hrvatskakucavina2020

Predstavljen projekt „Hrvatska kuća vina“

POPOVAČA – U Domu kulture u Popovači predstavljen je projekt „Hrvatska kuća vina“ čiji je inicijator Sisačko-moslavačka županija, a sve kako bi potaknula daljnju promociju vinarstva na ovom području i ojačala konkurentnost ovdašnjih vinara. Arhitekt Ivica Plavec je kazao kako na atraktivnoj lokaciji planiraju ponuditi raznovrsne sadržaje.

„Sama funkcija, prezentacija vina i svi prateći sadržaji koji idu uz to, znači kada prezentirate vino morate imati prateće sadržaje od samog vinskog podruma pa do kušaonice vina. Ali na neki način, ne samo prezentacije vina nego i samog procesa proizvodnje vina, znači od onoga što je u startu od samog prešanja, fermentacije, odležavanje i svega ostaloga ,a tu su onda i sadržaji koji su vezani, kao što su restoran, suvenirnica, kušaonica i slične stvari“, otkriva Plavec.

Dodaje kako će ovaj objekt biti prepoznat u prostoru. „Riječ je o suvremenoj arhitekturi, ali ipak nekako prati tu tradiciju ovog podneblja, riječ je o drvenoj konstrukciji. S druge strane, budući da su uvijek prezentacije ili vinske kuće dijelom ukopane, dijelom su u podrumu, nešto je u prizemlju, nama je bilo nekako važno da se ta kuća lijepo sagledava i iz neke malo veće udaljenosti, zato i imamo jedan vidikovac“, dodaje Plavec.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ističe kako je cilj ovog projekta bolja prezentacija Škrleta, ali i drugih vina. „Sva ta nastojanja kroz dugih 20 godina, od klonske selekcije pa i određenih promocija na sajmovima, kroz razne izložbe, došao je jedan trenutak okupljanja naših vinogradara gdje smo po prvi puta nakon 100 godina ponovno dobili našu Zadrugu, udrugu vinogradara koji su napravili zajednički Škrlet. Ova Hrvatska kuća vina je nešto što želimo da cijeloj javnosti pokažemo što to je“, rekao je Žinić.

Projekt je vrijedan 35 milijuna kuna te ga Sisačko-moslavačka županija planira financirati iz vlastitih sredstava, ali i korištenjem bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Projekt „Hrvatska kuća vina“ imat će turistički segment (kušaonica, restoran i vidikovac) kao i znanstveno obrazovni segment (laboratorij i vinski podrum) kao i testno polje namijenjeno prvenstveno za razvoj autohtone sorte Škrlet. Projekt se planira realizirati na području Popovače, točnije na prostoru Gospodarsko-poduzetničke zone Mišička II.

Foto: SMŽ

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X