novasšpnaslov

Predstavljen projekt rekonstrukcije Srednje škole Petrinja

PETRINJA – U prostoru Osnovne škole „Mate Lovraka“ u Petrinji ovog je ponedjeljka održano javno predstavljanje projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja (na lokaciji pored tvornice „Gavrilović“) i projekta izgradnje pristupne ceste do te škole, kao i planova upravljanja okolišnim i društvenim rizicima.

Srednja škola Petrinja čiji je osnivač Sisačko-moslavačka županija, u potresu je ostala bez svoje zgrade u Gundulićevoj ulici. Privremeno, petrinjski su srednjoškolci nakon toga smješteni u prostor Osnovne škole „Mate Lovraka“ gdje pohađaju nastavu, ali nemaju sve potrebne uvjete za izvođenje praktične nastave. Prošle godine tvrtka „Gavrilović“ darovala je Srednjoj školi Petrinja zemljište od 8 tisuća četvornih metara.

Objekt stare škole koji se nalazi na tom zemljištu (nekadašnja škola za mesare i OŠ „Dušan Ćorković“), zajmom Svjetske banke bit će za potrebe Srednje škole rekonstruiran i dograđen u moderan školski objekt sa svim potrebnim praktikumima i sportskom dvoranom.

„Meni je izuzetno drago da vas nakon godinu i nešto mogu pozdraviti ovdje i reći da napokon kreće obnova Srednje škole Petrinja“, uvodno je rekao ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić. Podsjetio je kako je ova škola, koja je počela s radom davne 1860. godine, jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u našoj županiji i kako već 162 godine obrazuje brojne generacije petrinjskih učenika. Iz ove škole, podsjetio je Orlić, u prošlom je stoljeću pokrenuta i Pedagoška akademija u Petrinji. Danas, Srednja škola Petrinja ima opću gimnaziju i srednju strukovnu školu sa smjerovima: veterinarski i prehrambeni tehničar (četverogodišnji smjerovi); mesar, cvjećar (deficitarna zanimanja) i pomoćno zanimanje voćar – vinogradar- vinar.

„U zgradi bez koje smo ostali u potresu, naša škola je djelovala 150 godina. Nakon potresa, u suradnji sa Županijom, učenike smo preselili ovdje u prostore Osnovne škole „Mate Lovraka“ s kojom stvarno imamo izuzetnu suradnju, međutim tu su nam uvjeti dobri da možemo odrađivati opće odgojno-obrazovne predmete, ali stručnu praksu i praktičnu nastavu nam je izuzetno teško odrađivati. Čak smo za odrađivanje stručne prakse kupili kombi vozilo da učenike možemo voziti u različite poslovne objekte, OPG-e i slično. S raznim tvrtkama imamo potpisane ugovore da bi učenici mogli odrađivati praksu, dok smo u staroj školi sve te uvjete i praktikume imali“, kazao je Orlić.

Nova će se škola, zajedno sa sportskom dvoranom, prostirati na ukupno 4300 četvornih metara, najavio je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak: „Prije otprilike godinu dana susreli smo se brojnim izazovima kada smo preuzeli dužnost u županijskoj upravi, a jedan od izazova je bio i osiguranje financijskih sredstava za prenamjenu objekta koji je tvrtka „Gavrilović“ darovala Srednjoj školi Petrinja. Ovaj objekt nije bio prihvatljiv za Fond solidarnosti. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dogovorili smo aneks o proširenju zajma Svjetske banke sa Zagrebačke županije i na Sisačko-moslavačku županiju. Na taj način smo osigurali sredstva za izgradnju nove Ekonomske škole u Sisku i za prenamjenu spomenutog objekta u školski objekt Srednje škole Petrinja. Nova škola imat će ukupno 4300 metara kvadratnih – od toga 1900 metara kvadratnih je nova dvorana, a 2300 metara kvadratnih je školski objekt. Imat ćemo 26 prostorija, uključujući učionice i praktikume u kojima će se izvoditi nastava“.

