Izbornik
ugovmunjnaslov

Potpisan ugovor za obnovu zgrade gradske Munjare

PETRINJA – U prostoru izmještene Gradske uprave Grada Petrinje jutros je potpisan ugovor za obnovu zgrade nekadašnje gradske Munjare. Sa Zdravkom Roginom, predstavnikom tvrtke MIPCRO d.o.o. iz Ivanca koja će radove izvoditi, ugovor je potpisala petrinjska gradonačelnica, Magdalena Komes.

„Danas sklapamo ugovor za jedan objekt javne nabave, tzv. „Munjaru“. Ugovor je, s PDV-om, vrijedan 1.242.720, 63 eura i sklapamo ga s tvrtkom MIPCRO d.o.o. iz Ivanca. Vjerujemo da će ugovorne obveze biti ispunjene onako kako je to određeno i u ugovorenom roku. Imamo pri tom primjer dobre gradnje na školi koju su donirali Mađari, jer tvrtka MIPCRO d.o.o gradi tu školu kao podizvođač. Vjerujemo da ćete istu praksu primijeniti i na ovom objektu. Munjara je inače jedna od 26 zgrada za čiju smo obnovu, kao zaštićenih kulturnih dobara, preuzeli ugovore sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstvom kulture i medija. Budući da je zaštićeno kulturno dobro, morat će se raditi pod određenim drukčijim uvjetima, ali vjerujem da sve o tome znate i nadamo se da ćete izgraditi jednu lijepu zgradu. Time će se zapravo zatvoriti cjelina radova na nasipu, budući se tamo gradi i šetnica. Završetkom Munjare imat ćemo dakle jednu novu cjelinu u gradu. Želim vam dobre uvjete rada, što manje padalina i da što prije završite vaše radove“, rekla je gradonačelnica Komes.

Predstavnik tvrtke MIPCRO iz Ivanca, inženjer Zdravko Rogina, zahvalio je na ukazanom povjerenju.

„Zahvalio bih investitoru, Gradu Petrinji, na danom povjerenju. Nadamo se i obećavamo da ćemo ga ispuniti prema ugovoru, u ugovornom roku i u traženoj kvaliteti. Rok je 11 mjeseci. Znači, 10 mjeseci za konstrukciju i onda još tehnički pregled i primopredaja – sve ukupno 11 mjeseci“, rekao je Rogina.

Obnova zgrade Munjare kao budućeg muzejskog prostora, bila je planirana još Intervencijskim planom u sklopu projekta „Grad na Kupi“, no potres je zgradu potpuno uništio.

„Da, Munjara je bila jedan od objekata koji je trebao prema Intervencijskom planu ići u muzejski prostor. Mi i dalje ostajemo kod toga i za novu zgradu. Naime, ona je trebala ići samo u rekonstrukciju, ali budući da je stradala u potresu, gradimo ju ispočetka. Bit će dakle i dalje muzej, ali vidjet ćemo s kojim sadržajem“, objasnila je gradonačelnica Magdalena Komes prilikom današnjeg potpisivanja ugovora.

Foto: Stara zgrada petrinjske Munjare, Arhiva Portala 53

Originalna zgrada petrinjske gradske Munjare s postrojenjem za proizvodnju električne energije dovršena je 1911. godine, kada je Petrinja i dobila električnu rasvjetu (8.listopada te godine). Zajedno sa stambenim objektom upravitelja gradske električne centrale, činila je skladnu cjelinu u secesijskom stilu.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X