Izbornik
malislavuljinaslov

Predbožićni koncert malih i velikih „Slavulja“

PETRINJA – Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja, (zbor s najdužom neprekinutom tradicijom djelovanja u Hrvatskoj još od 1864.), svake godine u prosincu sugrađanima daruje prigodni blagdanski koncert. Vjerni toj tradiciji, u subotu, 17.prosinca, u petrinjskoj crkvi sv. Lovre održali su svoj „Predbožićni koncert“.

Početak koncerta prošao je u znaku najmlađih „Slavulja“, članova Gradskog dječjeg zbora. Pod vodstvom svoje dirigentice Maje Ostojić, mali „Slavulji“, koji iz nastupa u nastup rastu i bivaju sve sigurniji i bolji, izveli su svoj program adventskih i božićnih pjesama.

Uvodnu „Djetešce nam se rodilo“ otpjevali su uz svoju solisticu Anteu Laktašić Petrović. Bilo je u nastavku i instrumentalnih sola (violina Dora Salamun), dueta (Matko i Marin Mrazovac, harmonika i sintesajzer), dok su sami zboraši ujedno činili i ritam sekciju. Publika koja se ovaj put zaista odazvala u lijepom broju, zasluženo je male glazbenike nagradila velikim pljeskom.

Nakon najmlađih nastavljača zborskog pjevanja u Petrinji, nastupili su i „veliki Slavulji“, članovi Mješovitog pjevačkog zbora. Program je doduše bio zamišljen nešto drugačije. Naime, „Slavuljašima“ su se kao gosti na ovom koncertu trebali pridružiti i članovi „Lire“, Mješovitog pjevačkog zbora Židovske općine u Zagrebu, no zbog bolesti većine članova tog zbora, gostovanje je moralo biti otkazano.

„Koncert je bio zamišljen kao suradnja, kao i lani kada nam je došao Akademski muški zbor iz Zagreba. Ovaj put trebali smo ga održati u suradnji s Mješovitim zborom Židovske općine Zagreb, međutim, svašta je tu bilo, najviše bolest, tako da su oni nažalost tek u četvrtak otkazali i nije bilo više mogućnosti za promjene. Zato smo ostali sami, pa je i program bio malo kraći“, objasnio je maestro Josip degl’ Ivellio, dirigent „Slavulja“.

Program adventskih i božićnih skladbi koji su „Slavulji“ izveli bio je raznolik, ovaj put i s iskorakom u svjetsku glazbenu baštinu, odnosno „božićne pjesmarice“ drugih zemalja i naroda. Jedna od takvih bila je i ukrajinska „Ščedrik“( Carol oft he Bells), koju su na ovom koncertu „Slavulji“ izveli premijerno.

„Svega je bilo, čak i dvije nove pjesme. Nešto više na engleskom jeziku i malo iz svjetske povijesti, iz Poljske, Engleske, Walesa, SAD-a, ali i hrvatskih tradicionalnih te hrvatskih novih skladbi, među kojima je sigurno najinteresantnija „Božićna“ Emila Cossetta, koja je posve nepoznata, nova, dakle nije na nikakvu narodnu temu napravljena. Tako da, uz dječji uvod koji je bio prekrasan i od srca raspjevan, s instrumentima i sa svime, mi smo izveli ovaj dio koji je bio zamišljen tek kao treći dio koncerta – u sredini je trebalo biti sigurno 25 minuta zbora koji, kao što sam već rekao, nažalost nije mogao doći. Ove godine je bilo tako, a dogodine – bit će bolje“, kazao je degl’ Ivellio.

Koncert je realiziran uz financijsku potporu Grada Petrinje. Gradonačelnica Magdalena Komes čestitala je „Slavuljima“ na kontinuiranom radu: „Čestitam Hrvatskom pjevačkom društvu „Slavulj“ na uspješnih skoro 160 godina opstanka u gradu, što su uspjeli održati kontinuitet čitavo ovo vrijeme, u ovim okolnostima, kad znamo da su i oni jedno od društava koja su u potresu ostala bez svojih prostorija. Čestitam im i na podmlatku i želim im i dalje uspješan opstanak i rad, uspješnu novu godinu koja je pred nama i povećanje broja članova, kao i svim drugim našim udrugama u gradu“, kazala je Komes.

Kako je posljednji mjesec u godini vrijeme kada se obično prave „inventure“ i rezimei godine na izmaku, dirigenta Josipa degl’ Ivellia pitali smo za kraj kakva je ova 2022. bila za „Slavulje“?

„Godina je bila takva kakva je bila. Mi smo i dalje bez svojih prostorija. Radimo zahvaljujući gospodinu župniku Josipu Samaržiji koji nam je ustupio na upotrebu dvoranu Pastoralnog centra. Da nije tako, ne znam što bi bilo. Ove smo godine opet bili na državnom natjecanju, opet uspjeh i to 13. put za redom. Taj smo nastup jedino preskočili prošle godine u Varaždinu, ako se ne varam, kad su se pak svi naši razboljeli od korone. Sad smo bili u Poreču, u zaista vrlo, vrlo jakoj konkurenciji. Nismo osvojili ni zlato ni srebro, osvojili smo broncu, ali možemo reći da ostajemo u vrhu, jer je konkurencija bila doista jaka. Uglavnom mlađi zborovi su tamo bili prisutni, tako da smo mi i HPD „Kalnik“ bili među „prosječnim“ građanskim zborovima. Bilo je puno mladih, puno akademskih zborova, koji su onda naravno išli u same visine. I „Lipa“ iz Osijeka koja je državni prvak i moj Muški akademski zbor koji je viceprvak, ali znate, kad imate puno studenata u zboru ili kad imate puno mladih, to je neusporedivo“, kaže degl’ Ivellio.

Smatra kako je tim važnije u današnjim okolnostima očuvati povijesne zborove poput „Slavulja“.

„Mislim da je jako važno da se tradicija ovog pjevanja u ovako teškim okolnostima nastavi. Korona je učinila strašne stvari, pauza je učinila strašne stvari, ovdje još plus potres, plus sve ostalo. Dosta je velika neizvjesnost opstanka ovih povijesnih zborova. Rađaju se neki novi. To su uglavnom studentski zborovi i Bogu hvala da je tako, da zborsko pjevanje ima budućnost, ali mislim da bi trebali svi jako prionuti da sačuvamo i ove povijesne zborove. Gledajući primjer Osijeka, kako Osijek drži svoje Hrvatsko pjevačko društvo „Lipu“, jednostavno nevjerojatno je što oni imaju, koje oni uvjete od Grada Osijeka imaju. Ne može se usporediti naravno Osijek s Petrinjom koja je stradala i u potresu i malena je, ali odnos je ono što je poticajno za ljude“, rekao je degl’ Ivellio, podsjetivši kako „Slavulj“ ljubavlju i entuzijazmom svojih članova pronosi ime Petrinje u domovini i svijetu već punih 158 godina u kontinuitetu.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X