Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
uosismz11062021t2

Predstavljen rad terapeutskog tima UOSI SMŽ i to „Igrom do vještine“

HRASTOVICA – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nastavila je s obilježavanjem „Dana otvorenih vrata“ koju organizira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici tako je predstavljen rad terapeutskog tima. Program je održan pod nazivom „Igrom do vještina“, rekla nam je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

„Dane otvorenih vrata i predstavljanja rada Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nastavili smo s predstavljanjem pružanja psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i to na nekakav poseban način obzirom zbog epidemioloških uvjeta nismo mogli omogućiti posjetu Maloj kući u Petrinji i posjetu našim kabinetima radne terapije, terapije senzorne integracije i fizioterapije, naše terapeutkinje zajednici su se predstavile na jedan malo drugačiji način osmišljavajući jedan edukativni-rehabilitacijski i sportski poligon kojeg su pripremili na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici“, istaknula je Milković.

Dodaje kako je upravo po ovim stvarima njihova udruga i prepoznata te im je to i primarna djelatnost. „Mogu reći da zaista u ovim kriznim uvjetima potresom pogođenom području ponosni smo što smo nastavili s kontinuiranim pružanjem psihosocijalne podrške. Pa mogu reći da sa 31.svibnjem ove godine tjedno pružamo u cjelodnevnom radu Male kuće više od 170 terapijskih usluga i to za ukupno 92 korisnika. Od tog broja 63 je mladih do osam godina, što govori o velikoj ulozi Udruge upravo i u županiji kada govorimo o ranoj intervenciji za djecu s teškoćama, što je prepoznao UNICEF Hrvatska koji nas podržavaju od prvog dana i oni su upravo sačuvali radna mjesta naših terapeuta koji su danas zajednici na neki način predstavili samo dio onoga što rade“, dodaje Milković.

Istaknula je kako iz mjeseca u mjesec bilježe povećanje broja korisnika njihovih usluga. „Trenutno 79 djece koristi uslugu radne terapije, 65 terapiju senzorne integracije te 28 uslugu fizioterapije. Fizioterapija je ustvari usluga i pružanje podrške koju smo ustanovili nakon potresa što je isto jedan dodatni benefit rada udruge gdje nam je UNICEF omogućio novo zapošljavanje mlade osobe, tako da smo ponosni što smo napredovali ovim potresom. Mi svaki mjesec bilježimo povećanje broja korisnika jer ili se sve više obitelji vraća ili sada u ovo vrijeme kada se djeca upisuju u predškole i škole tada se obavljaju i dobivaju neke prve detekcije razvojnih teškoća i problema kod djece“, otkrila je Milković.

Nada se kako će se prepoznati rad ovakvih udruga na potresom pogođenom području. „Gledajući strukturu članova, obzirom je Mala kuća sada jedino mjesto gdje se pruža psihosocijalna podrška, najviše članova dolazi s područja Siska, 52, s područja Petrinje 19, Hrvatske Kostajnice osam, Popovače četiri, Lekenika tri, Martinske Vesi dvoje i po jednoj iz Dvora, Gline, Novske i Sunje. Tako da možete zaista vidjeti da pokrivamo cijelo područje Sisačko-moslavačke županije i zaista bi htjeli da konačno država, županija i gradovi prepoznaju važnost onoga što mi radimo za djecu s teškoćama u razvoju“, kazala nam je Milković.

Natali Klarić Pranić je u ime svih djelatnika stručnog tima Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nam je predstavila one sadržaje koje su danas pokazali na Inkluzivnoj farmi. „Naša udruga je prikazala rad senzornih radnih terapeuta i fizioterapeuta. Danas smo željeli prikazati aktivnosti van kabineta na otvorenom da roditelji i naši gosti vide s kojim teškoćama i izazovima se susreću naša djeca s kojima radimo, da isprobaju poligone koje smo im pripremili i da na taj način shvate teškoće i da sve to što smo danas pokazali mogu pripremiti kod kuće“, rekla nam je Klarić Pranić te nam otkriva sadržaj poligona.

„Vozili smo se tu tačkama i invalidskim kolicima i trebali smo skupljati loptice koje smo imali po prostoru, na taj način održati ravnotežu, skupiti loptice i odnijeti ih na određeno područje. Zatim smo radili Cedevitu zatvorenih očiju u kuhinji gdje su osobe trebale korake savladati i snaći se u kuhinji i na kraju tu cedevitu probati. Zatim različite poligone za senzornu motoriku, rad sa pjenom, pijeskom i brašnom i imali smo kutiju za stereognoziju, gdje su morali, bez da vide, opipati različite teksture i pogoditi što je to. Također imali smo jedan štand na kojem smo prikazali didaktiku koju smo sami izradili i koje koristimo u terapiji“, kazala nam je Klarić Pranić.

Podsjetimo, „Dani otvorenih vrata“ je godišnji događaj koji se održava u cijeloj Hrvatskoj s ciljem informiranja javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici.

 • uosismz11062021t1
 • uosismz11062021t2
 • uosismz11062021t3
 • uosismz11062021t4
 • uosismz11062021t5
 • uosismz11062021t6
 • uosismz11062021t7
 • uosismz11062021t8
 • uosismz11062021t9
 • uosismz11062021t10
 • uosismz11062021t11
 • uosismz11062021t12
 • uosismz11062021t13
 • uosismz11062021t14
 • uosismz11062021t15
 • uosismz11062021t16
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X