Izbornik
katarinapriručniknaslov

Predstavljen priručnik „Progovorimo lako – Pokaži mi kako!“autorice Katarine Matijević

PETRINJA – U sklopu „Mjeseca hrvatske knjige“, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja u Maloj je dvorani petrinjskog Hrvatskog doma organizirala predstavljanje priručnika magistre logopedije Katarine Matijević, voditeljice Kabineta za logopedsku podršku koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. Riječ je o priručniku pod nazivom „Progovorimo lako – Pokaži mi kako!“.

Autorica Katarina Matijević je istaknula kako je zahvalna i sretna što je ova knjiga ugledala svjetlo dana.

„Moj ukoričeni rad i trud je ugledao svjetlo dana i moja namjera je da svojim znanjem, skromno ili ne, pomognem onima kojima je pomoć potrebna. Ovaj priručnik se zapravo sastoji od konkretnih aktivnosti, konkretnih vježbi, koje služe roditeljima, kasnije naravno i njihovoj djeci, u poticanju razvoja jezika i govora. Priručnik je namijenjen djeci rane i predškolske dobi, može se koristiti u obiteljskom okruženju, ali i u odgojno obrazovnim ustanovama“, rekla nam je Matijević.

Kazala je kako je u ovom priručniku nastojala prikazati sve što je do sada naučila, bilo teorijski, bilo praktično.

„Zapravo to je samo mali dio onoga što ja na svakodnevnoj bazi provodim sa roditeljima. Međutim, često mi roditelji, ali i stručnjaci koji rade s djecom, znaju reći: “Mi smo teoretski dobro pokriveni, ali pokažite nam kako. Mi znamo što trebamo poticati, mi znamo što želimo postići, ali molimo vas da nas usmjerite kako da zapravo to i postignemo”. Tako da je ovaj priručnik baš to – pokazuje kako, kroz 10 aktivnosti koje služe za poticanje razvoja jezika i govora, dakle jezičnih i komunikacijskih vještina. Također postoje i vježbice i igre za one nešto starije, za djecu predškolske dobi, konkretni primjeri kako se igrati s djetetom, kako vježbati s djetetom da bismo došli do tog nekakvog krajnjeg cilja.“

Kako inače vodi i petrinjski Kabinet za logopedsku podršku, dodaje da se u ovom priručniku zapravo mogu naći i materijali koje je ona pripremala za korisnike Kabineta, kao i materijali koje je znala podijeliti sa brojnim stručnjacima koji svakodnevno rade s djecom.

„Priručnik je nastajao godinama, to su sve materijali koji su bili pohranjeni kod mene, bilo u papirnatom, bilo u elektronskom obliku. To su sve stvari koje sam ja svakodnevno koristila u svom poslu. Spletom spretnih i sretnih okolnosti započela je moja suradnja s izdavačkom kućom “Planet Zoe” koja je broj jedan u Hrvatskoj, a možda čak i u našoj regiji, u izdavanju naslova koji su vezani uz logopediju. Oni imaju nekakvu podskupinu svojih izdanja koja se zove praktična logopedija. Moram neskromno priznati da mi je zaista čast i da sam zaista ponosna što je ovaj priručnik ugledao svjetlo dana baš pod njihovim okriljem i što se njihov logo nalazi na ovim koricama jer to je za mene zaista velika čast.”

Svi zainteresirani priručnik mogu nabaviti u svim bolje opremljenim knjižarama, kao i u web shopu izdavačke kuće, a svi zainteresirani priručnik su mogli nabaviti i na samoj promociji.

„U ovom priručniku nema „čarobnih formula“, uz njega ne dolazi „čarobni štapić“, uz ovaj priručnik morate „zasukati rukave“, isključiti mobitele i tablete i pozabaviti se svojom djecom“, rekla je na predstavljanju Matijević koja je na kraju istaknula kako joj je velika podrška u cijelom procesu nastajanja ovog priručnika, bila njezina obitelj.

„Podrška obitelji je zaista neizbježan segment bilo kojeg uspjeha u životu, u profesionalnom ili u privatnom smislu. Moja najveća podrška su suprug i moja djeca. Mojoj djeci je iskreno najvažnije da je mamina slika u priručniku jer to je ono čime priručnik postaje mamin, a slova koja je mama napisala nisu još uvijek toliko zanimljiva i bitna. Važno je da imaš podršku okoline, ali ja znam za sebe reći da što manje vremena imam, da to više stvari napravim, bolje se organiziram, bolje si isplaniram dan, onda imaš od 24 sata ispunjeno nekih 18 ili 19 sati dnevno, nešto malo ostaviš za san, i onda stigneš sve“, kaže Katarina.

Vjeruje kako neće stati s pisanjem nekih novih priručnika, no otkriva nam kako će se sada ipak malo više posvetiti doktorskom studiju.

Promociju priručnika svojim nastupom uveličali su simpatični i raspjevani članovi Gradskog dječjeg zbora HPD-a „Slavulj“ pod vodstvom Vesne Brebrić.

Uvodno je sve prisutne pozdravio i ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, Ante Mrgan koji je podsjetio kako se predstavljanje priručnika Katarine Matijević održava u sklopu Mjeseca hrvatske knjige kojim se, na svim razinama, i nacionalnoj i lokalnoj, promiče čitanje i okupljanje radi promicanja čitanja.

„Ima li za knjižnicu što ljepše nego u Mjesecu hrvatske knjige predstaviti novu knjigu? S tim da ovaj put ne predstavljamo bilo kakvu knjigu. Ovo je logopedski priručnik, po prvi puta jedne hrvatske autorice. Kažu kako se samo prvi pamte. Ja se nadam da će ovaj prvi priručnik hrvatske autorice naći svoje mjesto u stručnoj literaturi“, rekao je Mrgan koji je na kraju promocije autorici, predstavljačicama njezinog priručnika i voditeljici Dječjeg zbora uručio cvijeće.

Predstavljanje priručnika moderirala je Gordana Pećirko, odgajateljica savjetnica u Dječjem vrtiću Petrinjčica.

„Zaista sam uvjerena da će ovaj priručnik koristiti svima, kako profesionalcima u dječjim vrtićima i logopedskim ambulantama, tako i roditeljima u svakodnevnoj komunikaciji sa svojom s djecom. No najveću dobrobit od priručnika, vjerujte, svakako će imati dijete predškolske dobi“, rekla je Pećirko.

O priručniku je govorila i edukacijska rehabilitatorica Ivana Čubrilo Franjić iz Dječjeg vrtića Sisak Stari.

„Vi kao Petrinjci imate sreću što imate Katarinu. Ona je napravila nešto što će ostaviti jedan veliki trag, ne samo u Petrinji. Ovdje su danas i moje kolegice iz dječjih vrtića Sisak Novi i Sisak Stari koje će ovaj priručnik sigurno koristiti“, rekla je.

U sklopu promocije priručnika „Progovorimo lako – Pokaži mi kako!“ prikazan je i video koji na duhovit način ukazuje na pogreške koje roditelji često nesvjesno rade u razvoju jezika i govora kod svoje djece.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

M.Gršić/S.Marković

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X