ivanbegic33gv

Povučen prijedlog o povećanju plaća djelatnicima Gradske uprave

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali o prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika gradske uprave Grada Petrinje, o čemu je više rekao Ivan Begić, pročelnik Stručne službe Grada.

„Pravni okvir za donošenje ove Odluke nalazi se u Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi kao i Uredbi o klasifikaciji radnih mjesta u lokalnoj i područnoj samoupravi, u principu tri su osnovna razloga za donošenje ove Odluke. Prvi je ujednačavanje naziva i pravnog položaja svih službeničkih radnih mjesta unutar istog klasifikacijskog ranga sa odredbama Ureda Vlade Republike Hrvatske. Zatim sljedeće je usklađivanje klasifikacijskog ranga i koeficijenta radnog mjesta Unutarnjeg revizora sukladno Zakonu o unutarnjim kontrolama u javnom sektoru. Treći i ne najmanje važno, korekcija koeficijenata, odnosno povećanje koeficijenata u svrhu porasta plaća“, pojasnio je Begić te dodaje kako će za predloženo povećanje plaća biti potrebno godišnje izdvojiti 730 tisuća kuna bruto.

HDZ-ova Magdalena Komes je pitala koliki je financijski trošak dizanja plaća, kao što smatra da za navedenim nema potrebe jer nije trenutak,  a sigurna je da niti građani ne bi odobrili navedeno, a ukoliko se pojedine djelatnike želi stimulirati, postoji Pravilnik o stimulacijama. HSS-ov Miroslav Petračić je kazao kako nikada nije popularno dizati plaće u javnim službama, no smatra kako se ovdje ne radi o velikim iznosima.

U konačnici, navedeni prijedlog je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović povukao sa Dnevnog reda. „Uvijek se otvara kod plaća pandorina kutija, ono zašto sam prihvatio da ovo ide na glasovanje, nego da to malo izbrusimo, da vidimo možemo li doći do kvalitetnijih rješenja. Mi smo proračun imali 70-80 milijuna kuna, sada je taj proračun 420 milijuna kuna. Dakle ista odgovornost za puno više projekata, obveza, isti ljudi rade taj posao, a ustvari proračun je prezahtjevan. Malo mi je vijećnica Luca Gašpar Šako rekla da to nije korektno i da bi možda bilo dobro da razmislimo da to bude prvo čitanje. Sada kada sam čuo vijećnicu Magdalenu Komes, mislim da bi bilo dobro da možda povučem i povlačim ovu točku iz razloga što mislim da ćemo možda i o odjelima razgovarati sljedeći put, da ih možda nemamo devet nego manje“, rekao je Dumbović.

Vijećnici su također raspravljali o prijedlogu Odluke o donošenju Politike zaštite osobnih podataka Grada Petrinje, o čemu je više rekla Valentina Gajšek, pročelnica Ureda gradonačelnika.

„Inače Zakon o osobnim podacima pripada u Ured gradonačelnika. Ovu Politiku izradila je tvrtka Base iz Petrinje. Samo kratko vama za informaciju, prošla je klasično savjetovanje koje ide uz dokumente koji idu na Gradsko vijeće. Došla je na red u sazivu sjednice Gradskog vijeća da je gradski vijećnici donesu. To je ona zakonska obveza koju moramo imati uz one redovne akte koje donosi gradonačelnik, ovu Politiku donosi Gradsko vijeće“, pojasnila je Gajšek. Navedena odluka je usvojena jednoglasno.

Između ostaloga vijećnici su raspravili i 11 točaka Dnevnog reda koje se tiču razrješenja i imenovanja članova i predsjednika odbora Gradskog vijeća. Svi prijedlozi su prihvaćeni jednoglasno.

Tako su u Odbor za financije i proračun, umjesto Višnje Jerman, Roberta Groze i Blaženke Vujnović imenovani Marjan Glušić, Sonja Štefanić i Ljiljana Križanić. Za predsjednika tog Odbora umjesto Željka Tonkovića imenovan je Marjan Glušić. U Odbor za socijalnu skrb umjesto Ane Vukšić imenovana je Seliha Ferenčak, dok je u Odbor za dodjelu javnih priznanja umjesto Miroslava Gregurinčića imenovan Dragutin Perković. U Odbor za dodjelu stipendija umjesto Marine Damjanović imenovana je Anita Begić Hadžipašić, a u Odbor za imenovanje ulica i trgova umjesto Dragomira Brkića imenovan je Antun Petračić. U Odbor za urbanizam umjesto Kristine Lovrić imenovan je Miroslav Petračić, dok su u Odbor za gospodarstvo i poljoprivredu umjesto Jure Matića i Miljenka Bušića imenovani Drago Golub i Pejo Trgovčević, a za predsjednika tog Odbora imenovan je Pejo Trgovčević, umjesto Željka Tonkovića. U Odbor za izbor i imenovanja umjesto Nenada Gavranovića i Peje Trgovčevića imenovani su Marina Damjanović i Miljenko Bušić, dok je za predsjednika tog Odbora imenovan Zdenko Kelava.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X