Početak radova, kazao je Celjak, očekuje se u studenom ove, a završetak koncem iduće godine: „Od prvog trenutka preuzimanja dužnosti u Sisačko-moslavačkoj županiji željeli smo osigurati učenicima s potresom pogođenog područja da u ovim izazovnim vremenima, izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo, sa što manje ometanja prisustvuju nastavi. Do sada smo obnovili 12 objekata na području obrazovanja – od toga 6 objekata na području grada Petrinje. Vidimo da dobrom dinamikom napreduju i radovi na izgradnji Prve osnovne škole. U studenom očekujemo i početak radova na objektu Srednje škole Petrinja. U tijeku je nabava za radove, a završetak radova očekujemo do kraja 2023. godine. Važno je osigurati učenicima što kvalitetnije uvjete za nastavu. Isto tako i nastavnicima, kako bi mogli prenositi znanje na naše učenike“, kazao je Celjak, dodajući kako će vrijednost radova na objektu Srednje škole iznositi oko 6 milijuna eura.

Što će sve obuhvatiti projekt rekonstrukcije i dogradnje objekta Srednje škole Petrinja, objasnio je glavni projektant, arhitekt Vidor Fabian: „Dobili smo zadatak uskladiti jedan postojeći objekt koji je bio devastiran i oštećen i u Domovinskom ratu, a kasnije i u potresu, sa svim danas važećim propisima i programom za srednju školu. Taj zadatak je bio sveobuhvatan. Napravili smo kompletnu analizu postojeće konstrukcije, sanaciju i isprojektirali smo kompletno novu školu s dogradnjom dvodijelne dvorane za potrebe Srednje škole. Škola će biti ukupno na 4300 kvadrata, s postojećom zgradom od 2400 kvadrata. Znači, uz proširenje postojećeg prostora novim, imat ćemo 26 učionica, laboratorija, praktikuma i kabineta. Osim toga ćemo imati veliku školsku sportsku dvoranu i jednu manju vježbaonicu gdje će se također moći odvijati tjelesni odgoj i sportovi. Imat ćemo i poboljšanu energetsku priču, pa predviđamo i solarnu elektranu na krovu“, najavio je Fabian.

Do škole će voditi dva pristupna puta.

„Jedan (iz Gajeve ulice) koji je sad u izgradnji i drugi, pješački pristup s javnog prometa, imat ćemo s jugoistočne strane. Vani ćemo imati još jedno vanjsko sportsko igralište, a sve zelene površine koje će biti na raspolaganju koristit će se u praktikumima za prehrambene predmete. Osim toga ćemo imati i parkirališta, napravit ćemo čak i parkiralište za električne automobile. Imat ćemo i spremište za poljoprivrednu mehanizacije koja je u vlasništvu škole, obzirom da se učenici bave obradom zemljišta“, objasnio je projektant.

Predstavljanju projekta rekonstrukcije Srednje škole Petrinja prisustvovala je i gradonačelnica Grada Petrinje, Magdalena Komes. Zahvalila je svima koji su na bilo koji način sudjelovali i pomogli da ovaj projekt krene: „Zahvaljujem ovom prilikom svim sudionicima ovog projekta bitnog za djecu, ali i općenito za budućnost Petrinje. Mene kao gradonačelnicu veseli otvaranje ili započinjanje projekta bilo koje, a naročito obrazovne institucije na području grada. Usprkos činjenici da je broj djece u srednjoj školi nešto manji, a nažalost imamo informaciju da je tako i u osnovnim školama, ovaj projekt nije uzaludan. Ono što je jako pozitivno jest da je broj upisa djece u vrtiće povećan. Ove je godine u vrtić upisano 60-ak djece više i vjerujem da ovakve obrazovne institucije imaju budućnost i da nam trebaju kapaciteti za upis školaraca i osnovnih i srednjih škola, na čemu, u suradnji i sa Županijom i s Ministarstvom aktivno radimo. Stvarajući uvjete za povratak obitelji, ali i za dolazak nekih novih stanovnika na područje grada Petrinje, vjerujem da će ovaj projekt zaista pridonijeti kvalitetnijoj budućnosti na području grada, naročito u smislu obrazovanja. Stoga ovom prilikom zahvaljujem u ime svih i roditelja i djece grada Petrinje“, rekla je gradonačelnica Komes.

