Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
dijagnozasrcenaslov

Povodom Svjetskog dana srca, o „pumpi“ koja život znači, bilo je riječi i u ovotjednoj „Dijagnozi“

Kako je 29. rujna obilježen Svjetski dan srca i nedjeljnu „Dijagnozu“, emisiju o zdravlju u programu Petrinjskog radija, posvetili smo zdravlju srca i krvožilnog sustava.

Obilježavanjem Svjetskog dana srca želi se upozoriti na činjenicu da su sa 520 milijuna oboljelih, kardiovaskularne bolesti i dalje vodeći javnozdravstveni problem u svijetu i odnose najviše života, godišnje čak više od 18,6 milijuna. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kardiovaskularne bolesti prvi su uzrok smrtnosti i u Hrvatskoj, a od njih je prošle godine u našoj zemlji umrlo 22 886 osoba, odnosno 40,1 % ukupno umrlih. Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana srca bio je „Koristi srce i poveži se srcem“.

Ove godine pogotovo se željelo upozoriti na dodatne izazove koje su zdravlju našeg srca i žila  donijeli pandemija COVID-a i potresi – tako su primjerice osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti zapravo izložene dvostrukoj prijetnji – s jedne strane imaju povećani rizik od razvoja teže kliničke slike COVID-a 19, a s druge strane, u strahu od zaraze, mnogi od njih se boje otići na pregled i zatražiti pomoć vezanu za svoje postojeće kardiovaskularne probleme.

Svjetski dan srca obilježen je i u sklopu Nutri kluba, segmenta projekta „Godine nisu važne“ koji provodi Udruga „Naš život“ Petrinja. Tim povodom u prostoru Udruge, u stambenom kontejnerskom naselju u Mošćenici liječnica Branka Bižić, dr.med. održala je predavanje o srcu i bolestima srca. Naglaske tog predavanja prenijeli smo u emisiji „Dijagnoza“.

Emisiju možete poslušati ovdje:

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X