Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
mostnabrestunaslov

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić: “Most u Brestu siguran za promet”

PETRINJA – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je danas prometnu infrastrukturu na potresom pogođenim područjima u Sisku i Petrinji. Na petrinjskom području, zajedno s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem i sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem obišao je i most na Kupi u Brestu Pokupskom.

“Što se tiče same prometne infrastrukture, mi smo jutros na sastanku, budući da imamo već otprilike neku približnu situaciju što se dogodilo, Hrvatske ceste koje pokrivaju državne ceste, pa i ovaj most ovdje u Brestu koji je isto tako oštećen, ustvrdile su u preliminarnom izvješću koje je dosta već detaljno da su ukupne štete na državnim cestama i objektima, mostovima, klizištima koja su se otvarala negdje oko 70 milijuna kuna i idemo u hitnu sanaciju. Sredstva su osigurana. Budući da nam Zakon o javnoj nabavi daje mogućnost hitnog ugovaranja ide se odmah u sanaciju svega toga”, rekao je Butković.

U kakvom je konkretno stanju most u Brestu izvijestio je predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić:

“Radi se o jednom od najznačajnijih objekata na potezu od autoceste A3 preko Velike Gorice i Petrinje, prema graničnom prijelazu Hrvatska Kostajnica. Ono što možemo sa sigurnošću tvrditi i utvrdili smo to pregledom je to da je most u potpunosti siguran za promet. Iz predostrožnosti smo smanjili brzinu prometovanja na samom mostu na 20 kilometara na sat, upravo iz razloga što je došlo do pucanja nasipa koji služe za obranu od poplave i samim time je došlo do nivelacije prilaznih rampi mostu. Mi smo stalno na mostu, promatramo stanje mosta i u ovom trenutku možemo sa sigurnošću tvrditi da je siguran za promet. Štete su utvrđene na razini od 12,5 milijuna kuna. One sadrže i hitne intervencijske mjere koje će se provesti odmah i nakon toga, s obzirom da su ležaji na srednjem stupištu potpuno uništeni, prići će se, nakon izrade projekta, potpunoj sanaciji objekta. Uglavnom, ono što je važno za građane i za sve koji ovdje prometuju je to da je most u potpunosti siguran za promet”.

Prilikom posjeta Sisku i Petrinji, ministar Butković napomenuo je kako su osim državnih cesta, oštećenja pretrpjela i županijske te lokalne i nerazvrstane ceste.

“Što se tiče Županijske uprave za ceste, oni su utvrdili da je ta šteta negdje oko 20 milijuna kuna. Mi imamo ta sredstva na raspolaganju i oni će hitno krenuti u sanaciju, tako da smo, što se tiče državnih i županijskih cesta ovdje na području Sisačko-moslavačke županije zatvorili svu financijsku konstrukciju i idemo hitno u sanaciju svih objekata i svih državnih i županijskih cesta. Ono što nam je ostalo su lokalne i nerazvrstane ceste koje su pod ingerencijom gradova i općina i sada je bitno da nam svi gradonačelnici i načelnici dostave na jedno mjesto, a to će biti Županijska uprava za ceste, kolike su to štete. Mi ćemo pronaći sredstva, tako da je ovo prilika da se i te lokalne, nerazvrstane ceste obnove u jednom  dijelu, naravno ono što je potres zapravo uzrokovao. Vjerujem da tu isto tako ima puno štete i naravno da gradovi i općine nisu u mogućnosti sve to skupa sami sanirati”.

Željeznička infrastruktura, konkretno pruga od Siska prema Zagrebu je u dobrom stanju. Jedino je znatno oštećen željeznički kolodvor u Sisku, kazao je Butković.

“Mi smo sisački kolodvor obišli jutros. Budući da je on zaštićeni spomenik kulture, moramo vidjeti s konzervatorima kako ga obnoviti. Do tada su svih pet stanova i pet stanara, ljudi koji su živjeli u Željezničkom kolodvodru, zbrinuti. S druge strane, stvari funkcioniraju, postoje kontejneri koji su privremeni tamo, međutim sanacija željezničkog kolodvora također nam slijedi i to pokriva HŽ infrastruktura.”

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će, rekao je Butković, obnoviti i oštećenu zgradu Lučke kapetanije u Sisku. Pohvalio je sve teleoperatore koji su brzo nakon potresa uspostavili signal i pojačali bežični internet. Sada se, kaže, radi na tome da teleoperatori pojačaju signal u ruralnim i pograničnim područjima. Podsjetio je i da su Hrvatske autoceste odmah nakon potresa uklinule plaćanje cestarine prema Sisku i obrnuto.

“Što se tiče resora prometa, nakon što se potres dogodio mi smo odmah išli u akciju osiguranja besplatnog prijevoza ovdje u Sisačko-moslavačkoj županiji pa su Hrvatske autoceste donijele odluku o oslobađanju od cestarine na autocesti prema Sisku, a na ostalim dionicama autocesta, kada je riječ o humanitarnoj pomoći i svega onoga što dolazi ovdje u Sisačko-moslavačku županiju, uz zahtjeve, također oslobodili od cestarine. To isto učinio je i HŽ putnički prijevoz tako da su svi stanovnici Sisačko-moslavačke županije oslobođeni plaćanja i vlakova, odnosno željeznice. Te odluke su na snazi do 31. siječnja 2021. godine.”

Na pitanje očekuju li se dodatna oštećenja na prometnicama, što zbog kiša i slijeganja terena, što zbog teške mehanizacije koja ovih dana prometuje tim cestama, Butković je rekao da je takvo što moguće, ali da  upravo zato treba hitno reagirati. “Mi smo ozbiljan resor i mi ćemo to ozbiljno odraditi”, poručio je Butković.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X