laboratorijzaucenje19go

Predstavljen „Laboratorij za učenje“, volonteri – javite se

PETRINJA – U sklopu „Dječjeg tjedna“ u Petrinji u Velikoj učionici petrinjskog Hrvatskog doma predstavljen je novi projekt pod nazivom „Laboratorij za učenje“. O čemu se točno radi, pojasnila nam je Katarina Matijević, voditeljica Kabineta za logopedsku podršku koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja.

„Laboratorij za učenje je novost pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. To je dakle volonterski program koji je osmišljen kao pomoć u učenju djeci kojoj je to potrebno. Namijenjen je za djecu osnovnoškolske dobi jer smo uvidjeli da je zaista u posljednje vrijeme povećana potreba za podukom i pomoći u svladavanju nastavnog gradiva. Također program je namijenjen i za volontere koji će sudjelovati u ovom programu te tako steći određena znanja i vještine. Volontere od sada pa na dalje aktivno tražimo. Volonteri mogu biti bilo srednjoškolci, bilo studenti s našeg Učiteljskog fakulteta ili nastavnici, ali i svi oni koji imaju potrebna znanja i vještine kako bi nam pomogli u realizaciji ovog programa“, pojasnila je Matijević.

Osim Katarine Matijević, magistra logopedije, na projektu će s budućim volonterima raditi i Selma Buljubašić, diplomirana učiteljica razredne nastave. Matijević ističe kako će pomagati volonterima u provođenju programa, a sam program u sklopu projekta „Laboratorij za učenje“ odvijat će se u prostorijama petrinjskog Hrvatskog doma. Ovisno o broju volontera, kreirat će se grupe djece, a bit će omogućena kako grupna, tako i individualna pomoć.

„Aktivno tražimo volontere i nadam se da ćemo uspjeti skupiti minimalno pet zainteresiranih volontera koji će biti voljni izdvojiti svoje vrijeme i znanje da pomognu djecu u svladavanju gradiva koje im inače stvara poteškoće. U Pučkom otvorenom učilištu dva puta tjedno ćemo organizirati volonterski program, jedan put za djecu razredne nastave, jedan put za djecu predmetne nastave. Sa djecom razredne nastave će se raditi od 45 do 60 minuta, a sa djecom predmetne nastave od 60 do 90 minuta“, otkrila nam je Buljubašić.

Ukoliko bude više zainteresiranih korisnika, bit će stvorene grupe sukladno područjima gdje postoji problemi u svladavanju gradiva, dodaje Buljubašić. „Volonteri koje tražimo nadamo se da će to biti ozbiljne osobe s obzirom je tu u pitanju rad s osjetljivom skupinom. Tu ćemo svakako tražiti potvrde o nekažnjavanju jer su tu djeca u pitanju. Sa volonterima koji budu zainteresirani za sudjelovanje u našem programu ćemo sklopiti volonterski ugovor. Vodit ćemo evidenciju volontiranja, te ćemo gledati da svoje volontere nagradimo. Znači svojim volonterima ćemo ponuditi ulaznice za programe koji se odvijaju u Pučkom otvorenom učilištu, za kino, koncert ili kazalište. Naravno onima kojima je potrebno moći ćemo izdati potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem i naravno simbolično, a to je zahvalnica na kraju volonterskog programa“, ističe Buljubašić.

Na samom kraju Buljubašić ističe kako ovim programom Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja još više ispunjava svrhu svog naziva, a to je učilište. Dodaje kako se trude biti u tijeku s vremenom, zbog čega sugrađanima pružaju aktivnosti kojih nema u gradu, a za kojima postoji potreba, pa je i ovaj projekt „Laboratorij za učenje“ nešto za čim postoji potreba.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X