ugovorotpadsmz19

Potpisan Ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije za Regionalni centar u Šaguljama

SLAVONSKI BROD/SISAK – U Velikoj vijećnici Brodsko-posavske županije potpisan je Ugovor za usluge izrade studijsko-projektne dokumentacije za potrebe provedbe cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području tri županije, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i dijela Sisačko-moslavačke županije kroz projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje u svrhu sufinanciranja sredstvima Europske unije.

Na potpisivanju ugovora bio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. „Ovo je vrlo značajan projekt i moram priznati, bez obzira na dugotrajnu pripremu, ipak smo zadovoljni da to ide u dobrom smjeru. Vjerujem da će i ova izrada studijske projektne dokumentacije, dati najbolja rješenja upravo za naš Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama, gdje odlažu dio naše županije, 11 jedinica lokalne samouprave, ali vjerujem da će i ova studija isplativosti dokazati da i dva najveća grada u našoj županiji također će odlagati u ovom centru svoj otpad. To je budućnost jer u našoj županiji nemamo niti jedan centar za gospodarenje otpadom“, rekao je Žinić.

Izrazio je zadovoljstvo odličnom suradnjom sa Brodsko-posavskom i Požeško-slavonskom županijom s kojima su došli do najboljih rješenja. „I upravo ovdje se pokazalo gdje politika, kada ima jedan zajednički sluh, može vrlo brzo reagirati. Odabrali smo pravo upravljačko tijelo, našeg direktora koji vodi cijeli postupak i vjerujem da ćemo vrlo brzo dobiti, u rokovima, dokumentaciju i aplicirati za izgradnju ovog centra“, dodaje Žinić.

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje je trgovačko društvo koje je u vlasništvu triju županija, Brodsko-posavska županija ima udjel od 51 posto,a Požeško-slavonska i Sisačko-moslavačka županija imaju udjele od 24,5 posto.

„Mene kao župana i stanovnike moje županije najviše zanima koja će to cijena biti po kućanstvu, da li će ona biti viša u odnosu što sada plaćamo. Svakako da nam je cilj da ona bude što je moguće manja, jer znate da su i velike udaljenosti od ovog centra do zadnje neke lokacije koja će se ovdje zbrinjavati. Naša Općina Dvor, to su udaljenosti više od 150 kilometara. Danas je transport jako skup i uvjeravanja svih stručnjaka da ta cijena neće biti viša u odnosu koju sada plaćamo. Ja vjerujem da ćemo napraviti sve da imamo kvalitetan centar i da naši stanovnici neće imati znatna povećanja i povećanja svojih kućnih budžeta“, zaključio je Žinić.

Ovo trgovačko društvo je osnovano s ciljem da organizira izgradnju te potom upravlja radom Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje čime bi se završio postupak uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u ovom dijelu Republike Hrvatske. Osnovu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom predstavljaju Pretovarne stanice i Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje, a na području Sisačko-moslavačke županije predviđene su tri Pretovarne stanice i to u Kutini, Novskoj i Hrvatskoj Kostajnici.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X