Proljeće je pred vratima, a s dolaskom proljeća stižu nam i brojne aktivnosti izvan našeg doma – u cvjetnjaku, povrtnjaku, voćnjaku i vinogradu, a što se kuhinje tiče, uz našu stalnu suradnicu u emisiji Miru Bešlić, pripremali smo jedno od najomiljenijih jela svih uzrasta – grah, i to posni grah s kukuruzom i grah s porilukom. S obzirom da smo u korizmi, u ovoj smo emisiji pripremali riblje jelo, i to šnicle od ribe.
Naravno, za kraj smo se zasladili još jednom pomalo zaboravljenom slasticom koju nam je danas možda „lijeno“ napraviti, ali zbog njene jednostavnosti i finoće, toplo je preporučamo. Pripremali smo rezance s makom.
POSNI GRAH S KUKURUZOM – Grah nekoliko puta dobro isperite i namočite večer prije. Posni grah skuhajte sa sitno sjeckanom mrkvom i krumpirom i dodajte šaku kukuruza. Dobro iskuhajte i pa dodajte razne začine ( sitno sjeckani peršin, češnjak, malo rajčice, vegetu, papar, ljutu papriku ). Pred kraj usitnite malo graha na žlici sa brašnom i dodajte u grah kako bi se jelo ugustilo. Neka još malo kuha dok ne zakipi.
GRAH S PORILUKOM – Veći poriluk dobro operite i izdinstajte pa potom dodajte već kuhani grah ( vodu u kojoj se grah kuhao nemojte baciti, već je koristite za podlijevanje ). Zatim dodajte začine ( sitno kosani češnjak, papar, ljutu i slatku papriku, malo rajčice, sitno narezani špek ili domaću češnjovku ). Dobro izdinstajte uz podlijevanje grahovom juhom pa dodajte začine ( vegetu, lovorov list, kadulju ) i neka sve dobro ukuha. Napravite salatu od poriluka. Dobro operite poriluk, prepolovite ga na pola pa izrežite uzduž na trakice, posolite i ostavite sa strane da omekša. Malo istisnite i gorčinu iz poriluka. Po želji, pouljite i servirajte uz grah s dinstanim porilukom.
ŠNICLI OD RIBE – Jednu vezicu povrća za juhu stavite u slanu vodu da se kuha. Kada omekša, dodajte 1 kilogram očišćene ribe, najbolje oslića, pa kuhajte koliko je potrebno da riba omekša. Ocijedite vodu, meso odvojite od kostiju i zajedno s povrćem fino iskošite. Dodajte sitno kosani luk, češnjak, papar, slatku crvenu papriku, jaja i malo vegete. Dobro promiješajte i oblikujte šnicle pa ih pržite na vrućem ulju. Servirajte sa salatom od krumpira.
REZANCI S MAKOM – 2 do 3 šake brašna stavite u posudu pa na to 1-2 jaja, uz dodavanje vode. Malo posolite i umijesite pa razvaljajte tanje tijesto. Posušite pa izrežite šire trakice pa ih stavite jednu na drugu i napravite šire rezance. Skuhajte vodu s malo soli i ulja, a kada zakipi, dodajte rezance i neka se kuhaju 15-20 minuta. Ocijedite ih i obavezno domaće tijesto isplahnite pod hladnom vodom kako se rezanci ne bi lijepili. Potom ih popržite na vrućoj masti ( možete dodati i malo luka ) pa ih posipajte s makom i šećerom.
Snimku emisije „Petrinjski oblizeki“ poslušajte u nastavku, a uz nas ponovno budite u nedjelju, 27. ožujka 2022.