Iako je put do ove faze bio pun izazova, ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić zadovoljan je što se bliži početak izgradnje: „U novoj zgradi koja je projektirana, u principu imat ćemo kompletne uvjete za odrađivanje svih naših programa u području poljoprivrede i napokon ćemo sve to moći odrađivati na jednom mjestu. Nova škola zadovoljava sve naše potrebe za rad strukovne škole i gimnazije u dvije smjene, a obnovom stare zgrade ćemo napokon moći razdvojiti školu i raditi u jednoj smjeni, nadamo se tome kroz par godina, dok se stara zgrada u centru grada obnovi. Ta zgrada u centru će se financirati putem Fonda solidarnosti i Ministarstva kulture. Ona je pojedinačno kulturno dobro. Zgrada je iz 1871. godine i ona će nakon obnove biti zgrada u kojoj ćemo dijelom držati nastavu, a dijelom ćemo je prenamijeniti, vjerojatno u učenički dom.“

Foto: Arhiva

Orlić dodaje kako su ove godine u prve razrede upisali više učenika nego lani, no nakon odlaska velikih razreda maturanata, ukupan broj učenika sada je nešto manji: „Za razliku od prošle godine, kada smo jedva upisali 49 učenika, sad smo upisali 61-og, što je gotovo 20 posto više učenika prvih razreda ove godine i ponovno smo upisali sve smjerove. Nadamo se da ćemo taj trend uspeti zadržati za iduće godine, međutim ove godine imamo 241-og učenika, što je za razliku od prošlogodišnjih 250 učenika, 9 manje. Razlog tome je što su nam otišli jako veliki četvrti razredi maturanata koji su bili puno brojniji“.

Usprkos otežanim uvjetima rada, učenici ove škole postižu zapažene rezultate: „Mi smo ove školske godine imali izuzetno dobre rezultate državne mature. Više od 20 posto naših učenika upisalo je izuzetno tražene fakultete u Zagrebu – od medicine, elektrotehnike, strojarstva, farmacije … Imamo i više od 90 posto prvog upisa i stvarno rezultati državne mature su izuzetni, obzirom na uvjete u kojima radimo. Prošla godina je također bila izuzetna, iako smo učenike vozili autobusima u 17 kilometara udaljeni Jabukovac. Dosta učenika nam sudjeluje i na državnim natjecanjima i sve rezultate koje postižemo, postižemo vrijednim radom učenika i nastavnika. Ono s čime se također možemo pohvaliti  je da ove godine imamo i stipendije za učenike mesarskog smjera koje smo dogovorili zajedno s tvrtkom Interspar. Nadam se da ćemo u idućem periodu pokrenuti suradnju i s drugim tvrtkama u okruženju, kako bi pomogli i ostalim smjerovima da stipendiramo učenike kao vid suradnje škole s realnim sektorom.“

Početak izgradnje nove škole, kaže, jedva čekaju: „Kažem još jedanput, suradnja s Osnovnom školom „Mate Lovraka“ je izuzetna. Ovdje imamo uvjete za raditi još jednu godinu, ali evo, jedva čekamo da ovaj objekt krene s radovima i da u njega čim prije uselimo. Još bih na kraju htio zahvaliti svim donatorima i za zemljište i za pristupnu cestu koja se gradi zajedno s projektom škole i volonterima koji su radili na ovoj zgradi prije nego što sad kreće obnova. To je i njihov veliki doprinos toj brzini da čim prije radovi krenu“, rekao je na kraju ravnatelj Orlić.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X