je Milas.

U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja RH zahvalio je ministar Radovan Fuchs. Kazao je kako se na ovom primjeru pokazuje sinergija Hrvata gdje god oni živjeli – unutar ili izvan granica Republike Hrvatske.

„Obnova škola u ovom području teče dinamikom kakvu smo i zamislili i predvidjeli. Rekao sam i prije na sastanku da kada bi samo financijska sredstva bila ta koja bi određivala dinamiku obnove, da bi obnova išla sigurno puno, puno brže, ali škole će biti kompletno obnovljene. Već ih je jako puno i napravljeno. Idemo po potpuno novim standardima, idemo u kontekstu reforme u jednu smjenu, cjelodnevnu nastavu, puno više sati boravka djece u školama, osiguravanje toplih obroka. Jedan potpuno novi pristup, uključujući naravno i povećanje vrtićkih kapaciteta. Idemo i s predškolom, a evo u ovoj školi, silom prilika – ja se nadam ne toliko dugo – imat ćemo tu vertikalu od osnovne škole, srednje škole pa sve do visokoškolske situacije, sada u potkrovlju, ali siguran sam da ćemo se uskoro svi skupa veseliti potpuno novoj i obnovljenoj školskoj infrastrukturi“, rekao je ministar Fuchs.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom, Tomo Medved podsjetio je kako su predstavnici Hrvata iz BiH u ovoj školi bili u travnju ove godine, izrazivši želju da sudjeluju u njezinoj obnovi.

„Raduje nas spoznaja da smo danas u obnovljenoj školi koju pohađaju učenici dvije škole ovdje iz Petrinje. Pokazatelj je ovo prijateljstva i solidarnosti i uz pomoć Hrvata i iz Bosne i Hercegovine i diljem svijeta, velikog broja prijatelja, uz sredstva državnog proračuna Vlade Republike Hrvatske svjedočimo svakodnevno obnovljenim školama, obnovljenim javnim ustanovama, obnovljenim obiteljskim kućama. Poruka je ovo da smo zadržali učenike i narod ovdje na potresom zahvaćenom području, što smo komunicirali od početka našeg djelovanja ovdje u Petrinji, nakon razornog potresa. Na tom tragu ćemo nastaviti. Vlada Republike Hrvatske je prisutna svakim danom ovdje, ulaže velike napore u svjetlu obnove, u svjetlu revitalizacije cijeloga područja. To činimo, naglašavam, uz sredstva državnog proračuna, ali i uz pomoć i potporu prijatelja koji prepoznaju potrebu da na ovom području, koje je potresom stradalo, daju svoj doprinos. Neizmjerna hvala svima koji pomažu kako bismo ovo područje koje je teško stradalo u razornom potresu revitalizirali i što prije obnovili. Još jednom svima hvala sa željom da u što kraćem vremenskom periodu obnovimo sve naše obrazovne ustanove, sve ustanove u nadležnosti Grada i Županije, a prvenstveno i poglavito, u prioritetu, obiteljske kuće i višestambene zgrade kako bi narod mogao ostati živjeti ovdje, na ovom području“, kazao je Medved.

Donatori iz BiH ni ovom prilikom nisu došli praznih ruku. Predsjednik Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“ u Hrvatskoj Pavo Zubak i Marijan Klaić, predsjednik Udruge Hrvata Bosne i Hercegovine „Prsten“ u BIH, uručili su ovaj put ravnatelju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Davoru Miholjeviću donatorski ček na 450 tisuća kuna.

„Lijepo je vidjeti ovo zajedništvo i ovaj silni napor koji ste napravili svi skupa i svaka vam čast na svemu tome. Nama je drago da ovo možemo podržati. Kako je spomenuo ministar, potkrovlje škole se uređuje za fakultet, tako je ova naša donacija upravo za opremu tih prostorija, na osnovu vaših želja i na osnovu onoga što smo dogovorili. Veselimo se da ćemo to negdje oko Božića moći i fizički instalirati“, rekao je Pavo Zubak, predsjednik Udruge bosansko-hercegovačkih Hrvata „Prsten“ u Hrvatskoj.

Nova donacija stigla je i iz Posušja iz kojeg su, uz načelnika Općine Antu Begića, u Petrinju danas stigli i predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Herceg-Bosne Posušje, Mladen Bašić i u ime Udruge gospodarstvenika Posušja, Stjepan Mrven. Načelnik Općine Posušje Ante Begić donatorski ček na 100 tisuća kuna uručio je sisačko-moslavačkom županu Ivanu Celjaku: „Drago mi je da smo mi Hrvati iz Bosne i Hercegovine mogli sudjelovati u ovoj hvalevrijednoj akciji. Konkretno, mi iz Općine Posušje sudjelujemo već četvrti put. Banovini nije pomoć bila potrebna samo onaj dan, nego i sljedećih mjeseci i bit će potrebna i sljedećih godina, tako da mi evo već četvrti put na ovaj način pomažemo srušenoj Banovini. Naravno, gledat ćemo i budućnosti, u okviru naših mogućnosti, djelovati u zajedništvu i na ovakav način pomagati, biti jedan dio malog mozaika kako bi nadogradili sve ono što je izgubljeno u nesretnom potresu“, poručio je Begić.

U ime učenika i djelatnika Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Hrvatima iz BiH zahvalio je i ravnatelj ove škole, Davor Miholjević koji je voditelju izaslanstva, Draganu Čoviću uručio zahvalnicu: „Izuzetna mi je čast da mogu zahvaliti gospodinu Draganu Čoviću i Hrvatima iz Bosne i Hercegovine što su nam pomogli kod obnove naše škole. Kao što vidite, škola je prekrasna i u ime naših učenika i djelatnika, uz zahvalnicu hvala vam još jedanput na pomoći“.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine koji je predvodio izaslanstvo Hrvata iz BiH, izrazio je zadovoljstvo što su danas mogli biti u prigodi vidjeti kako je jedna obveza koju su preuzeli prije nekoliko mjeseci u konačnici i realizirana: „U ovih 9 mjeseci, mislim da je došlo stotine izaslanstava iz Bosne i Hercegovine s različitim pristupima u pomoći – kako kao fizičke osobe, pravne osobe ili nositelji neke razine vlasti, ali mi smo upravo s dopredsjednikom Vlade, gospodinom Medvedom dogovorili da nađemo jedan poseban prostor koji ćemo obnoviti. To je upravo ova škola gdje sam danas sretan da vidim učinak onog što smo dali kao jedan doprinos – da se to moglo preko ljeta privesti svrsi, da danas djeca mogu normalno biti ovdje u školi, vjerujući kako ćemo na ovaj način potaknuti da ako djeca ostaju ovdje, ako i vrtiće izgradimo i prometnice okolo, da će i sve obitelji ostati ovdje i na neki način iznijeti se s iskušenjima koja stoje ispred njih. Ovo naše zajedništvo neka bude jedno ohrabrenje svim ljudima u Petrinji, a i u širem području ovdje, da nisu sami, a mi stojimo otvoreni i za naredne projekte u suradnji s našim Stožerom ovdje. Sve ono što mislite da treba, da možemo zajedno uraditi u ime hrvatskog naroda i ne samo hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, za vas u Petrinji stojimo na dispoziciji“, poručio je Čović.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X