Potpisan sporazum za Veteranski centar u Petrinji Potpisan sporazum za Veteranski centar u Petrinji
ZAGREB/PETRINJA – U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje,... Potpisan sporazum za Veteranski centar u Petrinji

ZAGREB/PETRINJA – U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je istaknuo kako je ponosan na činjenicu da je pri kraju stvaranje preduvjeta za uspostavu Veteranskih centara u Hrvatskoj.

„U nizu projekata Ministarstva hrvatskih branitelja sufinanciranih sredstvima EU fondova, namijenjenih poboljšanju kvalitete življenja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, ovo je zasigurno jedan od strateški najvažnijih projekata. Imamo osigurana sredstva za realizaciju ovih projekata iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ovi Veteranski centri bit će centri razvoja koji će hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata pružiti sveobuhvatnu skrb na jednom mjestu. To će obuhvaćati provedbu programa poboljšanja zdravstvenog stanja, psihosocijalnog osnaživanja, programe radne terapije, ali i edukativne i savjetodavne aktivnosti o temama poduzetništva, zapošljavanja, samozapošljavanja, rada braniteljskih zadruga i ostalih tema vezanih za jačanje kapaciteta i usluge prema stradalničkoj populaciji“, rekao je Medved.

Dodaje kako će se provedbom ovog projekta dodatno unaprijediti sustav pružanja skrbi hrvatskih branitelja. „Ovi sporazumi opisuju i našu daljnju suradnju nakon izgradnje Veteranskih centara koja će osigurati da oni u potpunosti ispune svoju svrhu i da u predstojećim godinama budu središta okupljanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata te mjesta pružanja svake vrste pomoći i usluge koje su im potrebne. Veliki dio posla je još pred nama, širit ćemo veteranske centre. Započeli smo sve operativne aktivnosti kako bi uspostavili naš peti Veteranski centar u Osijeku za što smo osigurali sredstva. Ovo je pokazatelj da Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz punu potporu Vlade Republike Hrvatske, prepoznaje zaslugu i žrtve hrvatskih branitelja u obrani domovine i zato je obveza nas kao društva, da im se sada kada su oni u potrebi, osigura najviša razina kvalitete usluge, što upravo Veteranski centri i podrazumijevaju“, rekao je Medved koji se ujedno zahvalio jedinicama lokalne samouprave na razumijevanju kod provođenja ovog projekta.

Petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović se zahvalio Ministarstvu i ministru Medvedu na učinjenim naporima da ovi centri zažive. „Kao hrvatski branitelj sam sretan, ali i kao gradonačelnik sam stvorio maksimalne uvjete kako bi prostorno planirali grad po mjeri svega onoga što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom jednom dijelu smo izuzetno uspjeli. S druge strane smo oslobodili komunalnih doprinosa bilo čega što se god bude radilo i plaćalo u gradu i s treće strane priključak struje, vode, cestovne i parkirališne infrastrukture koje će biti višemilijunske ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovom projektu, što znači život hrvatksih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti određene standarde“, rekao je uvodno Dumbović.

Kazao je kako je Veteranski centar u Petrinji nadgradnja standarda Petrinje i cijele Banovine. „I zato dolazi do povratka tamo investicija gdje se stvarala domovina. S tim ćemo eventualno eliminirati priču da domovine ima svuda samo ne tamo gdje krvarila. Centar će biti smješten u strogom centru grada u vojnom objektu koji je 1700 kvadrata u tlocrtu, pet hektara u komadu gdje ćemo imati sportsko-rekreacijsku priču, sadržaj od 70 i nešto milijuna je ogromna stvar“, kazao je Dumbović.

Za navedena četiri Veteranska centra iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano je 328,8 milijuna kuna. U Petrinji će Veteranski centar biti veličine 7800 kvadrata te će imati smještajni kapacitet od 150 kreveta. Planirani početak postupka javne nabave za Petrinju je predviđen za treći kvartal ove godine, a procjena troškova građevinskih radova na Veteranskom centru u Petrinji iznosi 82,7 milijuna kuna.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.
U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Gradovi osiguravaju priključenje centara na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu te pružaju podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike. Ministarstvo je odgovorno za izvršavanje svih investitorskih poslova, ishođenje dozvola, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Ministarstvo će uspostaviti suradnju s lokalnim dionicima, standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi korisnicima veteranskih centara te kriterije i proceduru odabira korisnika.

Nakon potpisivanja sporazuma, u ime gradova potpisnika, obratila se gradonačelnica Sinja Kristina Križanac koja je istaknula da je ovaj projekt na dobrobit branitelja i lokalne zajednice jer ima humanitarni i gospodarski karakter. Naglasila je kako vjeruje da nije kasno da se dijelu branitelja koji imaju poteškoće pomogne, zahvalivši i čestitavši ministru Medvedu i cijelom timu Ministarstva na upornosti.

Foto:Ministarstvo hrvatskih branitelja

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.