šimlešanaslov

Predstavljanjem knjige Brune Šimleše „Istine i laži o ljubavi“ završio ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Petrinji

PETRINJA – Završno događanje koje je Gradska knjižnici i čitaonica Petrinja u petak, 15. studenog, upriličila u sklopu ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige bilo je predstavljanje knjige Brune Šimleše „Istine i laži o ljubavi“.

„Danas je zadnji dan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Počeli smo prije mjesec dana, tijekom kojih smo predstavili tri knjige. Imali smo i jednu večer poezije u Mjesecu hrvatske knjige koji je ove godine obilježen pod motom „U ritmu čitanja“. Što može biti ljepše nego završiti Mjesec hrvatske knjige, ponovno u „ritmu čitanja“, ovaj put knjiga našeg gosta, Brune Šimleše“, rekao je na početku večeri ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, Ante Mrgan.

Bruno Šimleša autor je niza knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti, s 18 godina spisateljske karijere iza sebe. Među njegovim najpopularnijim naslovima bile su „Ljubavologija“ i „Škola života“, rasprodane u više od 100.000 primjeraka. Petrinjskoj publici, Šimleša je predstavio prošle godine objavljenu knjigu „Istine i laži o ljubavi“, te friško, prije tri dana objavljeno reizdanje knjige „Kako voljeti sebe“(originalno objavljene 2003.).

„Devet knjiga sam napisao. Ove sad zadnje dvije „Istine i laži o ljubavi“ su zapravo pedesetak eseja o tome što ja mislim da je još važno izreći o ljubavi, o odnosima, o razlikama žena i muškaraca, o tome kako privući ljubav koju zaslužujemo, o tome kako se bolje razumjeti i koje su razlike u muškoj i ženskoj komunikaciji, tako da je to pedesetak eseja o ljubavi i odnosima da bolje razumijemo i sebe i druge. Ova najrecentnija knjiga „Kako zavoljeti sebe“ baš govori o tome kako razviti zdravu ljubav prema sebi koja nije stvar narcisoidnosti, prepotentnosti, egoističnosti, nego samo zdravog poštivanja sebe, ali i kako razviti intuiciju, kao pozitivno razmišljati, kako razviti mir s roditeljima, kako razviti zahvalnost, kako naučiti opraštati. Knjiga se zove „Kako voljeti sebe“, a podnaslov je „Dvanaest ključnih lekcija osobnog razvoja“, tako da se radi o nekih 12 ključnih alata i jako mi je drago da su reakcije već sada jako, jako dobre. To je inače novo izdanje jedne stare knjige koja već više od deset godina nije na tržištu, pa sam je sad preko ljeta iznova iščitao, još bolje uredio, malo bolje zaokružio i ona je sad ponovno vani što mi je jako, jako drago. Knjiga „Istine i laži o ljubavi“ prvi je put objavljena prošle godine“, ispričao nam je Šimleša.

Napominje kako njegove knjige, pa tako i „Istine i laži o ljubavi“, nisu nekakvi brzopotezni „self help“ priručnici koji u nekoliko koraka nude „čarobnu“ formulu za sreću i uspjeh.

„Moje knjige nikada nisu banalizirale stvarnost, nikada to nisu knjige u stilu „tri koraka do savršene ljubavi“, „pet alata za kreiranje ljubavi , vašeg života i vaših snova“ i slično. Dakle, nikada ne banaliziram stvarnost, nikad ne podcjenjujem kompleksnost ljudske psihe i kompleksnost odnosa, ali da, ima dovoljno alata da razvijemo i zdrav odnos prema sebi i da bolje razumijemo druge ljude i da postavimo realna očekivanja i da naučimo slušati druge ljude, tako da mislim da možemo dati neke alate koje opet svaka osoba treba prilagoditi sebi. Dakle, ne postoji jedno rješenje koje će odgovarati svima, neovisno o tome kakva je tko osoba, u kakvom je životnom periodu, ali da, postoje neki alati koji odgovaraju mnogim ljudima uz koje mogu bolje upoznati i sebe i druge i ljubav samu“.

U opuštenoj, ležernoj atmosferi, kroz više od sat vremena duhovite komunikacije s publikom, Šimleša je dotaknuo niz tema: kako zdravo voljeti i poštovati sebe, o razlikama između žena i muškaraca – primjerice u samokritičnosti, doživljanju sebe i svojih postignuća, promišljanju o vlastitim vrlinama i manama; o afirmaciji volje – kako razviti zdravu namjeru i prema čemu ima smisla razviti zdravu namjeru, o pozitivnom i objektivnom razmišljanju, današnjem „teroru“ pozitivnog razmišljanja prema kojem bismo se uvijek trebali forsirati da se osjećamo dobro i nasmijano. „U redu je dopustiti si da se ponekad osjećamo i loše – kada smo tužni da budemo tužni, kada smo ljuti da budem ljuti“, kazao je Šimleša. Bilo je riječi i o prošlosti i strahovima, odnosu s roditeljima, njihovoj ulozi u našem životu; odnosu s djecom, partnerskim odnosima, razlikama muškaraca i žena, primjerice u očekivanjima od romantične veze i biranju partnera (“žene”, kaže, “često ne biraju partnera kakav on jest, nego kakav može postati”); o našem odnosu prema rađanju, prema smrti i umiranju …

Domaćini iz Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, gostu su na kraju zahvalili malim znakom pažnje koji mu je uručio ravnatelj Knjižnice Ante Mrgan, a druženje je nastavljeno autorovim potpisivanjem knjiga.

Šimleša inače ovih dana svoje nove knjige predstavlja diljem Hrvatske. U Petrinju je tako stigao direktno s promocije u Sisku, a već sljedeći dan, svoje naslove predstavio je i na Interliberu u Zagrebu.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X